Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HARRY MILLER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Harry Miller met Louis Moholo en Keith Tippelt, jaren '70

Periode

25-04-1941 - 16-12-1983

Genre

basgitaar, contrabas, fluit, impro, jazz, percussie

Harry Miller

Harry Miller (Kaapstad, Zuid-Afrika, 25 april 1941 – Nederland, 16 december 1983) maakt in zijn vaderland al muziek met Manfred Mann, voor hij in 1961 naar Engeland verhuist. Daar gaat hij in Londen deel uitmaken van een scene van Britse en Zuid-Afrikaanse jazzmuzikanten, zoals Mike Westbrook, Chris McGregor, Louis Moholo, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, contrabas, fluit, percussie

Genoemd in de biografie van

1977   Arjen Gorter
1981   Sean Bergin

Biografie Harry Miller

Harry Miller (Kaapstad, Zuid-Afrika, 25 april 1941 – Nederland, 16 december 1983) maakt in zijn vaderland al muziek met Manfred Mann, voor hij in 1961 naar Engeland verhuist. Daar gaat hij in Londen deel uitmaken van een scene van Britse en Zuid-Afrikaanse jazzmuzikanten, zoals Mike Westbrook, Chris McGregor, Louis Moholo, John Surman, Keith Tippett en Elton Dean. Vanuit Londen speelt hij ook al regelmatig met Nederlandse musici, onder wie Leo Cuypers en Willem Breuker. In 1978 komt hij definitief naar Amsterdam, omdat de werkgelegenheid daar beter is dan in het Verenigd Koninkrijk. Hij gaat onder meer optreden met het Herbert de Jonge/Willem van Manen-kwintet en richt zijn eigen groep op. Vanuit Nederland speelt hij met landgenoot Louis Moholo ook regelmatig in het trio van de Duitse rietblazer Peter Brötzmann. Trombonist Willem van Manen vraagt hem in 1979 als bassist voor zijn Springband. Op de terugweg van een concert in Baarle-Nassau in 1983 is Miller een van de dodelijke slachtoffers van het verkeersongeluk waarbij een busje van het orkest betrokken is.

1975 - 1977

Leo Cuypers vraagt Harry Miller (die hij al sinds 1973 kent) als bassist in het grote ensemble waarmee hij in juli zijn Zeeland Suite uitvoert. In september speelt de groep in de VARA-studio, en de aldaar gemaakte opnamen verschijnen op het BVHaast-label van Willem Breuker. Miller gaat ook spelen met het kwintet van pianist Herbert de Jonge en trombonist Willem van Manen, waarin hij zijn landgenoot saxofonist Sean Bergin tegenkomt. Joop van der Erven is de drummer van de groep, die tot 1980 blijft bestaan.

Leo Cuypers Sean Bergin Willem Van Manen

1978

Voor zijn eigen sextet vraagt hij, naast Trevor Watts, Willem Breuker als saxofonist. Met deze groep neemt hij de LP In Conference op. In dit jaar vestigt Miller zich definitief in Amsterdam, en krijgt hij een rol in het kwartet van tenorsaxofonist Jan Cees Tans, waar hij een van de twee bassisten is (naast Ernst Glerum of Arjen Gorter), met Han Bennink of Petro Nykyruj op drums. Later komt Sean Bergin de groep uitbreiden tot een kwintet.

Jan Cees Tans Willem Breuker

1979

Als Willem van Manen een big band begint, onder de naam Springband, vraagt hij Miller als bassist. Het orkest bestaat niet permanent, maar maakt jaarlijks een tournee langs de Nederlandse jazzpodia.

1983

In maart staat Miller met zijn eigen Quintet (Sean Bergin, trombonist Wolter Wierbos, cornettist Marc Charig en Han Bennink) in de VARA-studio, voor een live radio-optreden, met louter composities van de leider. Het VARA Jazz-label brengt de opnamen later uit onder de titel Down South. Op 27 november keert een busje met muzikanten van de Springband terug van een concert in Baarle-Nassau. Bij een verkeersongeluk zijn trompettist Jeff Reynolds en trombonist Joep Maessen op slag dood. Tenorsaxofonist Maarten van Norden, trompettist Louis Lanzing en Harry Miller raken zwaargewond. De bassist bezwijkt op 16 december in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Discografie Harry Miller

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Harry Miller

Audio/Video Harry Miller

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer