Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HUGO DE GROOT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

hugo de groot

Periode

1897 - 1986

Genre

componist, dirigent, filmmuziek, Gouden Harp, klassiek

Online

Beeld en Geluidwiki

Biografie Hugo de Groot

Hugo de Groot wordt geboren in 1897 in Den Bosch. Hij begint zijn muziekopleiding aan de muziekschool van zijn geboortestad en volgt lessen viool, trompet en piano. Hij studeert later aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hugo de Groot is tot zijn 23ste violist bij het Concertgebouworkest en daarna dirigent van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent

Genoemd in de biografie van

1936   Benedict Silberman
1949   Promenade Orkest
1962   Gijsbert Nieuwland

Biografie Hugo de Groot

1897 - 1986

Hugo de Groot wordt geboren in 1897 in Den Bosch.

Hij begint zijn muziekopleiding aan de muziekschool van zijn geboortestad en volgt lessen viool, trompet en piano. Hij studeert later aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Hugo de Groot is tot zijn 23ste violist bij het Concertgebouworkest en daarna dirigent van de Cinema Royal in Amsterdam. Gedurende 34 jaar is hij dirigent van Nederlandse radio-orkesten en gastdirigent van symfonieorkesten in binnen en buitenland. Hij is tot zijn 75ste jaar, gedurende vele jaren, bestuurslid van Buma, Stemra en aanverwante organisaties. Voorts is hij werkzaam als journalist en muziekchef bij de Wereldomroep.

Hugo de Groot componeert in diverse genres, voornamelijk filmmuziek, ook voor buitenlandse producties. Verder werken voor symfonieorkest (uitgegeven in Engeland) en stukken voor harmonieorkest, kamermuziek, songs en lichte muziek.


Prijzen

In 1962 krijgt hij de Gouden Harp uitgereikt wegens zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek.

Hugo de Groot overlijdt in november 1986 te Laren.

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Hugo de Groot

Audio/Video Hugo de Groot

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer