Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HERMAN SCHOONDERWALT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Herman Schoonderwalt bij de Millers

Periode

23-12-1931 - 15-06-1997

Genre

altsaxofoon, arrangeur, baritonsaxofoon, basklarinet, componist, contrabas, dirigent, fluit, jazz, klarinet, producer, sopraansaxofoon, tenorsaxofoon

Herman Schoonderwalt

Herman Schoonderwalt (Eindhoven, 23 december 1931 – Bosch en Duin, 15 juni 1997) begint als klarinettist in de plaatselijke fanfare, speelt na de bevrijding in een dixielandorkest, stapt op aanraden van Dick Bezemer over op bebop in diens Dick's Jumping Six. Pakt in 1952 de altsaxofoon op met de bedoeling ...
Volledige biografie...

Instrumenten

altsaxofoon, arrangeur, baritonsaxofoon, basklarinet, componist, contrabas, dirigent, fluit, klarinet, producer, sopraansaxofoon, tenorsaxofoon

Genoemd in de biografie van

1947   Henk Meutgeert
1952   Ado Broodboom
1954   Rita Reys
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Herman Schoonderwalt

Herman Schoonderwalt (Eindhoven, 23 december 1931 – Bosch en Duin, 15 juni 1997) begint als klarinettist in de plaatselijke fanfare, speelt na de bevrijding in een dixielandorkest, stapt op aanraden van Dick Bezemer over op bebop in diens Dick's Jumping Six. Pakt in 1952 de altsaxofoon op met de bedoeling om als pur sang jazzmusicus door het leven te gaan. Wordt om zijn veelzijdigheid gevraagd bij radio, televisie, film en het platenbedrijf voor allerlei – veelal commerciële – doeleinden. Een uiterst vakbekwame muzikant die relatief weinig in de publiciteit komt, maar die een grote liefde voor de jazz blijft koesteren. 'Jazzmuziek is voor mij ontzettend belangrijk. Het belangrijkste van alles, eigenlijk – ik ben blijkbaar ritmisch geboren. En dat is het belangrijkste in de jazzmuziek' (Haagse Post, 1964).

In bezetting van

Millers   klarinet
Netherlands Concert Jazz Band  
Skymasters   dirigent, saxofoon

1953

Als beroeps met de combo van Fred Loggen (later: Freddy Logan) naar Duitsland.

1954

Op tournee door Zweden met Ado Broodboom, alias Ado Moreno.

1955

Eerste plaatopnamen met de Dutch All Stars voor Columbia en met zijn eigen septet voor Philips in de serie Jazz Behind The Dikes.

1956 - 1960

Herman Schoonderwalt bij de Millers Met het orkest van Bob van Waasdijk naar Spanje. Wordt lid van de Millers inclusief hun reünies, waaruit vele platen voortvloeien (tot aan 1977 toe). Doet ook mee bij hun engagement in De Wieck in Rotterdam tot 1961. Verder plaatopnamen met Rita Reys en Wessel Ilcken (voor Philips), opnieuw in de serie Jazz Behind The Dikes; en vier titels met de gebroeders Pim & Ruud Jacobs (1958). Herman Schoonderwalt is ook aanwezig op alle drie EP's van de Rhythme All Stars (1958-1960), een selectie van Nederlands toptalent op basis van de jaarlijkse populariteitsverkiezing van het blad Rhythme..

Millers Pim Jacobs Rita Reys Ruud Jacobs Wessel Ilcken

1960

De Amerikaanse criticus Leonard Feather neemt Herman Schoonderwalt op in zijn New Encyclopedia Of Jazz.

1961

Reist met een groep van Ruud Kuyper door India en Pakistan; Boy Edgar neemt hem op in Boy's Big Band.

Boy Edgar

1963

Eerste winnaar van de Wessel Ilcken Prijs. Als vervolg daarop maakt hij in 1964 de LP The Winner, maar ook dat levert hem geen grote erkenning op. Leidt in de jaren '60 het 'Hobby-orkest', samen met Frans Elsen en Cees Smal.

1964 - 1966

Componeert de muziek voor de film Mensen Van Morgen (regie: Kees Brusse). Plaatopnamen met Rita Reys en Boy's Big Band. Werkt voor radio en televisie in tal van begeleidingsorkesten in programma's als Hadimassa en Zo Is Het Toevallig Ook Nog Eens Een Keer. Richt een eigen kwartet op, waarin de latere leider van het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw Henk Meutgeert vijftien jaar de pianist is. Meutgeert zegt in die tijd veel van Schoonderwalt te hebben geleerd.

1970 - 1984

Werkt mee aan een LP van Ben Webster, neemt een LP op met de Zwitserse drummer Charly Antolini. Begeleidt en arrangeert voor de meest uiteenlopende zangsolisten en cabaretartiesten, zoals Astrid Nijgh, Conny van den Bos, de Pink Elephants, Adèle Bloemendaal, Wilma Reading, Koot & Bie, Wieteke van Dort, Lee Towers.

1984

Gaat met de voortzetting van de Ramblers op tournee door Canada.

1985

Speelt en bewerkt muziek bij ballet Band Stand voor het Nederlands Danstheater.

1986 - 1996

Volgt Tony Nolte op als leider van de Skymasters, met uitzendingen voor de AVRO-radio en -tv en een tournee door de VS. Arrangeert voor het Metropole Orkest en de Netherlands Concert Jazz Band, waarvan hij tevens deel uitmaakt. Produceert in zijn eigen studio CD's met New Age-achtige muziek.

Skymasters

Discografie Herman Schoonderwalt

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Herman Schoonderwalt

Audio/Video Herman Schoonderwalt

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer