Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

IOS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

IOS

Periode

1996 - 2009

Genre

Nederlandstalig, pop

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Is Ook Schitterend, IsOokSchitterend

IOS

IOS is een Nederlandstalige rockband uit Groningen. De band scoort in de beginperiode onder de naam IsOokSchitterend grote hits met de singles Voltooid Verleden Tijd en Iedereen. Het succes wordt hervat wanneer IOS in het nieuwe millennium de naam inkort en tekent bij het label CNR. Vanaf het door Gordon ...
Volledige biografie...

Bezetting

Matthijs Van Dongen   gitaar
Jasper Bos   basgitaar
Joost Marsman   zang
Joost Haartsen   toetsinstrumenten
Sander Rozeboom   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Dim Junius   drums
Marc Van Der Voorn   toetsinstrumenten
Wolter Woppenkamp   drums
Rubin Geurts   drums

Genoemd in de biografie van

2001   Michiel Hoogenboezem
2012   Leonie Meijer
2013   Jeroen van der Boom

Biografie IOS

IOS is een Nederlandstalige rockband uit Groningen. De band scoort in de beginperiode onder de naam IsOokSchitterend grote hits met de singles Voltooid Verleden Tijd en Iedereen. Het succes wordt hervat wanneer IOS in het nieuwe millennium de naam inkort en tekent bij het label CNR. Vanaf het door Gordon Groothedde geproduceerde album 4 (2005) heeft de muziek een scherpere rand en een moderner geluid.

1996

IOS IsOokSchitterend wordt opgericht om mee te doen aan een landelijke wedstrijd voor studentenbands, het AHC Songfestival. De jeugdvrienden Haartsen en Van Der Voorn, beiden toetsenist, staan aan de basis van deze bezetting. Ze halen Joost Marsman erbij, die tot die tijd zanger is in de Zwolse bluesband Rumble Fish. Ook Matthijs van Dongen en Jasper Bos komen uit Zwolle. Als drummer Wolter Woppenkamp naar Curaçao vertrekt wordt Rubin Geurts aangetrokken als nieuwe drummer. Basgitarist Bos speelde voorheen in een jazzband met Geurts. Gitarist Sander Rozeboom is samen met Haartsen en Van der Voorn verantwoordelijk voor het schrijven van de meeste muziek. Marsman, die in Rumble Fish nog in het Engels zong, schrijft de teksten.

1997

IOS IsOokSchitterend doet inmiddels voor de tweede maal mee aan het AHC Songfestival, ze bereiken in Tilburg de finale met het nummer Voltooid Verleden Tijd. Hier worden ze opgemerkt door producer Michiel Hoogenboezem (o.a. De Dijk, Ten Sharp, Normaal). In het voorjaar tekent Is Ook Schitterend bij Platenmaatschappij Bunny Music, in de zomer beginnen de opnames van het debuutalbum in de Wisseloord studio's, met Hoogenboezem als producer. In augustus komt de eerste single Voltooid Verleden Tijd uit. Het nummer wordt vrijwel meteen een hit en bereikt de zesde plaats in de Top 40. Hoewel de twee volgende singles floppen staat het album Hemel & Aarde vanaf oktober 22 weken in de albumlijst.

De Dijk Michiel Hoogenboezem Normaal Ten Sharp

1998

In januari staat IsOokSchitterend op het Euroslag-festival in Groningen, in april spelen ze op Paasrock en op het Rembrandtplein te Amsterdam. Naast deze grotere optredens speelt de band op vele studentenfeesten in het hele land. Als IsOokSchitterend in het najaar van 1998 weer de studio ingaat, heeft de band zo'n 120 optredens gedaan.

1999

Het tweede album wordt wederom opgenomen met de hulp van Hoogenboezem en komt uit in juni. Daarvoor is in april de single Iedereen uitgebracht. Dit nummer wordt weer regelmatig gedraaid op de radiozenders. De bijbehorende clip is veel te zien bij TMF en The Box. De tweede single van het album Dichterbij heet Laat Het Licht Aan. Vanaf april treedt de band weer regelmatig op, vooral op studentenfeesten. Aan het eind van de zomer verlaat toetsenist Van de Voorn de band. IsOokSchitterend speelt tijdens de Marlboro Flashbacks materiaal van Dire Straits.

2000

IsOokSchitterend breekt met haar management en wisselt van platenmaatschappij. Proacts, bekend van De Kast en Kayak neemt de band onder haar hoede. Drummer Robin Geurts wordt vervangen door Dim Junius (ex-Friction Freakball Foundation).

2001

Op 6 januari speelt IsOokSchitterend in het Gelredome tijdens het Mega Intiem Concert. Opnamen van dat optreden staan op de single Wat Gaan We Doen. De release van het nieuwe album wordt uitgesteld als gitarist Sander Rozeboom door een ongelukje enkele maanden niet kan spelen. Zaterdagnacht, Zondagmorgen verschijnt uiteindelijk in het najaar.

2002

Zanger Joost Marsman zingt in theater Carré het liedje Suzanne tijdens een gala ter ere van Herman van Veen. Sander Rozeboom speelt ook als tweede gitarist in Spanner, de nieuwe band van zanger Syb van der Ploeg (ex-De Kast).

Spanner

2003

Voor de soundtrack van de Nederlandse speelfilm De Schippers Van De Kameleon schrijft de band het nummer Het Is Een Mooie Dag. Enkele bandleden hebben in de film een cameo. Het nummer verschijnt rond de zomermaanden op single.

2004 - 2005

IsOokSchitterend gaat nu als IOS door het leven. De band tekent een platencontract voor vijf albums bij CNR. Samen met producer Gordon Groothedde wordt het vierde studioalbum 4 opgenomen. De plaat wordt voorafgegaan door de single Hoe Het Voelt. Door de inbreng van Groothedde krijgt het geluid van de band een scherpe rand en klinkt de band meer modern. De cd levert IOS hernieuwd succes op. Na vijf jaar neemt drummer Dim Junius in het najaar van 2005 afscheid van de band. Zijn opvolger is Pepijn van den Boogaard (ex-Link). Van den Boogaard speelt ook in De Band Krijgt Kinderen.

Gordon Groothedde

2006

Uit de Schaduw wordt door de Staatsloterij gekozen als soundtrack voor de landelijke radio- en televisiecampagne. Het liedje verschijnt eind februari op single. I.O.S. viert het tienjarig bestaan met een speciaal optreden op 9 april in een uitverkocht Paradiso te Amsterdam, gevolgd door een megaconcert in de Heineken Music Hall op 1 december. De single Altijd Wel Iemand ligt vanaf 3 juli in de winkels.

2007

IOS Het vijfde officiële studioalbum van IOS heet Open. De cd heeft een onopgesmukt, open geluid en ook tekstueel is gestreefd naar openheid, waarbij actuele maatschappelijke thema's niet uit de weg worden gegaan.

2008 - 2009

IOS In september 2008 maakt IOS bekend er na 12,5 jaar mee te stoppen. Zanger Joost Marsman wil zijn creatieve horizon verbreden en zich richten op andere projecten. Van januari tot en met april 2009 reist de band voor het laatste door het land met de theatertournee De Laatste Ronde. In augustus verschijnen zowel de single Dan Ben Jij Het als het compilatiealbum IOS Voor Altijd. De afscheidstournee wordt vanaf 4 september voortgezet, beginnend in de Oosterpoort te Groningen en eindigend op 3 oktober in een uitverkochte Paradiso te Amsterdam.

2010

Het allerlaatste optreden van IOS is tijdens het evenement De Vrienden Van Amstel LIVE! Eind januari in Ahoy'.

Discografie IOS

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's IOS

Audio/Video IOS

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer