Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ILJA REIJNGOUD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ilja Reijngoud

Periode

05-07-1972 - heden

Genre

jazz, trombone

Online

Officiële website

Ilja Reijngoud

Al voor zijn afstuderen aan het Hilversums Conservatorium in 1996 speelt trombonist Ilja Reijngoud (Leiden, 5 juli 1972) in meerdere groepen in verschillende genres. 'Jazz is absoluut favoriet, maar ik heb ook jaren commerciële projecten gedaan en zeven keer in Ahoy' gespeeld', vertelt hij in een interview met De Gelderlander ...
Volledige biografie...

Instrumenten

trombone

Genoemd in de biografie van

1992   Bart van Lier
2003   Tango Extremo
2008   Rolf Delfos
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

10-12-23, Muziekpodium DJS, Dordrecht

Biografie Ilja Reijngoud

Al voor zijn afstuderen aan het Hilversums Conservatorium in 1996 speelt trombonist Ilja Reijngoud (Leiden, 5 juli 1972) in meerdere groepen in verschillende genres. 'Jazz is absoluut favoriet, maar ik heb ook jaren commerciële projecten gedaan en zeven keer in Ahoy' gespeeld', vertelt hij in een interview met De Gelderlander in 2010. 'Ik maakte lange tijd deel uit van de begeleidingsband van Hazes, heb de afgelopen vijftien jaar non-stop op North Sea Jazz gespeeld en grote zalen als het Concertgebouw ken ik als mijn broekzak.' Reijngoud streeft naar een cleane, efficiënte speelwijze, naar het voorbeeld van jazztrombonisten als J.J. Johnson, Urbie Green en Jimmy Cleveland. Zijn stijl van componeren wordt gekenmerkt door helderheid in melodie en structuur. Met leermeester Bart van Lier en klassieke collega's Alexander Verbeek en Brandt Attema staat hij aan de basis van de grootste tromboneopleiding van Europa bij Codarts, Rotterdam. Daarnaast blijft hij een veelgevraagd trombonist; wanneer hij in 2003 met zijn compositie No Substitute een Thelonious Monk Award wint, speelt hij in dertien orkesten.

In bezetting van

Batida   trombone
Clazz Ensemble   trombone
Cubop City Big Band   trombone
Nueva Manteca   trombone
The Houdini's   trombone
The Rogier Van Otterloo Files   trombone

1972 - 1996

Ilja Reijngoud groeit op in Oosterbeek en begint op zijn elfde als trombonist bij het jeugdsymfonieorkest in Arnhem. Zijn vader neemt hem mee naar sessies in George Jazz Café, waar hij zich aansluit bij de big band van Guus Tangelder. Na het vwo gaat hij naar het Hilversums Conservatorium. Al tijdens zijn opleiding speelt hij in verschillende pop- en jazzgroepen. In 1994 wint hij het Middelsee Jazztreffen met het Nemesis Quartet. Een grote inspiratiebron voor de Nederlandse band is de vernieuwende New Yorkse improvisatiestijl M-Base. In 1995 treedt Reijngoud op als solist van het Dutch Jazz Orchestra, onder meer in het Amsterdamse Bimhuis. In 1996 studeert hij cum laude af. Hij vestigt zich in Culemborg.

1997 - 2002

Reijngoud toert door Europa met het sextet van Jasper van 't Hof. Hij studeert in Amerika en ontvangt in 1997 de graad Master of Music van een Amerikaanse commissie. In 1998 sticht hij met Bart van Lier een tromboneafdeling op het Rotterdams Conservatorium, tegenwoordig Codarts. Vanaf die periode leidt hij ook de big band van het conservatorium. Hij maakt deel uit van Nederlandse latin-jazz-ensembles, waaronder Nueva Manteca en French Kiss, met Benjamin Herman.

Bart van Lier Benjamin Herman Jasper van 't Hof Nueva Manteca

2003 - 2006

Op 27 april 2003, zijn trouwdag, ontvangt Reijngoud in Washington D.C. een Thelonious Monk Award voor zijn compositie No Substitute. In 2003 verschijnt het album New Arrival van Reijngouds kwartet, na het drie jaar eerder opgenomen album Memories Of The Future van het Bart van Lier/Ilja Reijngoud Quintet. 'Bart van Lier is Nederlands meest virtuoze jazztrombonist en Ilja Reijngoud is zijn kroonprins', stelt Het Parool vast. Reijngoud speelt in vijf verschillende formaties op North Sea Jazz 2003. In 2005 geeft zijn kwintet concerten met de bands van Tineke Postma en Martijn van Iterson.

Martijn van Iterson Tineke Postma

2007 - 2013

In april 2007 neemt Ilja Reijngoud de cd Untamed World op, met een zesmans trombone-ensemble en een ritmesectie. Hij heeft zelf alle composities en arrangementen geschreven. Samen met Bart van Lier neemt hij de trombonesoli voor zijn rekening. Reijngoud componeert ook songs op basis van sonnetten van Shakespeare, die hij in 2007 voor het eerst live vertolkt met zijn favoriete Nederlandse zangeres, Fay Claassen. In 2008 gaat hij met dit project op tournee en in 2009 verschijnt de cd The Shakespeare Project, die de Edison Jazz Vocaal wint. In 2010 speelt Reijngoud in de begeleidingsband van Gino Vannelli. In 2011 maakt hij een cd met zangeres Kim Hoorweg en The Houdini's, een band waar hij al jaren lid van is. Op het album Around The World (2013) werkt Ilja Reijngoud samen met Elizabeth Simonian. De zangeres is geboren in Cyprus als kind van een Zweeds/Noorse moeder en een Armeense vader. Ze heeft in Rotterdam muziek gestudeerd aan Codarts. Around The World is een mix van Griekse en Armeense traditionele muziek met Scandinavische jazz. De Ilja Reijngoud Group bestaat verder uit pianist Kris Goessens, contrabassist Eric van der Westen en drummer Marcel Serierse.

Elizabeth Simonian Eric van der Westen Fay Claassen Kim Hoorweg Marcel Serierse The Houdini's

2014 - 2016

Het Ilja Reijngoud Quartet speelt in deze periode het programma A Great Day In Harlem: A Tribute To The Masters Of Jazz. De muziek is geïnspireerd door de foto die Art Kane in 1958 maakte op 126th Street in Harlem, New York van de 57 prominentste jazzmuzikanten uit die tijd. De trombonist voert al meerdere decennia en in verschillende bezetting werk van Horace Silver uit. In 2015 zet hij zes favoriete composities van deze Amerikaanse pianist op het album Goldie Meets Silver, aangevuld met drie eigen nummers. Op de cd speelt pianist Rob van Bavel mee als solist. De overige muzikanten zijn Marius Beets (bas) en Marcel Serierse (drums, percussie). Drummer Pierre Courbois gaat ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag vanaf april 2015 op tournee met het PC Qwintett. Bij sommige concerten speelt Ilja Reijngoud mee in plaats van Jan Menu. Het kwintet speelt in de traditie van Charles Mingus. Reijngoud levert een gastbijdrage in het nummer Woody’s March op het album Legacy (2015) van trompettist Teus Nobel. De trombonist schrijft de compositie The River Knows It All voor een cd die Bart Claessens, Nico Schippers en Martin Schippers, de drie trombonisten van het Concertgebouworkest, in oktober 2015 opnemen. Zijn boek Technique and Warming Up Exercises bevat alternatieve en uitdagende oefeningen voor trombonisten.

Discografie Ilja Reijngoud

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ilja Reijngoud

Audio/Video Ilja Reijngoud

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer