Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HENK ALKEMA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

henk alkema

Periode

20-11-1944 - 04-08-2011

Genre

cabaret, componist, dirigent, filmmuziek, Friestalig, hedendaags, jazz

Henk Alkema

Hoewel Henk Alkema zich al op jeugdige leeftijd met componeren bezighoudt, begin het pas echt vorm aan te nemen als hij op 25-jarige leeftijd bij de omroep terecht komt als studiopianist, componist en arrangeur. Alkema heeft een sterke affiniteit met het theater in al zijn verschijningsvormen. Voor zowel de scenische ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent

Genoemd in de biografie van

2004   Hans Leenders

Biografie Henk Alkema

Hoewel Henk Alkema zich al op jeugdige leeftijd met componeren bezighoudt, begin het pas echt vorm aan te nemen als hij op 25-jarige leeftijd bij de omroep terecht komt als studiopianist, componist en arrangeur. Alkema heeft een sterke affiniteit met het theater in al zijn verschijningsvormen. Voor zowel de scenische als de visuele media heeft hij een groot aantal composities op zijn naam staan. Hij componeerde onder andere voor 'Cabaret Honoloeloe', theatergezelschap 'Theater' en toneelgroep 'Sater' en voor de televisiefilms 'Klaaglied om Agnes' en 'De moeder van David S.'. Zijn werk bestaat ondermeer uit kamermuziek, balletmuziek, filmmuziek, symfonische muziek, opera, theatermuziek, songs, liederencycli en muziek voor symphonic band.

1944 - 1977

Henk Alkema wordt op 20 november 1944 geboren te Harlingen. Hij studeert piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Léon Orthel. In 1976 studeert hij orkestdirectie bij Willem Frederik Bon en daarna bij Zolt Deaky en Huub Kerstens. Tijdens zijn studie is hij als pianist actief in de wereld van de jazz en geïmproviseerde muziek. Hij maakt talloze opnamen bij verschillende omroepen onder eigen naam met eigen bezettingen zoals het Lody Bouwens-Henk Alkema Kwartet en voor bestaande orkesten als Chris Hinze Combination. Alkema is mede-oprichter en componist/pianist van 'Cabaret Honoloeloe'.

1978 - 1984

Alkema is docent op de Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden. In 1983 wordt hij docent compositie op het Utrechts Conservatorium; later wordt hij daar coördinator Lichte Muziek. Alkema componeert in opdracht van de AVRO muziekraadsels voor het radioprogramma 'Op een klein stationnetje', een kinderprogramma over klassieke muziek

1994 - 2003

Henk Alkema is tot 1996 waarnemend directeur van het Conservatorium Utrecht. 'Rixt', een Friese opera (1989), gaat in 1995 bij de opening van de nieuwe Harmonie in Leeuwarden in première. Alkema is 'visiting artist' op de Berklee College of Music in Boston en op de School of Fine Arts van de Universiteit van Montana.

2004 - 2006

In september gaat de Friese opera 'Bonifatius' op een libretto van Peter te Nuyl in Leeuwarden in première. Alkema ontvangt voor de opera de Bernlefprijs 2005, een provinciale prijs voor Friestalige muziek in alle genres.

2011

Op 4 augustus overlijdt Henk Alkema in zijn woonplaats Utrecht.

Discografie Henk Alkema

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Henk Alkema

Audio/Video Henk Alkema

Audio Henk Alkema

Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer