Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HARRY DE GROOT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Harry de Groot

Periode

24-12-1920 - 27-09-2004

Genre

accordeon, amusementsmuziek, arrangeur, componist, componisten, dirigent, filmmuziek, Gouden Harp, musical, piano

Online

Beeld en Geluidwiki

Harry de Groot

Belangrijke componist, arrangeur en dirigent. Hij schrijft veel nummers voor Johnny Jordaan en werkt voor diverse radio- en televisieprogramma's.
Volledige biografie...

Instrumenten

accordeon, arrangeur, componist, dirigent, piano

Genoemd in de biografie van

1956   Tante Leen
1959   Eddy Christiani
1959   Sylvain Poons
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Harry de Groot

Belangrijke componist, arrangeur en dirigent. Hij schrijft veel nummers voor Johnny Jordaan en werkt voor diverse radio- en televisieprogramma's.

In bezetting van

Johnny Jordaan   accordeon, componist

1920 - 2004

In de jaren dertig is Harry de Groot (24 december 1920) al heel jong actief als begeleider tijdens optredens van zijn vader Rein de Groot, in en rondom Amsterdam. Hij begeleidt daarna artiesten als Louis Davids, Willy Derby en Lou Bandy. Na de Tweede Wereldoorlog speelt hij in diverse orkesten en is hij leider van Hi-Five, een van de eerste zogenaamde backing groups waarmee hij de begeleiding verzorgt tijdens radio-uitzendingen en op platen van andere artiesten.Vanaf 1955 begint zijn succesvolle samenwerking met Johnny Jordaan. De Groot schrijft liedjes voor de Amsterdamse volkszanger en begeleidt hem tijdens optredens. Hij is componist van honderden levensliederen waaronder klassiekers als Geef Mij Maar Amsterdam, O Johnny, Een Pikketanussie, De Parel Van De Jordaan, De Jordaanwals en Als Het Orgel Speelt Op Die Ouwe Lindengracht. De Groot leidt diverse amusementsorkesten, werkt voor de Avro en de NCRV en schrijft herkenningstunes voor radio- en televisieprogramma's als Farce Majeure (Dat Is Uit Het Leven Gegrepen), Bartje, De Kleine Waarheid en de tv-shows van Ted de Braak. Het thema van de serie Swiebertje wordt in 1996 gebruikt voor de hit Gabbertje van Hakkûhbar. Samen met Willy van Hemert schrijft hij voor de televisie enkele musicals waaronder Het Meisje Met De Blauwe Hoed en Er Valt Een Ster. Met Willy van Hemert maakt hij de opera Crossfade. Hij is arrangeur en muzikaal leider bij de Nederlandse bijdragen op het Eurovisie Songfestival. In 1969 ontvangt Harry de Groot de Gouden Harp voor zijn verdiensten voor de Nederlandse amusementsmuziek, in 1980 ontvangt hij de Bulgaarse regeringscultuurprijs en in 2000 wordt hij benoemd tot erelid van de vereniging Palm (Professionele Auteurs Lichte Muziek). In 1982 zendt de NCRV het programma De Muziek Van Harry De Groot uit, een show met onder meer een medley van zijn bekendste TV-tunes, zoals De Kleine Waarheid, Swiebertje, Bartje en Stiefbeen en Zoon, en optredens van Farce Majeure-leden Ted de Braak, Fred Benavente en Henk van der Horst, Marco Bakker, Mieke Telkamp, vocal-group High Five en Tante Leen en Johnny Jordaan. Harry de Groot overlijdt op 27 september 2004 op 83-jarige leeftijd in een ziekenhuis te Blaricum.

Hakkûhbar Johnny Jordaan Willy van Hemert

Discografie Harry de Groot

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Harry de Groot

Audio/Video Harry de Groot

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer