Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HOLLAND SYMFONIA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Holland Symfonia

Periode

2002 - heden

Genre

hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Holland Symfonia

Holland Symfonia is het jongste symfonieorkest van Nederland. Het ontstaat in 2002 uit een fusie tussen het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Balletorkest. Holland Symfonia is gevestigd in Haarlem, waar de Philharmonie de thuisbasis vormt. Het profileert zich als het huisorkest van Haarlem, Alkmaar en Hoorn en bestrijkt een ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1976   Lucas Vis
1988   Lucas Vis
2001   Haytham Safia
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Holland Symfonia

Holland Symfonia is het jongste symfonieorkest van Nederland. Het ontstaat in 2002 uit een fusie tussen het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Balletorkest. Holland Symfonia is gevestigd in Haarlem, waar de Philharmonie de thuisbasis vormt. Het profileert zich als het huisorkest van Haarlem, Alkmaar en Hoorn en bestrijkt een groot repertoire, van klassiek tot cross-over. Daarnaast is Holland Symfonia de vaste begeleider van Het Nationale Ballet (Amsterdam) en het Nederlands Dans Theater (Den Haag). Ook begeleidt het orkest geregeld voorstellingen van de Nationale Reisopera. Tot de taken behoort verder het stimuleren van educatie en participatie. Met 'De Orkestkeuken' heeft Holland Symfonia een succesvolle, muzikaal-culinaire theatervoorstelling ontwikkeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Holland Symfonia treedt op met gastdirigenten als Boris Gruzin, Celso Antunes en Josep Caballé Domenech. Tot de solisten in recente seizoenen behoren Ralph van Raat, Isabelle van Keulen, Sharon Isbin en Hagai Shaham.

1813 - 1953

In Haarlem wordt het muziekkorps van de Stedelijke Schutterij opgericht. Het is een van de voorlopers van de Haarlemse Orkest Vereniging (1921), die vanaf 1953 verder gaat onder de naam Noordhollands Philharmonisch Orkest.

1965

Oprichting van het Nederlands Balletorkest, dat voorstellingen begeleidt van onder meer Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater.

2002 - 2004

Holland Symfonia ontstaat uit de fusie van Het Nederlands Balletorkest en het Noordhollands Philharmonisch Orkest en vestigt zich in Het Muziektheater in Amsterdam. Roy Goodman wordt in 2004 de eerste chef-dirigent van Holland Symfonia.

2005 - 2006

Holland Symfonia opent de gerenoveerde Philharmonie in Haarlem, na een sluiting van bijna vijf jaar. Otto Tausk volgt in 2006 Roy Goodman op als chef-dirigent. De Rus Boris Gruzin wordt aangesteld als vaste gastdirigent.

2007

Holland Symfonia brengt de documentaire '5 jaar Holland Symfonia' uit. Het orkest werkt bovendien mee aan de dvd-box 'Master of Movement', uitgebracht voor de 75ste verjaardag van choreograaf Hans van Manen.

2008

Het orkest organiseert een eigen driedaags zomerfestival: Zomersymfonia. Holland Symfonia verhuist in 2009 van Amsterdam naar Haarlem. Het orkest werkt samen met de rapper Ali B in het familie- en educatieprogramma 'Ali Baba en de 80 muzikanten'.

2010

De Jury van de MIDEM Classical Awards kent de 'Recording of the Year Award 2010' in de categorie koormuziek toe aan 'Requiem for a Young Poet' van Bernd Alois Zimmermann, begeleid door Holland Symfonia.

2011

Op 8 en 9 juli 2011 geeft Frédérique Spigt, samen met Loes Luca en Holland Symfonia onder leiding van Jurjen Hempel, een bijzonder concert in openluchttheater Caprera te Bloemendaal. Onder de naam Variété Symphonique zingt het duo klassiekers, van Elvis Presley tot Shirley Bassey en van David Bowie tot Dusty Springfield, aangevuld met optredens van het internationaal bekroonde duo Juggling Tango en de zestienjarige zangeres Mechthild Drop.

Frédérique Spigt

2012 - 2013

Per 2012 wordt er 65% gekort op de rijkssubsidie van het orkest. Hierdoor wordt het aantal arbeidsplaatsen teruggebracht van 150 naar 45. In de volledige bezetting is het orkest voor het laatst te zien in het televisieprogramma Maestro (AVRO, 2012), waarin bekende Nederlanders het orkest dirigeren. Per 1 januari 2013 wordt de Britse dirigent Matthew Rowe aangesteld als muzikaal leider. Het orkest zal in 2013 worden omgevormd tot Het Orkest van het Nationale Ballet.

Discografie Holland Symfonia

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Holland Symfonia

Audio/Video Holland Symfonia

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer