Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HOUSEBAND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Houseband

Periode

1973 - 1981

Genre

disco, funk, pop/rock

Houseband

Amsterdams muziekcollectief, dat jarenlang vooral bestaat in de betrekkelijke beslotenheid van de Hilversumse radiostudio's en het hoofdstedelijke Paradiso
Volledige biografie...

Bezetting

Pieter Gerritsen   orgel
Humphrey Knoppel   drums
Jakob Klaasse   piano, producer, zang
Peter Smid   basgitaar, gitaar, zang
Harry Hardholt   gitaar, zang

Overige muzikanten

Jo Alice   zang
Floor van Zutphen   zang
Marc Holland   drums
Peter Schneider   zang
Wouter van Bemmel   trompet
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1948   Jakob Klaasse
1970   Frank Klunhaar
1970   Leo Koster Band
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Houseband

Amsterdams muziekcollectief, dat jarenlang vooral bestaat in de betrekkelijke beslotenheid van de Hilversumse radiostudio's en het hoofdstedelijke Paradiso

1973

Het eerste optreden van multi-instrumentalist Peter Smid en de gitaristen Harry Harthold en Frank Sutherland wordt opgenomen voor de VPRO-Maandagavondshow, het radioprogramma van Wim Noordhoek. Noordhoek nodigt de heren uit vaker op te treden. Het drietal wordt, met anderen, door de VPRO binnengehaald als huisorkest. De band begeleidt tijdens opnamesessies niet alleen speciale gasten, maar maakt ook eigen groepsopnamen.

1974

De kernleden van de groep, Smid, Harthold, Sutherland en pianist Piet Gerritsen, zijn in eerste instantie geïnteresseerd in klassieke ragtime, countryblues, r&b, r&r en country. In de loop der maanden worden zij echter de drijvende kracht achter de metamorfose van huisorkest tot Houseband. De groep ontwikkelt haar eigen sound: Hollandse funk op Amerikaanse (New Orleans) leest geschoeid.

1975

De groep speelt op festivals en happenings, is iedere maandagmiddag te horen bij Piet Ponskaart (VPRO-radio) en te zien op tv in de O-show. In de zomer vraagt Paradiso de heren als haar huisorkest. De groep moet de basis gaan vormen bij speciale projecten. Naast het begeleiden van buitenlandse artiesten, treedt ze ook zelfstandig naar buiten. Een tournee door Nederland volgt. De groep speelt met Chip Taylor en Cousin Joe en beheerst inmiddels allerlei stijlen, maar wil graag richting een soort soul-gospel-funk. Peter Schneider wordt aangetrokken om de vocalen voor zijn rekening te nemen.

1976

De VPRO brengt in de serie Zeldzaam & Zonderling de eerste elpee van de Houseband uit, bestaande uit opnamen uit de periode tussen juni 1974 en april 1975, dus nog zonder Schneider. Inmiddels bestaat de band naast Smid, Hardholt, Sutherland , Gerritsen en Schneider uit Klaasse, Mark Holland (drums), Paul Bachmeier (bas) en de zangeressen Floortje van Zutphen en Jo Alice.

1977

De singles Dancing Shoes en Don't Loose Your Love dringen de hitlijsten binnen. De debuutplaat Sympatico (gestoken in een hoes van striptekenaar Joost Swarte) wordt uitgeroepen tot Album van de Week. Bachmeyer en Sutherland verlaten de band, evenals de beide zangeressen. Holland wordt vervangen door Dennis Whitbread. Wouter van Bemmel (trompet), Ken Spence (saxofoon) en zangeres Monica Tjen-A-Kwoei vullen de groep aan.

1978

Houseband Het sterk New Orleans-getinte en wederom van een Swarte-hoes voorziene album Numero Uno verschijnt. Whitbread wordt opgevolgd door Kim Haworth. Jan-Piet Visser (harmonica) sluit zich bij de groep aan.

1979

Het derde en laatste album, Hot Enuff, verschijnt. Spence vetrekt naar Nina Hagen, Haworth naar de Meteors, Visser naar Livin' Blues. Floor van Zutphen maakt enkele soloplaten. De groep wordt gereduceerd tot het kwartet Hardholt, Smid, Tjen-A-Kwoei en Gerritsen. Later komt er toch nog een nieuwe drummer bij: David Weiss.

Floor van Zutphen Livin' Blues The Meteors

1980

Tjen-A-Kwoei vertrekt naar Herman Brood. Lisa Schulte Nordholt (die later verder gaat als Lisa Boray) is haar opvolgster.

Herman Brood Lisa Boray

1981

De Houseband gaat uit elkaar. Hardholt verkast naar Solution, Smid formeert de Time Bandits en Klaasse gaat naar Between The ZZZ. Monica Tjen-A-Kwoei (Monica Chen) en Peter Schneider gaan ieder solo verder.

Monica Chen Peter Schneider Solution Time Bandits

1985

Smid formeert de The Smithereens. Zangeres van de groep is de Amerikaanse Wendy Sheridan. De groep is echter geen lang leven beschoren.

The Smithereens

1987

Klaasse treedt toe tot The Magnificent Seven, waarvoor hij alle arrangementen schrijft.

The Magnificent Seven

Discografie Houseband

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Houseband

Audio/Video Houseband

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer