Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HENK NEVEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

henk neven

Genre

bariton, klassiek, opera

Online

Officiële website

Henk Neven

Henk Neven is een Nederlandse bariton die al op vroege leeftijd zijn naam in binnen- en buitenland gevestigd heeft. Zo is hij in 2011 een van de drie winnaars van de Nederlandse Muziekprijs.
Volledige biografie...

Instrumenten

bariton

Genoemd in de biografie van

2008   Daria van den Bercken
2008   Geert Smits
2008   Hans Eijsackers
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Henk Neven

Henk Neven is een Nederlandse bariton die al op vroege leeftijd zijn naam in binnen- en buitenland gevestigd heeft. Zo is hij in 2011 een van de drie winnaars van de Nederlandse Muziekprijs.

2002 - 2013

In 2002 ontvangt Henk Neven een diploma cum laude na te zijn afgestudeerd aan de Nieuwe Opera Academie. Daarna gaat hij zang studeren aan het Conservatorium van Amsterdam bij Maarten Koningsberger en Margreet Honig en studeert in 2003 cum laude af. Hij volgt masterclasses bij de pianisten Graham Johnson, Rudolf Jansen en Hartmut Höll en de zangers Graham Clark, en Jard van Nes. Ook wordt hij regelmatig gecoacht door de zangers Margreet Honig en Robert Holl. Tijdens het seizoen 2004, 2005 geeft Neven recitals met de cellist Jan Bastiaan Neven en de pianist Jelger Blanken, als onderdeel van de concertserie 'Het Debuut'. In 2008 wint Neven de Fortis MeesPierson Award. Volgens het commentaar van de jury heeft Neven het potentieel om te groeien tot een 'sensationele artiest'. Henk Neven wordt in 2009 bekroond met een Borletti-Buitoni Fellowship en treedt toe tot de prestigieuze BBC Radio 3 New Generation Artists Scheme. Naast liederen en oratoria zingt Neven rollen in opera's van Puccini, Mozart, Gluck, Purcell, Britten, Bizet, Rameau, Messiaen ('François d'Assise' geënsceneerd door Pierre Audi) e.a. Verschillende operagezelschappen hebben Neven in hun productie, zoals naast De Nederlandse Opera, de Opera National de Paris, La Monnaie, Staatsoper Berlin Unter den Linden, het Theater an der Wien, Le Duo de Dijon, Grand Theatre de Bordeaux, L'Opera National de Montpellier, Grand Theatre de Tours en de Opera de Rouen. In Parijs, in de Notre Dame, zingt Neven de rol van Jozef in 'L'Enfance du Christ' van Hector Berlioz. Ook met verschillende welbekende ensembles heeft Neven gewerkt, zoals het Orkest van de Beethovenhalle, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het BBC National Orchestra, het BBC Scottish Symphony Orchestra, het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, de Bergen Philharmonic, het Combattimento Consort Amsterdam, de Nederlandse Bachvereniging, het Vlaams Radio Orkest, L'Orchestre National de France, L'Orchestre Philharmonique de Radio France, het Orchestre d'Opera National de Paris, de Staatskapelle Berlin, L'ensemble Orchestral de Paris, Les Concerts Spirituels en Les Talens Lyriques. Henk Neven werkt regelmatig met dirigenten als Daniel Barenboim, Edo de Waart, Jaap van Zweden, Jos van Veldhoven, Jan Willem de Vriend, Herve Niquet, Emanuel Krivine, Kenneth Montgomery, Joel Levi, Patrick Lange, Paulo Olmi, Armin Jordan, John Nelson, Ed Spanjaard, Marc Soustrot, Marc Minkovsky en Christophe Rousset. Ook treedt Neven veelvuldig op bij verschillende festivals, zoals het Festival Oude Muziek in Utrecht en de Operadagen Rotterdam. In april 2011 ontvangt Henk Neven, samen met blokfluitist Erik Bosgraaf en gitarist Izhar Elias, de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste eer die het ministerie van Cultuur kan toekennen aan een klassiek musicus.

Combattimento Consort Amsterdam De Nationale Opera De Nederlandse Bachvereniging Edo de Waart Ed Spanjaard Erik Bosgraaf Festival Oude Muziek Utrecht Izhar Elias Jaap Van Zweden Jan Bastiaan Neven Jan Willem de Vriend Jard van Nes Jos van Veldhoven Maarten Koningsberger Radio Filharmonisch Orkest Radio Kamer Filharmonie Rotterdams Philharmonisch Orkest Rudolf Jansen

Discografie Henk Neven

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Henk Neven

Audio/Video Henk Neven

Video Henk Neven

Bariton Henk Neven over d...
Bariton Henk Neven over de aria's van Mozart
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Bariton Henk Neven over de aria's van Mozart

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer