Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ILONKA BILUSKA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ilonka Biluska in 1964

Periode

19-07-1940 - heden

Genre

amusementsmuziek, zang

Ilonka Biluska

Zangeres Ilonka Biluska (Maassluis, 19 juli 1940) is de oudste dochter van een Hongaarse horlogemaker/juwelier en een Nederlands/Zuid-Afrikaanse moeder. Ze brengt haar tienertijd door in Zuid-Afrika, heeft vanaf haar dertiende zangles en zit twee jaar op de toneelschool. Een filmrol gaat aan haar voorbij, vanwege een zenuwtrek bij haar oog.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Biografie Ilonka Biluska

Zangeres Ilonka Biluska (Maassluis, 19 juli 1940) is de oudste dochter van een Hongaarse horlogemaker/juwelier en een Nederlands/Zuid-Afrikaanse moeder. Ze brengt haar tienertijd door in Zuid-Afrika, heeft vanaf haar dertiende zangles en zit twee jaar op de toneelschool. Een filmrol gaat aan haar voorbij, vanwege een zenuwtrek bij haar oog. Voor de oogoperatie keert de zangeres in 1961 terug naar Nederland waar ze verblijft bij haar oom en tante aan de Zeilstraat in Scheveningen. In Nederland heeft Biluska les van zangpedagoge Bep Ogterop. Haar muzikale voorkeur gaat uit naar Sarah Vaughan, Peggy Lee, Julie London, Dionne Warwick, Cilla Black en Rita Reys. Ilonka Biluska doet auditie bij de AVRO en brengt in 1962 met haar versie van De Leeuw Slaapt Vannacht! een eerste single uit. In 1964 maakt ze met onder meer Willeke Alberti, Trea Dobbs, Rita Hovink en Shirley Zwerus deel uit van de winnende ploeg tijdens het Knokkefestival in België. Ze neemt platen op met orkesten van Jan Kuik en Jack Bulterman en is ook te horen op enkele singles van de Dutch Swing College Band. Ze wisselt populair repertoire af met jazz. De tekst van de single Nacht is op verzoek van Biluska geschreven door Godfried Bomans. Ze keert in 1972 terug naar Zuid-Afrika waar ze haar studie afmaakt en journalist wordt. Als bij de zangeres een gehoorbeschadiging wordt geconstateerd, stopt ze definitief met haar zangcarrière.

Discografie Ilonka Biluska

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ilonka Biluska

Audio/Video Ilonka Biluska

Video Ilonka Biluska

Ilonka Biluska ♪Twistin' ...
Ilonka Biluska ♪Twistin' Kate ♫ (1964)
Ilonka Biluska - De Leeuw...
Ilonka Biluska - De Leeuw Slaapt Vannacht  (The Lion Sleeps Tonight)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Ilonka Biluska - De Leeuw Slaapt Vannacht  (The Lion Sleeps Tonight)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer