Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HENNY HUISMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Henny Huisman

Periode

18-06-1951 - heden

Genre

amusementsmuziek, drums, gitaar, kinderpop, Nederlandstalig, zang

Online

Beeld en Geluidwiki
Officiële website

Henny Huisman

Henny Huisman, voorheen drummer van de groepen Lucifer en Match, wordt vooral bekend als presentator bij en boegbeeld van de commerciële televisiezender RTL4. Eind jaren '80 maakt hij een aantal succesvolle, op kinderen gerichte platen.
Volledige biografie...

Instrumenten

drums, gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1978   Huub Hangop
1980   Hugo van Haastert
1986   Kim-Lian
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Henny Huisman

Henny Huisman, voorheen drummer van de groepen Lucifer en Match, wordt vooral bekend als presentator bij en boegbeeld van de commerciële televisiezender RTL4. Eind jaren '80 maakt hij een aantal succesvolle, op kinderen gerichte platen.

In bezetting van

Lucifer   drums
Match   drums
Tennis   zang
The Bright Stars   gitaar
The Marileens  

1961

De muzikale carrière van Hennie Huisman begint als hij op elfjarige leeftijd deel uitmaakt van The Bright Stars, 'een van Europa's jongste gitaarcombo's'.

The Bright Stars

1977

Na zijn periode als drummer bij Lucifer trekt Huisman door het land als reizende DJ. Hij wint de Gouden Microfoon en wordt ontdekt door producent Joop van der Ende die hem de kans geeft het KRO-programma Zomeravond Show te presenteren.

Lucifer

1979

Huisman brengt twee singles uit met de gelegenheidsformatie Tennis.

Tennis

1980

De opvolger van de Zomeravond Show is door Huisman zelf verzonnen en blijkt een enorm commercieel schot in de roos. De Playback-show (door kinderen en volwassenen, door sterren en gewone mensen) wordt een rage en zijn talentenjacht de Soundmixshow groeit in de loop der jaren uit tot een belangrijk fenomeen. Veel Nederlandse artiesten (zoals Gerard Joling, Marco Borsato) hebben de basis voor hun carrière gelegd door in de finale te komen van het populaire tv-programma.

Gerard Joling Marco Borsato

1985

Met een aantal talenten uit de Soundmixshow zingt Huisman de herkenningstune van het programma, Reach Out And Touch, dat in oktober een hit wordt. De opbrengst van het lied komt ten goede van de Stichting Zonnebloem.

1986

In november wordt de single Later Als Je Groot Bent een hit, een liedje gezongen door Huisman met en voor kinderen.

1987

De single 'k Zou Best Beroemd Willen Zijn haalt in oktober de tipparade.

1988

De single Van Alle Kinderen Op De Wereld Zou Ik De Vader Willen Zijn haalt de tipparade in februari. Ook verschijnt het album Henny Huisman Presenteert De Sterren Van De Soundmixshow, waarop meer jonge zangtalenten te horen zijn. Daarnaast verschijnt het kinderalbum Hé, Doe Je Mee.

1990

Het album Met Z'n Allen verschijnt, waarvan het titelnummer een bescheiden hit wordt. Inmiddels hebben ook grote buitenlandse zenders de programmaformule overgenomen en vindt er jaarlijks een Europese Soundmixshow plaats. In de loop der jaren heeft Huisman zich ontpopt als een innemende en enthousiaste presentator die vele harten voor zich weet te winnen. Dat komt mede door zijn medewerking aan een toenemend aantal gala's en tv-shows voor het goede doel en het melodramatische RTL4-programma de Surpriseshow. Met zijn programma's verdient hij veel onderscheidingen, waaronder twee maal de Televizierring en vier maal de TROS TV Ster.

1995

Het album Best Tof bevat een compilatie van liedjes die Huisman heeft gezongen in de Miniplaybackshow. De meeste liedjes zijn geschreven door Hans van Eijck en Martijn Schimmer. De plaat bevat ook een duet met Marco Borsato.

Hans van Eijck Marco Borsato

1997

Samen met het jongenskoor De Buddy's zingt Huisman op het album Beestenboel liedjes waarin dieren de hoofdrol spelen.

1998

Ondanks de protesten van Huisman blijft de VPRO-televisie een spotje tegen kindermishandeling uitzending waarin verwezen wordt naar de Miniplaybackshow.

2001

De groep Cooldown heeft samen met Henny Huisman een zomerhit met het nummer Met Z'n Allen.

2002

In oktober verschijnt het boek Zappen Met Mezelf waarin Huisman samen met journalist Jan Vriend terugkijkt op zijn twintigjarige televisiecarrière.

2003

Voor de Evangelische Omoroep maakt Huisman de openhartige serie Henny Zoekt God. De serie verschijnt ook op dvd.

2004

Henny Huisman presenteert tijdens Oudejaarsavond op SBS6 het programma Lachend Het Jaar Uit.

2006

In november en december is Henny Huisman te zien in Huize Huisman. In deze vierdelige tv-serie verrast hij mensen met een verwenweekend in een luxe chateau.

2007

Op 26 mei wordt de eerste aflevering uitgezonden van Korenslag, de allereerste amusementsshow in de geschiedenis van de Evangelische Omroep. Henny Huisman presenteert het programma waarin zangkoren strijden om de titel 'beste koor van Nederland'.

2008

Henny Huisman wordt in september tijdens een gala-uitreiking in het Amsterdamse hotel Krasnapolsky onderscheiden met een Glamour Award. Huisman ontvangt de onderscheiding, in de vorm van een kristallen zeemeermin, in de categorie televisie.

2012

Naar aanleiding van het overlijden van zijn paard Snuitje brengt Henny Huisman zijn single Snuitje uit 1995 opnieuw uit.

2014

In december wordt er bij Huisman een tumor bij zijn nieren verwijderd. Vlak na deze operatie vraagt Gerard Joling of het hem niet wat lijkt om een optreden te geven tijdens de concerten van De Toppers. Henny Huisman zal een gastoptreden doen tijdens de concerten De Toppers in de Amsterdam Arena in mei.

Toppers

Discografie Henny Huisman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Henny Huisman

Audio/Video Henny Huisman

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer