Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HET GELDERS ORKEST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Het Gelders Orkest

Periode

1949 - heden

Genre

hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Het Gelders Orkest

Stevig verankerd in de Gelderse en Nederlandse samenleving geeft Het Gelders Orkest (HGO) per seizoen een groot aantal concerten op de belangrijke podia in Nederland. Daarnaast etaleert het orkest zich graag met tournees en concerten in het buitenland. Het Gelders Orkest is een van de meest actieve Nederlandse orkesten en ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1917   Matthijs Vermeulen
1923   Anton Kersjes
1995   Lawrence Renes
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Het Gelders Orkest

Stevig verankerd in de Gelderse en Nederlandse samenleving geeft Het Gelders Orkest (HGO) per seizoen een groot aantal concerten op de belangrijke podia in Nederland. Daarnaast etaleert het orkest zich graag met tournees en concerten in het buitenland. Het Gelders Orkest is een van de meest actieve Nederlandse orkesten en vervult een ambassadeursrol in binnen- en buitenland. Dit maakt Het Gelders Orkest tot één van de toporkesten van Nederland. Passie is een sleutelbegrip voor Het Gelders Orkest. Het investeert in de ontwikkeling van creativiteit en dynamiek en weet jonge en getalenteerde musici aan zich te binden. Dirigenten die vanaf de jaren negentig regelmatig bij HGO te gast waren, zijn o.a. Bernard Klee, Hans Vonk, Jaap van Zweden, Roy Goodman en Reinbert de Leeuw. Het Gelders Orkest werkt veelvuldig met jonge dirigenten als Antonello Manacorda, Sascha Goetzel, Jakub Hrusa en Damian Iorio. Ook solisten als Jean-Yves Thibaudet, Leif Ove Andsnes, Zoltán Kocsis, Nikolaj Znaider, Akiko Suwanai, Maxim Vengerov, Natalia Gutman, Quirine Viersen, Christian Lindberg en Radovan Vlatkovic treden graag op met Het Gelders Orkest. De symfonische concerten maken het veelzijdige klassieke repertoire toegankelijk, terwijl de intieme kamerconcerten musici en publiek dichter bij elkaar brengen. Het orkest wil de passie voor live uitgevoerde klassieke muziek ook overdragen op een jong publiek. Daarom organiseert het elk seizoen een groot aantal familieconcerten, educatieconcerten en speciale participatieprojecten voor amateurs. Daarnaast neemt het jaarlijks meerdere (live) cd's op. Het orkest voelt zich in zijn missie gesteund door een trouw publiek en een steeds groter wordende groep Vrienden, Partners en Mecenassen.

1889 - 1903

De wortels gaan terug tot 1889, met de oprichting van de Arnhemsche Orchest Vereeniging door Albert Kwast. Kwast is chef-dirigent van 1889 tot 1893. Daarna staat Martin Heuckeroth aan het hoofd.

1903 - 1904

Op 17 oktober verzorgt dit orkest - versterkt met leden van het toenmalige Utrechtsch Stedelijk Orkest - onder leiding van Martin Heuckeroth de Nederlandse première van de 'Derde Symfonie' van Gustav Mahler, enkele dagen voordat de componist zelf dit werk in Amsterdam bij het Concertgebouworkest dirigeert. Albert Kwast wordt opnieuw chef-dirigent.

1910 - 1949

Een belangrijke impuls krijgt het orkest met de aanstelling van Peter van Anrooy als dirigent. Hij wordt in 1917 opgevolgd door Richard Heuckeroth (zoon van Martin Heuckeroth) en in 1920 door Martin Spanjaard. Diens opvolger als eerste dirigent is Jaap Spaanderman, die het artistieke peil sterk weet te verhogen. Hij blijft aan van 1932 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog en daarna opnieuw van 1947 tot 1949. Tweede dirigent is jarenlang Leo Pappenheim.

1949 - 1973

De Arnhemsche Orchest Vereeniging gaat verder als Het Gelders Orkest (HGO). Vanaf die tijd zwaaien de dirigenten Jan Out, Carl von Caraguly en Leo Driehuys de scepter.

1974 - 1997

Yoav Talmi en Roberto Benzi leggen de basis voor de ontwikkeling van Het Gelders Orkest tot een van de belangrijkste regionale orkesten. In de jaren negentig neemt het orkest de werken van Igor Markevitsj op, een serie opnamen die wordt genomineerd voor een Grammy Award.

1998 - 2003

De jonge Nederlandse dirigent Lawrence Renes neemt tot 2002 het chef-dirigentschap over. Teijin Aramid BV uit Arnhem wordt hoofdsponsor van Het Gelders Orkest. De Russische dirigent Nikolai Alexeev is sinds het seizoen 2002/2003 vaste gastdirigent. Hij profileert zich vooral met muziek uit zijn vaderland en leidt in het seizoen 2003/2004 het Stravinsky Festival in Arnhem.

Lawrence Renes

2003 - 2004

Martin Sieghart wordt benoemd als chef-dirigent. Onder zijn muzikale leiding bouwt het orkest zijn reputatie op het gebied van het laat-romantische repertoire verder uit met indrukwekkende en veelbejubelde uitvoeringen van de grote 'Symfonieën' van Anton Bruckner en Gustav Mahler. Sieghart maakt cd-opnamen met werken van Mahler (de Vijfde, Zesde en Tiende 'Symfonie' en 'Das Lied von der Erde'), Franz Schubert ('Symfonieën' 8 en 9) en Johannes Brahms (de vier 'Symfonieën'). Bovendien leidt hij het orkest tijdens een tournee naar Oostenrijk en Hongarije o.a. in de Musikverein te Wenen.

2005 - 2009

Ken-ichiro Kobayashi is sinds het seizoen 2005/2006 vaste dirigent. Hij neemt cd's op met werken van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (o.a. de Derde, Vierde en Vijfde 'Symfonie'), Hector Berlioz ('Symphonie fantastique') en Modest Moessorgski ('Schilderijententoonstelling') en leidt het orkest tijdens zeer succesvolle tournees naar Japan in het voorjaar van 2007 en 2009. Martin Sieghart legt zijn functie als chef-dirigent eind 2008 neer na ruim vijf succesvolle seizoenen. Hij wordt bij zijn afscheid benoemd tot honorair gastdirigent.

2010

Er wordt een begin gemaakt met live cd-opnamen van een aantal symfonieën van Dmitri Sjostakovitsj met Nikolai Alexeev. Het Gelders Orkest richt Het Gelders Orkestlab op, waarin ensembles uit het orkest kunnen experimenteren met nieuwe concertvormen en voorstellingen om nieuw en ander publiek te bereiken. In december vraagt het orkest het publiek zelf zijn eigen prijs voor een concert te bepalen. Dit experiment brengt niet alleen meer geld, maar ook meer publiek op. Mede op basis hiervan wint Het Gelders Orkest de publieksprijs 'Made in Arnhem Bokaal 2010'.

2011 - 2014

Sinds 1 augustus 2011 staat Het Gelders Orkest onder de artistieke leiding van de Italiaanse chef-dirigent Antonello Manacorda. De in 1970 te Turijn geboren Manacorda is de oprichter van het Mahler Chamber Orchestra. Naast zijn verbintenis met het Gelders Orkest is Manacorda ook chef-dirigent van de Kammerakademie Potsdam. In 2014 bestaat Het Gelders Orkest 125 jaar. In de vorm van openluchtconcerten te Apeldoorn, Arnhem, Ede en Nijmegen wordt het jubileumjaar in september ingeluid. Zangeres Wende Snijders treedt op, begeleid door het orkest onder leiding van dirigent Bas Wiegers. Op 10 oktober speelt het orkest onder leiding van Manacorda een jubileumconcert met de eerste symfonie van Gustav Mahler en de Vier letzte Lieder van Richard Strauss. Daarnaast verzorgen oud-dirigenten Yoav Talmi, Roberto Benzi en Martin Sieghart concerten waarin onder andere de tweede symfonie van Robin de Raaff op het programma staat.

Bas Wiegers Robin de Raaff Wende

Discografie Het Gelders Orkest

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Het Gelders Orkest

Audio/Video Het Gelders Orkest

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer