Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HENK VAN DER VLIET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

henk van der vliet

Periode

1928 - heden

Genre

hedendaags

Biografie Henk van der Vliet

Henk van der Vliet werd in 1928 in Rotterdam geboren. Opleiding Van 1938 tot 1942 had hij accordeonles op de Toonkunstmuziekschool. Zijn eerste compositieprobeersels uit die tijd werden aan de directeur van de muziekschool, Willem Pijper, voorgelegd. Deze raadde hem een muzikale vakstudie aan. In overleg met Willem Pijper werd voor de ...
Volledige biografie...

Biografie Henk van der Vliet

1928

Henk van der Vliet werd in 1928 in Rotterdam geboren.


Opleiding

Van 1938 tot 1942 had hij accordeonles op de Toonkunstmuziekschool. Zijn eerste compositieprobeersels uit die tijd werden aan de directeur van de muziekschool, Willem Pijper, voorgelegd. Deze raadde hem een muzikale vakstudie aan. In overleg met Willem Pijper werd voor de fluit gekozen en in 1945 begon hij zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium. Jan van Dijk had daar de grootste en meest vormende invloed op hem. Na het eindexamen in 1950 ging hij fluit studeren bij Johan Feltkamp in Amsterdam.


Activiteiten

Vanaf 1950 gaf Henk van der Vliet les en speelde hij in het pas opgerichte Rotterdams Kamerorkest. In 1953 emigreerde hij naar Canada waar hij fluitist was in een military band. In 1956 keerde hij terug naar Nederland. Hij gaf weer fluitles, speelde weer in het Rotterdams Kamerorkest en nam ook weer les bij Johan Feltkamp. In 1961 verhuisde hij naar Noord-Brabant waar hij met zijn vrouw (piano) en de cellist Jan Wisse een trio vormde en in kleinere plaatsen optrad.


Composities

Als componist is Van der Vliet autodidact. Vanaf 1965 begon hij regelmatiger te componeren, vooral voor amateurs. In 1974 componeerde hij in opdracht van de gemeente Breda Vijf etudes voor orkest. In 1975 verschenen een Sonatine voor fluit en piano en de Passacaglia per pianoforte . Tevens componeerde hij in opdracht van Nederlandse zangverenigingen in 1981 Beestenboel, voor jeugdkoor en ensemble en in opdracht van de Stichting ter bevordering van de Brabantse scheppende toonkunst een Concert voor harmonieorkest, xylofoon en 2 piano's. De Sinfonia Concertante voor fluit, althobo, harp en orkest (2007), de 1ste Sinfoniëtta (in 1987 voor het Brabants Orkest gecreëerd) en de Preambulum e Variationi werden door de Russische dirigent Mikola Sukach tijdens een driedaagse tournee in 2007 naar Chernigov (Oekraïne) met de Philharmonia uitgevoerd. Recente werken zijn o.a. een hoorntrio Scherzo (2005), de door Tannie van Loon op haar eindexamen gespeelde Sonata da Chiesa voor fluit, hobo en orgel (2000) en de 1ste bundel met 6 Preludes en Fuga’s voor orgel (2005), de door Daniël Kramer uitgevoerde 3de Pianosonatine ( 2006) en de in Wenen, tijdens de 'Residenz Conzerte' op de Nederlandse ambassade uitgevoerde Divertimenti (respectievelijk voor klarinet en piano, 2006 en gitaar, 2008).

Henk van der Vliet

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Henk van der Vliet

Audio/Video Henk van der Vliet

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer