Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HUGO SINZHEIMER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Hugo Sinzheimer

Periode

08-04-1953 - heden

Genre

new wave, rock, zang

Online

Offiële website

Pseudoniemen

De Sinz

Hugo Sinzheimer

Hugo Sinzheimer is de artiestennaam van Hugo J. Postma. Sinzheimer is vooral bekend als oprichter, zanger en songwriter van The Meteors. Daarnaast zijn nummers van Sinzheimer uitgevoerd door onder anderen Herman Brood en de Amerikaanse zangeres Lene Lovich. Onder de naam Postma is hij daarnaast actief als copywriter en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1977   The Meteors
1978   Phoney And The Hardcore
2004   Ellen ten Damme

Biografie Hugo Sinzheimer

Hugo Sinzheimer is de artiestennaam van Hugo J. Postma. Sinzheimer is vooral bekend als oprichter, zanger en songwriter van The Meteors. Daarnaast zijn nummers van Sinzheimer uitgevoerd door onder anderen Herman Brood en de Amerikaanse zangeres Lene Lovich. Onder de naam Postma is hij daarnaast actief als copywriter en publicist over kunst. De naam Sinzheimer is de familienaam van zijn moeder Ursula D. Sinzheimer, dochter van de Duitse rechtsfilosoof en rechtsgeleerde Hugo D. Sinzheimer. Sinzheimer is ook bekend als Der Sinz. Hij volgt de opleiding Schilderkunst en Grafiek aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva in Groningen en studeert Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam.

In bezetting van

Little Beaver   zang
Snake   zang
The Meteors   zang

1970 - 1976

Hugo Sinzheimer (Bergen, Noord-Holland, 8 april 1953) volgt van 1971 tot 1977 de opleiding Schilderkunst en Grafiek aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva in Groningen. Hij schrijft in de tweede helft van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig een groot aantal songteksten en songs die hij merendeels zelf uitvoert met de diverse bands waarin hij speelt. De nummers worden ook uitgevoerd door andere musici. In het najaar van 1976 ontstaat in Groningen Little Beaver. De groep bestaat uit Hugo Sinzheimer (zang), Erik Strack van Schijndel (gitaar), Leo Dorcas (gitaar), Wim van der Boon (bas) en Wolter Gall (drums). De band speelt in de cafés, bars en nachtclubs van de stad Groningen. Zoals ondermeer De Koffer, Churchill Club en Talk Of The Town. De groep treedt op met vrijwel uitsluitend eigen nummers van de hand van Sinzheimer en Strack van Schijndel.

Little Beaver

1977 - 1983

Eind februari 1977 verlaten Wim van der Boon en Wolter Gall Little Beaver. Hun plaats wordt ingenomen door Guus la Porte (bas) en Wally van de Reijdt (drums). De naam verandert in Snake. Ook in deze nieuwe bezetting speelt de groep in de cafés, bars en nachtclubs van de stad Groningen en wordt er gewerkt met vooral eigen materiaal van Sinzheimer en Strack van Schijndel. In het voorjaar van 1977 voltooit Sinzheimer zijn opleiding aan de kunstacademie in Groningen en vestigt hij zich in Amsterdam. Tussen 1977 en 1982 is Sinzheimer leadsinger van rockband The Meteors, die hij samen met Ferdinand Bakker en Job Tarenskeen opricht. De groep brengt drie vinylalbums uit: Teenage Heart (1979), Hunger (1980) en Stormy Seas (1982). Er wordt circa 400 keer opgetreden in Nederland, België, Engeland en Duitsland. De eerste twee albums van The Meteors worden wereldwijd uitgebracht door de EMI-labels Bovema Negram en Harvest in onder meer Engeland, Frankrijk, Duitsland, de VS en Japan. Sinzheimer levert teksten en songs aan Herman Brood voor de albums Street en Shpritsz. Voor Street (1977) schrijft hij mee aan het nummer One More Dose. Samen met Eric Strack van Schijndel schrijft hij het nummer Syrup. Voor Shpritsz (1978) leveren Sinzheimer en Strack Hot Talk en Never Enough. In de Brood-film Cha Cha speelt Sinzheimer met The Meteors tijdens het huwelijk van Herman Brood met Nina Hagen de eigen nummers Take It All In en It's You, Only You (Mein Schmerz). Lene Lovich brengt in 1983 het nummer It's You, Only You (Mein Schmerz) uit op haar album No Man's Land en heeft daarmee succes in de Verenigde Staten. In 1983 verlaat Sinzheimer The Meteors en begint een studie Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. De band houdt vervolgens op te bestaan.

Herman Brood Snake The Meteors

2004 - 2005

In 2004 en 2005 brengt EMI de twee eerste albums van The Meteors opnieuw uit, ditmaal op CD met bonustracks van optredens. Ter gelegenheid hiervan komt The Meteors weer bij elkaar voor een aantal optredens, onder meer in het Paard van Troje in Den Haag. De NRC schrijft in 2004 over het album Teenage Heart: 'Zelden debuteerde een Nederlandse popgroep met zo'n ijzersterke verzameling popsongs'. Hugo Sinzheimer werkt als zanger mee aan een liefdadigheids-dvd op uitnodiging van de Conny Plank Studio bij Keulen. Hij maakt daar opnames waaraan verder onder meer meedoen: Ellen ten Damme, Annie Lennox, Peter Gabriel, Nina Hagen en Gianna Nannini. Het betreft een dvd met daarop een sprookje dat wordt verteld en gezongen in zeven verschillende talen: Deens, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Spaans en Turks. Sinzheimer en Ten Damme zingen en vertellen samen de Nederlandstalige versie van het sprookje. De dvd is een initiatief van Christa Fast (1942-2006), actrice en weduwe van de Duitse producer Conny Plank, die zelf op de Duitse versie van het sprookje te horen is. Het is de bedoeling dat de opbrengsten uit de verkoop van de dvd ten goede komen aan de internationale hulporganisatie SOS Kinderdorpen, maar na het overlijden van Christa Fast in juni 2006 blijven de opnamen (voorlopig) onuitgegeven.

Ellen ten Damme

Discografie Hugo Sinzheimer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Hugo Sinzheimer

Audio/Video Hugo Sinzheimer

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer