Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HARMEN FRAANJE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

23-01-1976 - heden

Genre

impro, jazz, piano

Online

Officiële website

Harmen Fraanje

Harmen Fraanje (Roosendaal, 23 januari 1976) maakt als pianist snel naam in Nederland, maar legt ook goede contacten in Frankrijk. Zo is in zijn eerste eigen kwartet aanvankelijk de Franse drummer Matthieu Chazerenc te horen, speelt hij in het trio Aneris met diens landgenoten bassist Brice Soniano en drummer Toma ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Genoemd in de biografie van

2002   Anton Goudsmit
2006   Ernst Reijseger
2007   Martijn Vink
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Harmen Fraanje

Harmen Fraanje (Roosendaal, 23 januari 1976) maakt als pianist snel naam in Nederland, maar legt ook goede contacten in Frankrijk. Zo is in zijn eerste eigen kwartet aanvankelijk de Franse drummer Matthieu Chazerenc te horen, speelt hij in het trio Aneris met diens landgenoten bassist Brice Soniano en drummer Toma Gouband, en is hij regelmatig te vinden in het gezelschap van fluitist Magic Malik. Ook trompettist Eric Vloeimans, rietblazer Michael Moore en de Noorse bassist Mats Eilertsen leren hem als sideman waarderen. Met de Belgische saxofonist Robin Verheyen en de Nederlanders Clemens van der Feen (bas) en Flin van Hemmen (drums) is hij een tijd lang actief in het collectieve kwartet Narcissus. De nieuwe versie van zijn eigen kwartet heeft de Amerikaan Thomas Morgan op bas en Martijn Vink als drummer. Daarnaast heeft hij een eigen trio met Clemens van der Feen (bas) en Flin van Hemmen (drums); het trio werkt ook samen met Michael Moore en de Amerikaanse saxofonist Tony Malaby. Hij sleept een compositieopdracht voor het North Sea Jazz Festival en de Prins Bernhard Cultuur Prijs in de wacht. De afgelopen jaren is hij ook actief in het grensgebied tussen geïmproviseerde muziek en wereldmuziek, en werkt hij in een trio samen met cellist Ernst Reijseger en de Senegalese zanger Molla Sylla.

1999

Met de groep Blink van saxofonist Mete Erker (met bassist Gulli Gundmundsson en drummer Thorsten Grau) wint Harmen Fraanje de competitie van het Jazzfestival Breda. In 2000 herhaalt de groep deze prestatie bij de Dordtse Jazzprijs. In het seizoen 2000-'01 gaat de groep op tournee door Nederland in het kader van de Young VIPS (samen met de groep Jamesz).

Mete Erker

2002

Met de in Parijs woonachtige Braziliaanse gitarist Nelson Veras, bassist Hein Van de Geyn, en de Franse slagwerker Matthieu Chazerenc begint Harmen Fraanje een eigen kwartet. In 2003 maken ze een eerste CD, Sonatala, die ze op het North Sea Jazz Festival van dat jaar presenteren. In 2005 duikt de Franse fluitist Magic Malik als gast met het viertal de studio in. Het resultaat van de samenwerking is te horen op de CD Ronja.

Hein Van de Geyn

2004

Fraanje, drummer Hans van Oosterhout en bassist Eric van der Westen komen elkaar al regelmatig tegen in Nederland, België, en vooral Duitsland. Ze spelen echter nooit als trio, maar besluiten dat dit moment nu wel aangebroken is. Ze huren een studio en het resultaat van de opnamen, Gezz?, verschijnt later dat jaar bij A Records. Het North Sea Jazz Festival verleent de pianist een compositieopdracht. Die voert hij uit met zijn eigen kwartet, aangevuld met de vier strijkers van het Zapp String Quartet. Als lid van het kwartet van gitarist Nelson Veras (met opnieuw fluitist Magic Malik, plus drummer Stéphane Galland) maakt hij de titelloze debuutplaat voor het Franse Label Bleu. Ook is hij aan de zijde van trompettist Eric Vloeimans te vinden op diens CD Boompetit (met cellist Ernst Reijseger en gitarist Anton Goudsmit). Met twee Franse muzikanten, bassist Brice Soniano en drummer Toma Gouband, begint hij een intuïtief spelend trio, Aneris, dat in 2005 op plaat debuteert. Later nodigt het drietal geregeld gasten uit, zoals saxofonist-klarinettist Michael Moore, fluitist Magic Malik en saxofonist-klarinettist Fredrik Ljungkvist.

Eric van der Westen Eric Vloeimans Hans van Oosterhout (2) Michael Moore Zapp 4

2005

Narcissus is de naam van het collectieve Belgisch-Nederlandse kwartet met saxofonist Robin Verheyen. Naast bassist Clemens van der Feen en drummer Flin van Hemmen is Fraanje de derde Nederlander in de groep, die op het W.E.R.F.-label een gelijknamig CD-debuut aflevert. Fraanje gaat piano en Fender Rhodes spelen in het sextet van bassist Stefan Lievestro. Het debuut van deze groep, Breakfast In Walhalla, verschijnt in 2006.

Clemens van der Feen Stefan Lievestro

2006

Harmen Fraanje is een van de genomineerden voor de Paul Acket Award, maar de prijs gaat naar de Amerikaanse trombonist Conrad Herwig. Eric Vloeimans ziet in Fraanje de ideale opvolger van Ernst Reijseger in het trio Fugimundi (waarin Anton Goudsmit de derde man is). Met deze bezetting nemen ze de CD Summersault op, die het drietal een Edison oplevert. Basgitarist Mark Haanstra vraagt Harmen Fraanje om piano en Fender Rhodes te komen spelen in het nieuwe kwintet Oxymore (met de Belgische saxofonist Guillaume Orti, violist Oene van Geel en drummer Chander Sardjoe). Een jaar later verschijnt de titelloze debuut-CD.

Anton Goudsmit Mark Haanstra

2007

Voor zijn nieuwe CD, Fragile, nodigt Michael Moore de pianist uit, samen met bassist Clemens van der Feen en drummer Michael Vatcher. De plaat komt op Moore's eigen Ramboy-label uit, en de groep gaat begin 2010 op tournee door Nederland. Met Aneris is Harmen Fraanje in 2007 op de Nederlandse podia te horen in het kader van de Young VIPS-tournee (samen met het Franz von Chossy Trio).

Franz von Chossy Michael Vatcher

2008

Met de Italiaanse klassieke pianist Igor Roma gaat Fraanje als duo spelen. Op uitnodiging van het Mundial Festival in Tilburg vormt hij met Ernst Reijseger en de Senegalese zanger Molla Sylla een nieuw trio. In oktober toert hij uitgebreid door de VS met Fugimundi, dat in de club Yoshi's in San Francisco een live-CD opneemt. Fraanje krijgt de Prins Bernhard Cultuurprijs Noord-Brabant voor jong muzikaal talent toegekend. Het juryrapport noemt hem 'een musicus die van vele markten thuis is en zich op hoog niveau verstaat met musici van diverse pluimage. Als pianist is hij soepel als een tijger, virtuoos en even uitdagend als bescheiden'. In november speelt hij bij de uitreiking een duet met Eric Vloeimans. Hij ontmoet de Kameroenese zangeres Ntjamrosie, met wie hij een duo begint, waarvoor hij de muziek schrijft en zij de teksten, in het Bulu, haar moedertaal. In het seizoen 2008-'09 is Fraanje te gast bij de groep The Ploctones van gitarist Anton Goudsmit.

Ernst Reijseger

2009

Met Reijseger als componist neemt Fraanje de muziek op voor de film My Son, My Son, What Have Ye Done van de Duitse cineast Werner Herzog. Ook zijn eigen trio (met bassist Clemens van der Feen en drummer Flin van Hemmen) maakt opnamen, voor een nieuwe CD die in 2010 zal uitkomen bij Challenge onder de titel Avalonia. De Noorse bassist Mats Eilertsen neemt Fraanje op in zijn nieuwe trio.

2012 - 2013

Na het album Elegy (2010) nemen Harmen Fraanje, drummer Thomas Strønen en Mats Eilertsen in april 2011 en juni 2012 in Oslo ingetogen improvisaties op voor het tweede album Sails Set dat in februari 2013 wordt uitgebracht door het label Hubro. Het trio Fraanje, Ernst Reijseger en Mola Sylla musiceert als sinds 2008 met elkaar, maar gaat pas in mei 2012 de studio in voor een eerste album. Down Deep verschijnt in maart 2013 bij het Duitse label Winter & Winter. De cd bevat zeven eigen stukken, een compositie van Sylla samen met de Frans/Afrikaanse fluitist Malik Mezzadri en een bewerking uit de opera Tosca van Giacomo Puccini. Fraanje maakt in oktober 2012 deel uit van een begeleidingsensemble tijdens een optreden in Berlijn met Werner Herzog. De Duitse filmregisseur leest passages voor uit het dagboek dat hij bijhield tijdens de opnamen van de film Fitzcarraldo (1982). Eroberung Des Nutzlosen wordt in november 2013 uitgebracht op cd.

Mola Sylla

2014 - 2015

De pianist maakt deel uit van Mats Eilertsens ensemble Rubicon, is sideman in het Clemens van der Feen 4tet en gastmuzikant bij het trio van drummer Pit Dahm. Hij speelt mee op platen van gitarist Reinier Baas (Smooth Jazz Apocalypse) en Ernst Reijseger (Feature). Van het trio Fraanje, Reijseger en Sylla verschijnt in februari 2015 het tweede albm Count Till Zen. De muzikanten maken ook muziek bij de documentaire Transumanza (Roberto Zazzara, 2014) en de televisiefilm Voor Emilia (Martijn Maria Smits, 2014). Harmen Fraanje gaat in 2014 als sideman van het Michael Moore Quartet mee op tournee door de Verenigde Staten. Hij vormt meer dan tien jaar een trio met de Franse muzikanten Toma Gouband (drums, percussie, stenen) en Brice Soniano (bas). Ze brengen hun derde album in mei 2015 uit op hun eigen label Astropπ . Op de cd Shades of Blue laat het trio zich inspireren door getallen en afmetingen.

Clemens van der Feen Michael Moore

2016

Harmen Fraanje reist in februari naar Noorwegen voor repetities met Thomas Strønen en Mats Eilertsen. Op 24 februari speelt hij in Nantes met Brice Soniano in het Toma Gouband Trio feat. Malik Mezzadri. Later in het jaar gaat het kwartet in Parijs de studio in voor het album Nyamaropa dat is geinspireerd door muziek van het Afrikaanse Pygmeeën-volk Baka. In maart treedt de pianist in Amsterdam op als duo met Michael Moore en samen met Ernst Reijseger en Mola Sylla. Reijseger, Sylla en Fraanje touren door Europa en staan onder meer in juni op het Italiaanse Ravenna Festival. In dezelfde maand doet Fraanje met Mats Eilertsen en Thomas Strønen een optreden op het Rochester Jazz Festival in New York. De pianist levert bijdragen aan de soundtrack Salt and Fire die Ernst Reijseger maakt voor de gelijknamige film van Werner Herzog. Harmen Fraanje doet in augustus als trio met Reijseger en de Italiaanse accordeonist Luciano Biondini mee aan de jaarlijkse ZomerJazzFietsTour in Groningen. In september beginnen de eerste repetities in Bergen, Noorwegen met Thomas Dahl & Court, het nieuwe project van gitarist Thomas T Dahl met Magne Thormodsæter en Håkon Mjåset Johansen.

Discografie Harmen Fraanje

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Harmen Fraanje

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer