Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HARRY SPARNAAY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

sparnaay, harry

Periode

14-04-1944 - heden

Genre

basklarinet, componist, hedendaags

Online

Officiële website

Harry Sparnaay

Harry Sparnaay behoort hij tot 's werelds belangrijkste basklarinettisten. Meer dan 500 composities zijn voor hem gecomponeerd, onder meer door Luciano Berio, Morton Feldman, Brian Ferneyhough, Gérard Grisey, Tristan Keuris, Ton de Leeuw, Iannis Xenakis en Isang Yun. Hij is actief als solist, maar ook in ensembles als Fusion Moderne ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basklarinet, componist

Genoemd in de biografie van

1972   Polo de Haas
1974   Enrique Raxach
1976   Rob du Bois
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Harry Sparnaay

Harry Sparnaay behoort hij tot 's werelds belangrijkste basklarinettisten. Meer dan 500 composities zijn voor hem gecomponeerd, onder meer door Luciano Berio, Morton Feldman, Brian Ferneyhough, Gérard Grisey, Tristan Keuris, Ton de Leeuw, Iannis Xenakis en Isang Yun. Hij is actief als solist, maar ook in ensembles als Fusion Moderne en Het Trio. Sparnaay bespeelt een (mede door hem ontwikkelde) basklarinet van Buffet Crampon.

1961 - 1968

Harry Sparnaay (1944, Amsterdam) studeert aan het Amsterdams Conservatorium klarinet bij Ru Otto en specialiseert zich vervolgens op basklarinet.

1970

Sparnaay componeert 'Segmentos' voor basklarinet solo. (In 2006 reviseert hij het stuk).

1972

Sparnaay krijgt de eerste prijs tijdens het Internationaal Gaudeamus Concours voor vertolkers. Met pianist Polo de Haas vormt hij het duo Fusion Moderne, dat de vijfde prijs wint op het Internationale Gaudeamus Concours voor Vertolkers. Tijdens het Holland Festival brengt Sparnaay de compositie 'Chemins 2c' van Luciano Berio in première, samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Polo de Haas

1974

Harry Sparnaay wordt docent basklarinet aan het Conservatorium van Amsterdam. Als dirigent van het Ensemble voor Nieuwe Muziek van het Conservatorium voert hij composities van Arnold Schönberg, Olivier Messiaen, Franco Donatoni, Elliott Carter, Theo Loevendie, Joe Cutler, Toshio Hosokawa, Iannis Xenakis en Mary Finsterer uit.

1975

Harry Sparnaay speelt met het Koninklijk Concertgebouworkest de première van Theo Loevendies 'Incantations', voor basklarinet en orkest.

1978

Sparnaay wordt tevens docent aan het Utrechts Conservatorium.

1980 - 1982

Harry Sparnaay richt het Nederlands Basklarinet Collectief op (9 basklarinetten waaronder contrabasklarinetten). Het ensemble speelt onder andere op het Aspekte Festival van Salzburg voor eigentijdse muziek en maakt radio-opnames. Het ensemble stopt na twee jaar omdat het niet kan opboksen tegen de gesubsidieerde ensembles.

1982

sparnaay, harry Samen met fluitist Harrie Starreveld en pianist René Eckhardt richt Sparnaay Het Trio op ter gelegenheid van het uitvoeren van het werk 'Heterostase' van Jan Vriend. Hij componeert 'Bouwstenen' voor basklarinet en bandvertraging, opgedragen aan de architect Aldo van Eyck. Deze compositie wordt geselecteerd voor de ISCM World Music Days in Denemarken.

Harrie Starreveld René Eckhardt

1983 - 1985

Sparnaay componeert 'Dunelandscape' voor basklarinet en tape. Hij ontvangt de Swedish Record Prize 1985 voor een grammofoonplaat met muziek van de componist Arne Mellnäs.

1987 - 1988

Sparnaay wint de Bulgarian Composers Union Award en een jaar later de Inaugural Sounds Australian Award.

1990

Harry Sparnaay vormt samen met Annelie de Man het duo Double Action, na een succesvol optreden op een conferentie over ruimtevaart.

Annelie de Man

1995 - 1996

Sparnaay wint een Edison Award voor de opname van Het Trio met muziek van Ton de Leeuw en hij krijgt de Jan van Gilse prijs 1996 van het Genootschap van Nederlandse Componisten.

1999

Tijdens het Holland Festival is Sparnaay een van de instrumentale solisten in de opera 'Kopernikus' van Claude Vivier.

2000

Sparnaay vormt het Duo Levent, samen met organiste Silvia Castillo, zijn echtgenote.

2004

Op 30 april wordt Harry Sparnaay onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij beëindigt zijn docentschap aan het Utrechts Conservatorium.

2005

Harry Sparnaay vertrekt naar Spanje waar hij docent basklarinet en kamermuziek wordt aan het muziekinstituut ESMUC in Barcelona.

2009

Sparnaay stopt als docent basklarinet aan het Conservatorium van Amsterdam.

2010

Harry Sparnaay speelt de première van 'River Breeze', een concert voor basklarinet en Chinees orkest van de Taiwanese componist Hwang-Long Pan. Het werk is geschreven als opdrachtstuk voor het 30-jarig jubileum van het Taipei Chinese Orchestra en de première vindt plaats in de Taipei Zhongshan Hall.

Discografie Harry Sparnaay

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Harry Sparnaay

Audio/Video Harry Sparnaay

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer