Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HERMAN FINKERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

09-12-1954 - heden

Genre

cabaret, cabaretier, tekstschrijver, zang

Herman Finkers

Cabaretier met zwaar Twents accent uit Almelo die veel succes oogst in de theaters. In 1990 scoort hij samen met collega Brigitte Kaandorp een hit met de single Duet. Na zeven jaar podiumstilte keert Finkers in 2007 terug met het bejubelde programma Na De Pauze.
Volledige biografie...

Instrumenten

cabaretier, tekstschrijver, zang

Overige muzikanten

Wilfried Finkers   cabaretier, zang

Genoemd in de biografie van

1990   Brigitte Kaandorp
2003   Willem Wilmink
2005   Cubop City Big Band
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Herman Finkers

Cabaretier met zwaar Twents accent uit Almelo die veel succes oogst in de theaters. In 1990 scoort hij samen met collega Brigitte Kaandorp een hit met de single Duet. Na zeven jaar podiumstilte keert Finkers in 2007 terug met het bejubelde programma Na De Pauze.

1954

Op 9 december wordt Herman Finkers geboren te Almelo.

1960 - 1978

Hij doorloopt de lagere school en HBS in Almelo, waarna hij psychologie gaat studeren aan de universiteit in Groningen. Vervolgens belandt hij op de Sociale Academie in Hengelo.

1979

Hij doet mee aan Camaretten in Delft. Hij schrijft samen met zijn broer Wilfried eerste theaterprogramma, Op Zwart Zangzaad. Wilfried fungeert als aangever. De show hangt aan elkaar van woordspelingen en beeldgrappen. Deze stijl is zeer kenmerkend voor het werk van de gebroeders Finkers.

1982

Het programma De Terugkeer Van Joop Huizinga gaat in roulatie. Muziek heeft slechts een geringe functie in dit tweede theaterprogramma.

1983

Het programma De Diana Ros Show gaat van start.

1985 - 1986

Herman en Wilfried trekken met EHBO Is Mijn Lust En Mijn Leven door het land. Het programma verschijnt op plaat en video.

1987 - 1988

Het programma Het Meisje van De Slijterij is een doorslaand succes. De teksten ervan verschijnen op plaat. Ook verschijnt er een video van de show. Finkers schrijft de novelle Verhalen Voor In Het Haardvuur.

1989

De cabaretier werkt mee aan Het Verhaal Van Kees, een televisiefilm voor de NCRV gebaseerd op twee boeken van Willem Wilmink.

1990

Samen met John Croezen bewerkt Finkers Kroamschudd'n In Mariaparochie tot een animatiefilm en boek. Hij treedt op met De Zon Gaat Zinloos Onder, Morgen Moet Ze Toch Weer Op. Zijn duet met Brigitte Kaandorp belandt in de top 10 van de hitparade.

Brigitte Kaandorp

1991

In oktober wordt samen met het Valerius Ensemble uit Enschede Carnaval Des Animeaux van St.Saëns uitgebracht, waarvoor nieuwe verbindende teksten worden geschreven.

1992

Finkers componeert de St.Jorismis, een Latijnse mis voor koor en orkest, die in het voorjaar door de KRO in de Georgiuskerk te Almelo wordt opgenomen en uitgezonden. Hij gaat het theater in met Dat Heeft Zo'n Jongen Toch Niet Nodig. Het is Finkers' zevende avondvullende oneman-en-z'n-broer-shows. Het programma duurt zo'n dikke twee uur en bevat onder meer het telefoonspelletje Geen Jager Geen Neger.

1993

Mac Beth wordt bewerkt tot een animatiefilm en boek. De novelle Ik Jan Klaasen wordt uitgebracht.

1995 - 1997

Finkers trekt door het hele land volle zalen met het programma Geen Spatader Veranderd. In zijn geboortestreek worden de shows in de plaatselijke taal gesproken. Deze versie verschijnt, net als de Nederlandstalige, op video. Het boekje Het Meisje met de Eierstokjes ligt in de winkels.

1998 - 1999

De Almeloërs treden op met hun negende theatershow Kalm Aan En Rap Een Beetje. Tijdens de voorstellingen komt Finkers er achter dat hij het grootste gedeelte van zijn leven aan het optreden is. Daarnaast is de cabaretier bang dat hij in herhaling valt. Voor hem een teken om voor onbepaalde tijd te stoppen.

2000

De teksten van Kalm Aan En Rap Een Beetje verschijnen in boekvorm.

2001

Herman Finkers begeleidt zijn gehandicapte neef en kunstschilder Hans Engelhart als hij in april op audiëntie gaat bij de paus. Het KRO-programma Kruispunt maakt een documentaire van deze bedevaart.

2003

De dubbel-DVD Kalm Aan En Rap Een Beetje/Heanig An En Rap Wat bevat de registratie van de theatershows die zijn opgenomen op 12, 13 en 14 april 2000 in De Twentsche Schouwburg te Enschede.

2005

Herman Finkers lijdt aan een milde vorm van leukemie. Desondanks staat hij in maart op het podium en zingt hij twee liedjes tijdens de jubileumoptredens van Herman van Veen in het Sportpaleis in Antwerpen. Finkers speelt een rol in de Twentse soapserie Van Jonge Leu En Oale Groond waarvan dertig afleveringen wekelijks worden uitgezonden door RTV Oost. Hij doet ook eindredactie van de Twentse dialogen en zingt het titelnummer. De kijkdichtheid van de eerste aflevering op 2 oktober 2005 is 300.000. Van de serie worden drie liedjes op single uitgebracht, met naast het titelnummer ook de liedjes Maj Anhhoalen en Bloasmuziek.

Herman van Veen

2006

Herman Finkers zingt het duet Blaosmuziek met Gé Reinders op de B-kant van diens single Eder Keteer. De twee worden begeleid door Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide. De cabaretier is een van de gasten op het album Nacht, De Soundtrack van Henny Vrienten. Finkers levert ook een bijdrage aan de kerkdienst met Freek de Jonge die op tweede kerstdag op Nederland 2 wordt uitgezonden door de IKON.

Freek de Jonge Gé Reinders Henny Vrienten

2007

Op 5 februari krijgt Herman Finkers de Gouden Harp uitgereikt tijdens het Harpengala in Spant! te Bussum. De Gouden Harp is voor artiesten die zich gedurende hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek. De cabaretier gaat na zeven jaar weer de theaters in met een nieuw vrolijk programma over God, de liefde en de dood. Zijn eerste theateroptreden is 15 april tijdens een besloten voorstelling in theater De Voorveghter in Hardenberg. Daarna gaat Finkers voor 100 voorstellingen het land in met Na De Pauze.

2009

In maart wordt de tournee van Na De Pauze tijdelijk onderbroken. Tot eind mei neemt Finkers de tijd om extra aan zijn weerstand te werken. Op 27 mei pikt Finkers de draad weer op met een voorstelling in Schouwburg Angnietenhof te Tiel. Na De Pauze verschijnt als boek (augustus), cd (november) en dvd (december).

2010

Tijdens het Toon Hermans Tribute, op de markt van Sittard in september, doet Herman Finkers een onbekende conference van Toon Hermans over cellist Nico Kleinhout. Op initiatief van Daniël Lohues neemt Finkers de liedjes uit de voorstelling Na De Pauze op in een studio. Bij elk liedje wordt regisseur Jan van Nieuwenhuijzen een videoclip gemaakt die worden verzameld op de dvd Liever Dan Geluk.

Toon Hermans

2011

Herman Finkers krijgt op 26 november de Groenman-taalprijs uitgereikt tijdens het Congres Onze Taal in het Chassé Theater in Breda. De taalprijs wordt elke twee jaar gegeven aan een mediapersoonlijkheid die zich onderscheidt door goed en creatief gebruik van de Nederlandse taal.

2015

Herman Finkers verzorgt de Oudejaarsconference voor de VARA. Het programma wordt door 3 miljoen mensen bekeken.

2017

Met de a capella groep Wishful Singing neemt Finkers het album 'In mysterium' op.

Discografie Herman Finkers

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Herman Finkers

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer