Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HEIN MEENS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Hein Meens

Periode

1949 - 2012

Genre

dirigent, hedendaags, klassiek, opera, tenor

Hein Meens

Hein Meens' vertolking van de Evangelist in Bachs 'Matthäus-Passion' bezorgt hem landelijke bekendheid. Hij zingt de rol meer dan 250 keer: “Iedere keer was het een feest. De rol van Evangelist past goed bij mijn stem. Bach is voor mij de grootste componist ooit” (Noordhollands Dagblad, 26 maart 2009). Tevens ...
Volledige biografie...

Instrumenten

dirigent, tenor

Biografie Hein Meens

Hein Meens' vertolking van de Evangelist in Bachs 'Matthäus-Passion' bezorgt hem landelijke bekendheid. Hij zingt de rol meer dan 250 keer: “Iedere keer was het een feest. De rol van Evangelist past goed bij mijn stem. Bach is voor mij de grootste componist ooit” (Noordhollands Dagblad, 26 maart 2009). Tevens zingt Meens in vele producties van de Nederlandse Opera, de Nationale Reisopera, Opera Zuid en de Vlaamse Opera. Ook buiten de landsgrenzen is hij gewild; hij werkt bij operagezelschappen in Israël, Italië, Frankrijk, Duitsland en New York. Hein Meens is zangdocent en oratoriumcoach aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast treedt hij regelmatig op als dirigent.

1971

Hein Meens (1949) begint zijn studies piano en solozang aan het Conservatorium van Maastricht. Hij heeft zangles van Mya Besselink.

1974 - 1977

Meens wint de Toonkunst Vocalistenprijs op het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch en in 1977 ontvangt hij de Prix d'Excellence voor solozang en de Prijs van de Stad Maastricht.

1978

Hein Meens debuteert bij Opera Forum in 'Le nozze di Figaro' van Wolfgang Amadeus Mozart. Hij wordt onderscheiden met de Zilveren Vriendenkrans van de Vereniging Vrienden van het Concertgebouw en het Concertgebouworkest.

1982

Meens zingt zijn eerste grote operarol, Don Ottavio in Mozarts 'Don Giovanni'. Daarna zingt hij diverse rollen in binnen- en buitenland waaronder Lenski in 'Evgeni Onegin' van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en Albert Herring in de gelijknamige opera van Benjamin Britten. Ook is Meens dikwijls te horen in radio- en televisie-uitzendingen, zowel in Nederland als in het buitenland, en geeft hij regelmatig masterclasses. Hij zingt verschillende keren de evangelistenpartij bij de uitvoering van de 'Johannes Passion' van de Cantorij Grote Kerk in Monnickendam.

1993 - 1994

In New York treedt Hein Meens op in 'Il ritorno d'Ulisse in patria' van Claudio Monteverdi. De opera 'Symposion' van Peter Schat gaat in 1994 in première met Hein Meens als de stationschef.

Peter Schat

2002

In maart dirigeert Hein Meens voor het eerst de 'Matthäus-Passion' bij het Amsterdams Bach Consort.

2005 - 2006

Op 6 oktober treedt Hein Meens aan als dirigent van het Westerkerkkoor en -orkest. Het jaar daarop is hij gastdirigent bij het Amsterdams Bach Consort met 'Die Schöpfung' van Joseph Haydn. Hij zingt de hoofdrol in de opera 'Alzheimer' (2004) van Chiel Meijering, die in september in première gaat in Amsterdam.

Chiel Meijering

2008 - 2009

Meens is juryvoorzitter bij het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. In januari 2009 wordt Hein Meens de vaste dirigent van de Cantorij Grote Kerk Monnickendam.

2012

Onverwacht overlijdt Hein Meens thuis op 10 februari.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Hein Meens

Audio/Video Hein Meens

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer