Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HENRI C. VAN PRAAG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

henri c. van praag

Periode

18-07-1894 - 10-12-1968

Genre

cello, componist, klassiek

Pseudoniemen

Han Risé

Henri C. van Praag

Als cellist is Henri C. van Praag actief in verschillende soorten orkesten: symfonieorkesten en opera- en operetteorkesten. Als saxofonist speelt hij in jazz- en variétéorkesten. Hij is geruime tijd leraar solfège aan de Belinfante muziekschool en leraar cello aan de Volksmuziekschool, beide in Amsterdam. Daarnaast is hij muziekcriticus voor het ...
Volledige biografie...

Instrumenten

cello, componist

Biografie Henri C. van Praag

Als cellist is Henri C. van Praag actief in verschillende soorten orkesten: symfonieorkesten en opera- en operetteorkesten. Als saxofonist speelt hij in jazz- en variétéorkesten. Hij is geruime tijd leraar solfège aan de Belinfante muziekschool en leraar cello aan de Volksmuziekschool, beide in Amsterdam. Daarnaast is hij muziekcriticus voor het Amsterdamse dagblad Het Parool. Zijn talrijke composities van overwegend blijmoedige aard omvatten werken voor orkest, concerten, kamermuziek, koorwerken en veel kinderliedjes. Hij componeert de schoolopera's 'Adelgund en Veenerick' en 'Schoolklap', op tekst van Mies Bouhuys. Zijn composities in het lichte genre schrijft hij onder het pseudoniem Han Risée.

1894 - 1918

Henri C. van Praag wordt op 18 juli in Amsterdam geboren. Hij studeert cello als hoofdvak bij J. Mossel, piano bij Paul Loewer, harmonie en contrapunt bij Sem Dresden. Hij neemt tevens fluit- en klarinetlessen, vooral om vertrouwd te raken met de technische mogelijkheden van de houten blaasinstrumenten. Hoewel hij in de eerste plaats strijker is, hebben deze blaasinstrumenten hem in zijn werk als componist al vroeg aangetrokken.

1968

Henri C. van Praag overlijdt op 10 december in Amsterdam.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Henri C. van Praag

Audio/Video Henri C. van Praag

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer