Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ILJA GORT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Met After Tea bij het tv-programma Midweek (VARA, 1971, bron: fotocollectie Beeld & Geluid)

Periode

05-01-1951 - heden

Genre

componist, componisten, drums, producer, producers

Ilja Gort

Na zijn carrière als bandlid in After Tea krijgt Ilja Gort faam als maker van muziek bij commercials voor o.a. Heineken, Sperti, Duo Penotti, KLM, ING, V&D, C&A, Randstad Uitzendburo en Nescafé. Gort is ook bekend als wijnmaker in Bordeaux en schrijver van boeken over wijn waaronder Leven Als Gort ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, drums, producer

Genoemd in de biografie van

1968   After Tea

Biografie Ilja Gort

Na zijn carrière als bandlid in After Tea krijgt Ilja Gort faam als maker van muziek bij commercials voor o.a. Heineken, Sperti, Duo Penotti, KLM, ING, V&D, C&A, Randstad Uitzendburo en Nescafé. Gort is ook bekend als wijnmaker in Bordeaux en schrijver van boeken over wijn waaronder Leven Als Gort In Frankrijk. Het grote publiek leert hem kennen door zijn televisieprogramma's waarin wijn een grote rol speelt.

In bezetting van

After Tea   drums
Beaugarde   drums
De Martino's   drums
Jaap Dekker   drums
Minisink Townhouse   drums
The Elements   drums
Twelve O' Clock   drums

1951 - 1972

Ilja Gort wordt geboren in Soest op 5 januari 1951. Op zijn zevende krijgt hij van zijn vader zijn eerste drumstel. Op zijn tiende zit hij in zijn eerste bandje genaamd Ik En De Rest en twee jaar later in de Amersfoortse band The Elements. In de jaren zeventig speelt Gort in de Haagse band After Tea en leert hij zichzelf gitaar spelen en nummers te produceren. Vervolgens speelt hij bij Kaz Lux, Minisink Townhouse en Jaap Dekker.

After Tea Jaap Dekker Kaz Lux The Elements

1973 - 1989

Ilja Gort maakt in 1973 de single Everyday I See You/Motor Song. In 1975 maken Polle Eduard, Ferry Lever, Ilja Gort, Uly Grün en Ray Fenwick als After Tea nog de single Mexico/Well So Long. Eind jaren zeventig krijgt hij bij Phonogram een producerscontract aangeboden, maar dat wordt na twee jaar wegens gebrek aan succes ontbonden. Ilja Gort werkt daarna nog drie jaar bij Warner Brothers/Basart maar is ook daar niet erg succesvol. Hier komt verandering in wanneer hij het nummer Don't Come Stoned and Don't Tell Trude schrijft dat voor het duo Max 'n Specs een grote hit wordt in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. In deze periode krijgt hij een opdracht muziek te produceren voor een commercial van Randstad: Randstad Uitzendburooooo. De tune wordt reclamehit en vormt het begin van een zeer succesvolle carrière als componist van reclamemuziek.

Max 'n Specs

1990 - 2004

In 1990 heeft Ilja Gort een eigen, hypermoderne privé-opnamestudio in een verbouwde boerderij in het dorpje Maartensdijk vlakbij Utrecht. Tien jaar later bezit hij zes studio's in Amsterdam waar zo'n vijftien componisten en sounddesigners dag en nacht bezig zijn met het componeren en van geluidseffecten voorzien van commercials voor alle grote wereldmerken: van Nike tot Coca Cola, Microsoft tot Philips en van Randstad Uitzendbureau tot Duo Penotti. De reclame voor de chocolade Rolo met zingende olifant wordt door een vakjury uitgeroepen tot beste commercial aller tijden. Zijn compositie voor Nescafé wordt uitgezonden in 160 landen in de wereld. In 1994 koopt hij een wijnkasteel in Frankrijk en scoort opnieuw een hit met het maken van rosé en Ilja Gort. In 2000 verkoopt Gort zijn Amsterdamse soundstudio. Tegenwoordig woont en werkt Gort afwisselend op zijn kasteel in Bordeaux en in zijn soundstudio in Amersfoort en componeert nog dagelijks soundtracks voor internationale televisiecommercials. Ook maakt hij een nieuwe herkenningsmelodie ('audiologo') voor de NCRV.

2012 - 2023

Vanaf 2012 presenteert Gort verschillende televisieprogramma's over wijn en het goede leven voor omroep MAX en AVROTROS.

Overzicht van acts die niet in de Encyclopedie staan, maar waar Ilja Gort wel mee heeft samengewerkt:
1972 - Twelve O Clock 'Easy Come Easy Go'
1974 - Martha Jeanine 'Darling'
1975 - The Ukkies 'The Happy Happy'
1975 - Lovebirds 'Porto Rico'
1976 - Tenderfoot 'Someone Loves You'
1976 - Lovebirds 'The Disco Sound'
1976 - Lotus 'Yello Rose'
1981 - Fleur 'Faire La Musique'
1984 - Mangolino 'Kom uit die Bananeboom'
1985 - Son of Tarzan 'Tarzan Boy'
1992 - The Yogho Band 'The YoghoYogho Song'
1993 - Peer de Geus 'Zeeman'
1995 - Rob Janszen 'Je Fantasie'
1995 - Tempi & Wolf 'Quasi Gregoriano'
1998 - Nescafé 'Open Up'
1999 - Swad 'Open Up'
1999 - Div.Artiesten 'The Heineken Millennium Mix'
2000 - Goshima Yoshiko 'Fly Away'
2000 - Shunza 'Open Up'
2002 - Holiday on Ice 'Celebration'

Discografie Ilja Gort

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ilja Gort

Audio/Video Ilja Gort

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer