Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HENK WESTBROEK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Henk Westbroek

Periode

27-02-1952 - heden

Genre

Gouden Harp, Nederlandstalig, pop, tekstdichters, tekstschrijver, zang

Online

Beeld en Geluidwiki
Fansite
Officiële website

Henk Westbroek

Voormalig zanger van Het Goede Doel. Ook bekend als presentator van radio- en televisieprogramma's, kroegbaas en politicus. Auteur van onder meer Toveren van Herman van Veen en Vrede van Ruth Jacott. Zijn soloplaten zijn beperkt succesvol tot hij in 1998 de hit van het jaar scoort met de ballade Zelfs ...
Volledige biografie...

Instrumenten

tekstschrijver, zang

Bezetting

Philibert van den Bosch   piano

Overige muzikanten

Angelo van den Burg   percussie
Mark Boon   gitaar
René Meister   componist, toetsinstrumenten
Werner Cornand   basgitaar
Hans Lijbers   blaasinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1952   Gerbrand Westveen
1968   Benjamin Herman
1977   Sander van Herk
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Henk Westbroek

Voormalig zanger van Het Goede Doel. Ook bekend als presentator van radio- en televisieprogramma's, kroegbaas en politicus. Auteur van onder meer Toveren van Herman van Veen en Vrede van Ruth Jacott. Zijn soloplaten zijn beperkt succesvol tot hij in 1998 de hit van het jaar scoort met de ballade Zelfs Je Naam Is Mooi.

In bezetting van

Het Goede Doel   zang

1977 - 1990

In de jaren voordat Het Goede Doel bekend wordt werkt Westbroek als socioloog bij het Nederlands Instituut voor Sociaal Seksuologisch Onderzoek. Ook als Het Goede Doel al grote hits heeft blijft hij er drie dagen per week werken. Uiteindelijk kiest hij toch voor de muziek. Een succesvol optreden bij het VARA-programma Popkrant in 1981 levert hem bovendien een baan als presentator bij de radio op.

1991

Na hevige meningsverschillen komt er een einde aan Westbroek samenwerking met Henk Temming en dus aan de band Het Goede Doel. Westbroek start een solocarrière en blijft werken als radio-presentator op Radio 3, waar hij vanaf 15 januari dagelijks tussen twaalf en twee te horen is met het programma Denk Aan Henk .

Henk Temming

1992

Westbroeks eerste solo-single Waar Ze Loopt Te Wandelen bereikt de 34ste plaats in de Top 40. De opvolger Zou Er Iets Tegen Te Doen Zijn komt niet verder dan de Tipparade. Op zijn eerste solo-cd Voorjaar zijn de productie en arrangementen van de plaat in handen van het duo Fluitsma & Van Thijn. De melodieën bij de teksten van Westbroek zijn van de hand van onder meer Fluitsma & Van Thijn, George Kooymans en Henk Hofstede. Het album is een bescheiden succes met een hoogste notering van 56 in de albumlijst.

Fluitsma & Van Tijn George Kooymans Henk Hofstede

1993

Westbroek, Fluitsma en Van Thijn zijn verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival, Vrede. Het nummer wordt door Ruth Jacott naar een vierde plaats gezongen.

Fluitsma & Van Tijn Ruth Jacott

1994

Henk Westbroek Op de cd Vrij werkt Westbroek opnieuw samen met Fluitsma & Van Thijn. De singles van dit album worden echter geen hits. Zijn muzikale loopbaan dreigt wat naar de achtergrond te raken. Naast zijn werk als presentator ontplooit Westbroek zich echter ook op andere terreinen. Hij wordt eigenaar van het muziekcafé Stairway To Heaven, dat met een Hardrock Café-achtige inrichting en live-muziek veel muziekliefhebbers trekt. Ook wordt Westbroek vice-voorzitter van de nieuwe lokale partij Leefbaar Utrecht.

Fluitsma & Van Tijn

1996

Henk Westbroek Westbroek verrast vriend en vijand door een single te maken met de Limburgse industrial-groep Gore.

Gore

1997

Henk Westbroek Achter de schermen werkt Henk Westbroek samen met zijn vaste toetsenist René Meister aan een nieuw album. Meister, die als DiMaestro onder meer de Prodigal Sons produceerde en vele radiossessies opnam, neemt ook de productie voor zijn rekening.

René Meister The Prodigal Sons

1998

Henk Westbroek treedt in mei op als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen. Tot ieders verbazing behaalt Leefbaar Utrecht negen zetels, waarmee de partij in één klap een machtsfactor van belang is. Ondertussen staat de duizendpoot in de hitparade met de single Loods Me Door De Storm, afkomstig van het nieuwe album Westbroek. Het politieke succes plaatst hem weer volop in de belangstelling. Het blijkt de perfecte voedingsbodem voor de tweede single van het album, de ballade Zelfs Je Naam Is Mooi. Het wordt een gouden plaat. Mede daardoor wordt het een enorm druk jaar voor Westbroek. Hij neemt het liedje De Perfecte Dag op, waaraan tal van Nederlandse artiesten meedoen voor het goede doel. Dit initiatief is gebaseerd op een soortgelijk Engels initiatief rond Perfect Day van Lou Reed. Het nummer krijgt een videoclip en veel airplay, maar verschijnt niet op single. Ook is Henk Westbroek te zien als co-presentator van het jongerenprogramma Honk. De drukte eist echter zijn tol. Aan het eind van het jaar is de zanger een tijdlang uitgeschakeld wegens een keelaandoening. Een operatie blijkt nodig. Er zijn chronische poliepen op en scheurtjes in zijn stembanden ontdekt.

1999

De CD Westbroek wordt goud en in de categorie 'Beste Zanger Nationaal' verslaat Henk Westbroek onder meer Arthur Umbgrove en Marco Borsato in de strijd om de Edison. De derde single van het album, De Eerste En De Laatste wordt een bescheiden hit. Samen met politicus Jan Nagel (ex-PvdA en collega bij de VARA) richt Westbroek een landelijke variant van zijn partij op: Leefbaar Nederland. Het duo streeft naar 10 zetels bij de eerstvolgende kamerverkiezingen. Westbroek gebruikt de zomermaanden voor het opnemen van zijn vierde soloplaat De Hemel. Ook deze keer neemt René Meister de muziek en productie voor zijn rekening. De plaat verschijnt kort voor de jaarwisseling. Ondertussen is Westbroek presentator van de jubileumtournee van Kinderen voor Kinderen.

Marco Borsato René Meister

2000

Westbroek leidt het okest dat een poging doet het record 'grootste kindersymfonieorkest ooit' te breken. Samen met René Meister schrijft Westbroek het nummer Iemand Moet Het Doen ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de VARA. De opbrengst van de single gaat naar de NOVIB. Aan de single werkt een keur aan Nederlandse artiesten mee: De Daltons, Marieke Eelman (Nilsson), Han van Eijk, Dolf Jansen, Bennie Jolink (Normaal), Thé Lau (The Scene), Rick de Leeuw (Tröckener Kecks), Julya Lo'ko, Syb van der Ploeg (De Kast), Jack Poels (Rowwen Hèze), Dilana Smith, Frédérique Spigt, Jack Spijkerman en Chris Zegers. Onder de naam Henk Westbroek & Consorten (met ondermeer Mark Boon op gitaar en drummer Gerhard Jeltes) trekt Westbroek langs de theaters. In november wordt Leefbaar Utrecht de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezing. Ditmaal wordt de partij wel betrokken bij het samenstellen van het college van wethouders. De teksten van Westbroek staan verzameld in De Hemel Is Van Ons. Het boek bevat ook teksten van liedjes die nog op plaat moeten worden uitgebracht.

Chris Zegers De Kast Dolf Jansen Han van Eijk Jack Poels Julya Lekranty Marieke Eelman Mark Boon Nilsson Normaal Rick de Leeuw Rowwen Hèze Thé Lau The Scene Tröckener Kecks

2001

Het Goede Doel komt nog eenmaal bij elkaar voor een reunie.

2002

Westbroek brengt gezamenlijk met Daniël Lohues van Skik in februari de cover Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan uit op single. Het nummer verschijnt in april als bonustrack op het door de vaste producer en componist René Meister opgenomen album Evenbeeld. Henk en zijn consorten trekken langs de Nederlandse theaters met het programma Liefde In Nederland En De Overzeese Gebiedsdelen. De VARA biedt Radio 3FM-discjockey Henk Westbroek tot na de verkiezingen van 15 mei betaald betaald verlof aan. Aanleiding voor dit besluit zijn de politieke uitspraken van Westbroek in zijn programma Denk Aan Henk en zijn aankondiging zich actief te zullen inzetten voor de campagne van Leefbaar Nederland. Eerder had de VARA-directie met Westbroek afgesproken dat hij dit niet zou doen. In juni legt Westbroek zijn functie als fractievoorzitter van de partij Leefbaar Utrecht neer. Hij staakt zijn politieke loopbaan naar aanleiding van het veranderde politieke klimaat waarin politici steeds vaker worden bedreigd.

Skik

2003

Henk Westbroek presenteert donderdag 28 augustus zijn laatste uitzending op Radio 3FM.

2004

Westbroek.nl : 25 Jaar Schrijver & Zanger is een jubileumuitgave met liedjes van Henk Westbroek, door hemzelf vertolkt met en zonder het Het Goede Doel plus liedjes die hij voor anderen heeft geschreven. Om het album te promoten wordt een tv-programma opgenomen waarin Westbroek de betrokken artiesten thuis opzoekt en hen de zilveren jubileum-cd aanbiedt. Speciaal voor deze gelegenheid schrijft hij bovendien een Nederlandse tekst op een Duitse nummer-1-hit van Wolfsheim, Geen Weg Terug. Het nummer verschijnt op single. Henk Westbroek wordt DJ bij het commerciële radiostation Yorin FM waar hij vanaf augustus het programma Denk Als Henk presenteert. Westbroek trekt tot en met februari 2005 langs de kleine theaters om een cabaretprogramma te ontwikkelen waarmee hij in oktober 2005 in de grote theaters te zien is. Mark Boon verlaat in oktober de band van Henk Westbroek en richt samen met zangeres Marie (Maribelle) Kwakman, bassist Werner Cornard, drummer Henri van Bergen en toetsenist Franky van der Burgt de band Along Comes Mary op.

2005

Henk Westbroek De dvd Zuigwortel bevat een registratie van de gelijknamige cabareteske muziekvoorstelling, opgenomen op 15 en 16 april in Schouwburg Amphion te Doetinchem. De liedjes worden begeleid door vaste pianist Philibert van den Bosch. De uitgave bevat ook een cd met daarop studioversies van de liedjes uit de voorstelling en het nieuwe liedje Zombies, de titeltrack van de Nederlandse horrorfilm Horizonica (2006).

2006

Er is geen plek meer voor het programma Denk Aan Henk opYorin FM. Het contract bij de radiozender wordt niet verlengd. In juli doet Henk Westbroek mee aan het muziekfestival Maak De Droom Waar van de omroep MAX, een jaarlijks evenement voor verstandelijk gehandicapten. De zanger start de nieuwe dagelijkse radioshow Waar Is Henk van het internetstation KXradio van Rob Stenders. Hij verlengt zijn contract met RTV Utrecht. In zijn tv-programma Westbroek! trekt Westbroek door de provincie Utrecht op zoek naar leuke verhalen en antwoorden op verschillende thema's. Vanaf september gaat de zanger op theatertournee met het programma Knuffelspek waarin hij nieuwe en bestaande liedjes combineert met tragikomische vertellingen, begeleid door Philibert van den Bosch op vleugel. Daarnaast staat Henk Westbroek regelmatig met zijn band op festivals en in feesttenten.

2007

Op 23 januari verschijnt De Pers, het derde grote gratis dagblad van Nederland. Westbroek heeft daarin zijn eigen column 'Henk Westbroek maakt weer eens wat mee in zijn leven'.

2010 - 2011

Het Goede Doel werkt aan het album Liefdewerk dat in 2011 uitkomt. Henk Westbroek is in december 2010 samen met Erwin Peters op radio Veronica te horen met het programma Westbroek & Peters als vervanging voor JENSEN! van Robert Jensen.

2012

Op 19 april vindt in Zuilen de première plaats van de theatertournee Utrecht In Liedjes, een ode aan de Domstad. De voorstelling is een van de projecten waarmee Utrecht de titel Culturele Hoofdstad Europa 2018 probeert binnen te slepen.

Discografie Henk Westbroek

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Henk Westbroek

Audio/Video Henk Westbroek

Video Henk Westbroek

Henk Westbroek - Zelfs Je...
Henk Westbroek - Zelfs Je Naam Is Mooi
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Henk Westbroek - Zelfs Je Naam Is Mooi

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer