Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HEDDY LESTER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Heddy Lester in 2007

Periode

1950 - heden

Genre

luisterlied, musical, Nederlandstalig, songfestival, zang

Pseudoniemen

Heddy Lester

Heddy Lester

Zangeres en actrice Heddy Lester begint haar carrière in het duo April Shower. Met het door haar jongere broer Frank Affolter en tekstdichter Wim Hogenkamp geschreven De Mallemolen vertegenwoordigt ze Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival in 1977. Voor haar eerste soloprogramma krijgt ze de Pall Mall Exportprijs. Vanaf 1987 speelt ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1970   Wim Hogenkamp
1971   Fon Klement
1991   Ellen ten Damme
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Heddy Lester

Zangeres en actrice Heddy Lester begint haar carrière in het duo April Shower. Met het door haar jongere broer Frank Affolter en tekstdichter Wim Hogenkamp geschreven De Mallemolen vertegenwoordigt ze Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival in 1977. Voor haar eerste soloprogramma krijgt ze de Pall Mall Exportprijs. Vanaf 1987 speelt Lester voornamelijk in het theater met onder meer rollen in de musicals Anatevka, That's Life, Alleen Op De Wereld, Life Is A Cabaret en Fame.

In bezetting van

April Shower   zang

1950 - 1976

Heddy Lester (echte naam Heddy Affolter) wordt geboren op 18 juni 1950. Na de MULO wordt ze aangenomen op de Kleinkunstacademie, maar ze beëindigt haar studie voortijdig. Haar zangcarrière begint in het duo April Shower (samen met Gert Balke) waarmee ze in 1971 een kleine hit heeft met de single Railroad Song. April Shower treedt vaak op in het Amsterdamse restaurant De Gouden Eeuw van Lesters vader. Ze ontmoet daar Ramses Shaffy met wie ze regelmatig optredens geeft in het land. De optredens in het restaurant leveren haar dankzij het internationale publiek uitnodigingen op voor shows in Mexico, Engeland en Canada. Vanaf 1974 treedt de zangeres solo op. Ze zit begin augustus 1974 samen met vocalisten Saskia Martijn en Fon Klement in de winnende Nederlandse ploeg tijdens het Jong Euro Songfestival in het Belgische Oostende.

April Shower Fon Klement Ramses Shaffy

1977

Het liedje De Mallemolen wint op 2 februari in het Congrescentrum te Den Haag het 21ste Nationale Songfestival. De muziek is geschreven door Frank Affolter, de jongere broer van Heddy Lester, samen met tekstdichter Wim Hogenkamp. Samen met onder andere haar echtgenoot Erwin Kamm en haar artistieke coach Marino Westra reist ze naar Londen om Nederland te vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival. Lester behaalt daar de twaalfde plaats. De Mollemolen wordt in Nederland een hit, maar staat niet op het album Deel Van M'n Bestaan. De plaat is geproduceerd en gearrangeerd door Ruud Bos en bevat naast liedjes van Frank Affolter en Wim Hogenkamp ook bijdragen van Nico van der Linden, Pieter Goemans en Boudewijn Spitzen.

Frank Affolter Nico van der Linden Pieter W. Goemans Ruud Bos Wim Hogenkamp

1978

Samen met Teddy Scholten, Greetje Kauffeld, De Spelbrekers, Conny Vandenbosch, Lenny Kuhr, Maggie MacNeal, Getty Kaspers en Sandra Reemer vormt Heddy Lester op 22 februari de vakjury tijdens het nationale songfestival gehouden in het Congres Centrum te Den Haag. Ze kiezen het liedje 't Is Oké van de groep Harmony.

Harmony

1979 - 1986

Heddy en Frank Affolter gaan de theaters in met diverse programma's. In 1980 wordt Lester beloond met de Pall Mall Export Prijs voor Als Niemand Het Doet. Ramses Shaffy vraagt de zangeres of ze gastmuzikant wil zijn tijdens zijn reeks optredens in de Brakke Grond te Amsterdam.

1987

Heddy Lester speelt de rol van Gaja in het stuk Ghetto van theatergroep De Appel.

1989

Op 5 februari wordt Wim Hogenkamp, tekstschrijver van De Mallemolen, doodgeschoten aangetroffen in zijn woning aan de Nicolaas Maestraat te Amsterdam.

1991

In De Tranen van Maria Machita, de afstudeerfilm van regisseur Paul Ruven met Ellen ten Damme in de titelrol, speelt Heddy Lester de rol van moeder.

Ellen ten Damme

1993 - 1998

Heddy Lester speelt in kleine en grote theaterproducties zoals Spinoza, Madame De Sade, De Gidsen en Joseph In Dotan van Joost van den Vondel.

1999 - 2001

De zangeres is de zogenaamde 'alternate' van Bea Meulman in de musical Anatevka. In de musical Potasch En Perlemoer staat ze op het podium met Hans Boskamp en Fred Vaassen.

2003

Lester staat vanaf mei in het stuk Hoorspel, een locatietheaterproductie van Theater de Regentes in Den Haag. Affolter Productions van haar broer Frank Affolter produceert in het seizoen 2003/2004 de musical Alleen Op De Wereld, naar het beroemde kinderboek van Hector Malot. In de musical speelt Heddy moeder Barbarin/Mrs. Driscoll. Zowel de muziek van Frank Affolter als hoofdrolspeelster Hilke Bierman worden genomineerd voor de John Kraaijkamp Musical Awards 2004.

2004 - 2005

Bloedbruiloft (Bodas de Sangre) van Federico Garcia Lorcaklik, met muziek van Ramses Dunker, wordt omschreven als 'feestelijk muziektheater op gevaarlijke bodem'. Deze voorstelling gaat in april van start in Theater aan het Spui te Den Haag en is ook in juni te zien tijdens Oerol op Terschelling. Samen met Eric Beekes speelt Lester de muzikale kindervoorstelling M'n Tante Zit Op Wolk 9 waarbij met kinderen gepraat en gezongen wordt over thema's als liefde, dood en vriendschap. De teksten zijn van Rob Chrispijn en de muziek is gecomponeerd door Frank Affolter. Op 5 oktober 2004 gaat in de Rijswijkse Schouwburg Life Is A Cabaret in première, een theatershow over het leven van Judy Garland (Lester) en haar dochter Liza Minnelli (gespeeld door Frédérique Sluyterman).

Rob Chrispijn

2006

De kindermusical Merlijn En Het Mysterie Van Koning Arthur is opnieuw een voorstelling van Affolter Productions. Heddy Lester speelt de rol van Mab de heks. Andere rollen zijn voor o.a. Nelly Frijda en Bert Simhoffer.

2007

Heddy Lester in 2007 In de voorstelling 10 Duizend Zakdoeken vertelt Heddy Lester, samen met actrice Myra de Jong, het verhaal over de ontmoeting van haar vader en moeder in Kamp Vught tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het muzikale stuk is 'een loflied op de veerkracht van mensen die zelfs onder de moeilijkste omstandigheden hun waardigheid en hun gevoel voor humor weten te bewaren'. De regie is in handen van Tim de Zwart, de teksten zijn geschreven door Rob Chrispijn en Frank Affolter is verantwoordelijk voor de muziek. De officiële première is op 18 maart in Baarn. Heddy Lester speelt in De Stille Kracht, een 'actuele klassieker over de hartstocht tussen oost en west', gebaseerd op het boek van Louis Couperus. De bewerking en regie is van Ger Thijs. De hoofdrollen zijn voor Tom Jansen en Johanna ter Steege. Lester maakt vanaf oktober deel uit van de cast van de Engelstalige versie van de musical Fame. Ze deelt het podium met o.a. Jody Bernal, Hans van der Togt, Eric Beekes, Ivo Chundro en Carolina Dijkhuizen.

Jody Bernal

2008

Na lovende kritieken en enthousiaste publieksreacties gaat 10 Duizend Zakdoeken vanaf 8 april in reprise.

2009

Op 18 oktober gaat de musicalkomedie Dromen...Zijn Bedrog in première. De cast bestaat naast Heddy Lester uit onder anderen Jelka van Houten, Vera Mann, Remko Vrijdag (Vliegende Panters) en Joël de Tombe (Idols). Het verhaal is door Dick van den Heuvel en Sjoerd Kuyper geschreven rondom liedjes uit de Nederlandse popgeschiedenis. Jan Tekstra is muzikaal leider en de regie is in handen van acteur Frank Lammers. In 2010 wint de musical vier Musical Awards.

Jan Tekstra Vliegende Panters

Discografie Heddy Lester

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Heddy Lester

Audio/Video Heddy Lester

Video Heddy Lester

Ik kan geen keuze maken (...
Ik kan geen keuze maken (Torn between to lovers)  /  Heddy Lester.
Heddy Lester - De Mallemo...
Heddy Lester - De Mallemolen
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Heddy Lester - De Mallemolen

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer