Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ILSE DELANGE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Edisons 1999, KIPPA (Bron: collectie Beeld en Geluid)

Periode

13-05-1977 - heden

Genre

country, gitaar, pop, zang

Online

Officiële website

Ilse DeLange

Ilse DeLange is een Almelose zangeres, die succes in Nederland verkrijgt nadat ze in Amerika een platencontract heeft getekend. Inmiddels is ze de best verkopende Nederlandse countryartiest aller tijden. In 2014 breekt ze internationaal door met The Common Linnets.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Overige muzikanten

Arnold van Dongen   gitaar
Peter Tiehuis   gitaar
Theo de Jong (3)   basgitaar
Will Maas   achtergrondzang, toetsinstrumenten
Martin Verdonk   percussie
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1983   Michiel Hoogenboezem
1986   Bertolf
1993   Johan Jansen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ilse DeLange

Ilse DeLange is een Almelose zangeres, die succes in Nederland verkrijgt nadat ze in Amerika een platencontract heeft getekend. Inmiddels is ze de best verkopende Nederlandse countryartiest aller tijden. In 2014 breekt ze internationaal door met The Common Linnets.

In bezetting van

Cash On Delivery   zang
The Common Linnets   gitaar, zang

1987

Ilse betreedt voor het eerst het podium.

1993

De zangeres maakt dit jaar deel uit van de countrygroep Silverstreak. De band toert in de zomer door Zwitserland en België. Ilse stapt in december alweer uit Silver Streak en voegt zich bij de Alex Rose Band.

1994

Ilse treedt op tijdens de Nederlandse Country Music Awards. Ze zingt het nummer Where I Used To Have A Heart van Craig Bickhardt. Ze ontmoet er Menno Timmerman van BMG Nederland.

1995 - 1997

Timmerman probeert Ilse bij BMG binnen te krijgen, maar er gebeurt weinig. Ilse doet mee aan een singleproject onder de naam Wij (samen met Dolf Jansen, Reniet Vrieze en Rick Devito) en sluit zich aan bij de Limburgse band Moonlight Riders, later Cash On Delivery. Timmerman maakt de overstap naar Warner Nederland. Hij neemt contact op met Bob Saporiti van Warner Nashville. Deze had Ilse al tijdens de Awards zien optreden en een demo van haar ontvangen. Hij ziet in de Almelose de personificatie van zijn droom: Global Peace Through Countrymusic.

Cash On Delivery Lebbis & Jansen Reniet Vrieze Rick DeVito

1998

Ilse sluit een contract met Warner Brothers in Nashville U.S.A. In februari gaat de zangeres naar de country-hoofdstad om daar haar debuutalbum World Of Hurt op te nemen. Ze zoekt zelf alle nummers uit (vier ervan zijn mede door haar geschreven) en kiest de achtergrondzangers. De opnamen in de Iliad Studio vinden plaats onder leiding van producer Barry Beckett (die eerder met Paul Simon, Bob Dylan, Joe Cocker en Dire Straits werkte). In mei verschijnt de single I'm Not So Tough, in juli gevolgd door het album. De Nederlandse media storten zich dan massaal op de Twentse. Ze staat pagina-groot in de Telegraaf en is tweemaal binnen een maand te gast bij Laat de Leeuw. Ze geeft talloze interviews en treedt door het hele land op. De tweede single is de titeltrack van het album. Vanwege haar solo-succes verlaat Ilse de band Cash On Delivery. Begin oktober gaat de eerste clubtour van start. In haar band zitten ondermeer Cor Mutsers en Nico Brandsen. In november verschijnt de derde single: I'd Be Yours. Ilse Delange is tevens te horen op het Lowlands festival. Het album bereikt de platina status.

Cash On Delivery

1999

Edisons 1999, KIPPA (Bron: collectie Beeld en Geluid) World Of Hurt is in Nederland inmiddels meer dan driehonderdduizend keer (drievoudig platina) over de toonbank gegaan, een ongeevenaarde prestatie voor een vaderlandse countryplaat. In februari gaat Ilse weer twee weken naar Nashville, waar ze een aantal nieuwe nummers schrijft. Ze wint een Edison en een TMF Award. De zangeres gaat op toer door Nederland, waarbij ze tevens theaters aandoet. In maart verschijnt de vierde single: When We Don't Talk. Het nummer is te horen in de Jos Stelling-film No Trains, No Planes. In mei gaat ze op de Marlboro Flashback To John Hiatt-toer waarbij ze begeleid wordt door Cor Mutsers, Eric Coenen, Bart Vergoossen en Nico Brandsen. World Of Hurt behaalt goud in Belgie. Ilse is hoofdact op Pinkpop. In juni speelt ze in Londen en Dublin (als opener voor The Dixie Chicks) en in Parijs. In oktober moet de Amerikaanse versie van World Of Hurt uitkomen. Dit gaat niet door, omdat Ilse inmiddels gegroeid is als zangeres en een koerswijziging overweegt.

2000

Ilse en haar band gaan wegens muzikale meningsverschillen uit elkaar. Ook de contracten met Warner Brothers Nashville en haar Amerikaanse manager worden verbroken. Warner Nashville wil Ilse, in haar ogen, te veel als Country artiest neerzetten, terwijl ze zichzelf juist als popartiest wil profileren. Met de gebroeders Vergoossen, Martin Verdonk, Peter Tiehuis, Theo de Jong en Wil Maas speelt ze ondermeer in december op het podium van Carré te Amsterdam. De recensies zijn unaniem zeer enthousiast.

2001

Op 27 februari wordt DeLange tijdens de Edison Music Awards door het Nederlandse publiek verkozen tot beste Nederlandse artiest van het jaar 2000. Ze krijgt ook een Edison in de categorie Beste Zangeres Nationaal. 11 april, halverwege het tweede van twee achtereenvolgende optredens in Paradiso, verlaat DeLange geëmotioneerd het podium vanwege vermoeide stembanden. Ze moet vier weken rust houden. Op zondag 24 juni is DeLange een van de acts op Parkpop. Gedeputeerde Jan Kristen overhandigt in oktober de Overijsselse Cultuurprijs aan Ilse DeLange. Op 23 december sluit ze haar Livin' On Love Tour af in de Oosterpoort te Groningen en gaat ze de studio in voor haar derde studioalbum.

2002

Ilse de Lange zingt mee in het liedje Shine (tevens single) op het debuutalbum All In Hand van de Bredase band Rosemary's Sons. Van maart tot en met december verblijft de zangeres samen met drummer en levenspartner Bart Vergoossen in Amerika. Ze gaat opnieuw naar Nashville voor de opnamen van haar nieuwe album samen met producer Bruce Gaitsch en Amerikaanse sessiemuzikanten.

2003

Ilse neemt in goed overleg afscheid van Joost Vergoossen en Theo de Jong. Ze worden vervangen door Jeroen Vierdag op bas Arnold van Dongen op gitaar. Het nieuwe album Clean Up staat gepland voor 15 april. De gelijknamige tournee gaat op 23 mei van start. Labelgenoten Rosemary's Sons spelen in het voorprogramma. Ilse de Lange staat een exclusief nummer af aan de benefiet-cd Hoop! Peace Songs Voor War Child die op 2 mei verschijnt. Ilse is een van de speciale gasten tijdens de optredens van gitarist Pat Metheny tijdens het North Sea Jazz Festival in juli. De zangeres zingt mee in het duet All That You Do op het album Stills van Ruud Hermans. Ilse DeLange speelt de single Wouldn't That Be Something in oktober voor het eerst live tijdens Friends For Warchild in een uitverkocht Ahoy'. Het nummer is de titelsong voor de geflopte Nederlandse Kung Fu-film Fighting Fish. Samen met Trijntje Oosterhuis en Jacqueline Govaert van Krezip zingt ze tijdens het concert een versie van Because van The Beatles. Van 18 tot en met 30 november staat Ilse DeLange in de spotlichten tijdens Night Of The Proms 2003. Op die data worden haar meest bekende nummers in Ahoy' begeleid door het symfonieorkest Il Novecento.

Krezip Rosemary's Sons Ruud Hermans Trijntje Oosterhuis

2004

Op 20 februari wordt All The Answers op single uitgebracht. De zangeres speelde het liedje voor het eerst in 1999 live op televisie tijdens een benefietoptreden voor de slachtoffers van de oorlog in Kosovo. All The Answers stond al eerder op een B-kantje en op de verzamel-cd Here I Am 1998-2003. Alle opbrengsten van de single gaan naar de kinderhulporganisatie War Child Nederland. Vanwege bezuinigingsmaatregelen schrapt Warner Music Benelux 20 procent van de arbeidsplaatsen en stoot de platenmaatschappij de Nederlandse acts af waaronder Ilse DeLange. Volgens directeur Albert Slendebroek zal het bestaande contract met de zangeres worden gerespecteerd en zal Warner een faire en passende regeling treffen.Tijdens de uitreiking van de Edisons op 23 maart wordt Ilse de Lange uitgeroepen tot beste zangeres nationaal. Will Maas wordt door Nederlandse collega-muzikanten uitgekozen tot beste toetsenist van Nederland en wint daarmee in eind maart een Duiveltje. De prijs is een initiatief van het Nationaal Pop Instituut. Na de optredens in mei verlaat gitarist Peter Tiehuis de band.

2005

De Italiaanse zanger Zucchero componeert samen met Bono het nummer Blue. Het liedje verschijnt in februari op single als duet met Ilse DeLange. Blue wordt toegevoegd aan de nieuwe versie van het duettenalbum Zu & Co van Zucchero dat in mei 2004 uitkwam. De Italiaan en DeLange treden 19 februari gezamenlijk op in de TV Show van Ivo Niehe. Na enkele optredens in september (zoals tijdens het festival Appelpop en als afsluiter van het Enschede Muziekfestival) start de zangeres vanaf 1 oktober haar nieuwe tournee waarbij ze voor het merendeel in uitverkochte theaters staat. Op 31 oktober treedt Ilse DeLange op in Theater Carré te Amsterdam. De tournee eindigt dit jaar met twee optredens in de Groningse Oosterpoort.

2006

De zangeres reist in januari naar de Verenigde Staten om een album op te nemen met producer Pat Leonard (o.a. Madonna, Jewel, Fleetwood Mac). Op de cd The Great Escape klinkt Ilse DeLange nog minder country dan voorheen. Het album komt uit in juni en behaalt al in de eerste week de gouden status. In augustus is het album met 70.000 verkochte exemplaren al platina. The Lonely One, de tweede single van The Great Escape, wordt uitgebracht als zogenaamde spaarsingle, verpakt in een digipack met ruimte voor twee extra schijfjes die afzonderlijk worden verkocht. Ilse DeLange wint op 13 oktober een TMF Award in de categorie Beste Album (The Great Escape). Eind november gaat de zangeres met haar band op tournee langs zes grote clubs in Nederland.

2007

De single I Love You is het titelnummer van het toneelstuk Steel Magnolias met o.a. Karin Bloemen en geregisseerd door Frans Weisz. De première is op 25 maart. Ilse DeLange staat op 5 april in de Heineken Music Hall. Het is de grootste show van de zangeres tot nu toe. Ze wordt begeleid door Arnold van Dongen (gitaar), Will Maas (toetsen), Bertolf Lentink (dobro), Aram Kersbergen (bas) en Bart Vergoossen (drums). Op 15 april krijgt Ilse DeLange een 3FM Award in de categorie beste zangeres. Eind mei staat de zangeres op Pinkpop. In dezelfde maand is ze te zien een reclamespotje voor wasmiddel Robijn. Ilse DeLange maakt op 3 oktober deel uit van het Friends For War Child Concert in Ahoy'. Het album Live (oktober) bevat twee cd's, een met opnamen van het concert in de Heineken Music Hall en een cd met vier nieuwe, akoestische liedjes die de zangeres thuis heeft opgenomen met componist/zanger Bruce Gaitsch.

Bertolf Karin Bloemen

2008

Op 5 maart neemt Ilse DeLange tijdens het Buma Harpen Gala in Bussum een Gouden Harp in ontvangst, een prijs voor personen die zich gedurende hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek. De zangeres schrijft de liedjes voor haar volgende album in Engeland, Zweden en de Verenigde Staten met respectievelijk Steve Robson, het producersduo Macho Psycho (Robin Lynch en Niklas Olovson) en Nate Campany. De uiteindelijke opnamen vinden plaats in Los Angeles. In de veelal uptempo liedjes combineert DeLange authentieke instrumenten uit de Americana en rootsmuziek met geprogrammeerde beats. DeLange levert met het nummer Miracle de titelsong voor de speelfilm Bride Flight (oktober) van regisseur Ben Sombogaart. Miracle staat op het album Incredible dat eind oktober op de tweede plaats binnenkomt van de Album Top 100 en daarmee meteen een gouden status behaalt, een paar weken later gevolgd door een platina plaat. Met de single So Incredible behaalt de zangeres voor het eerst de hoogste plaats in de Top 40.

2009

Op 21 maart geeft de zangeres met haar band een uitverkocht optreden in Ahoy'. Een registratie van de show verschijnt later in het jaar zowel op cd als dvd. Een dag later, bij de uitreiking van de Edisons, op 22 maart in het Beurs-WTC-gebouw in Rotterdam, wint Ilse DeLange een Edison Pop Award in de categorie Beste Zangeres. Voor haar single So Incredible krijgt de zangeres de Schaal van Rigter, omdat het nummer in 2008 de meest gedraaide Nederlandse plaat op 3FM was. DeLange is op 23 april in een uitverkochte Gashouder te Amsterdam de grote winnaar tijdens de jaarlijkse uitreiking van de 3FM Awards. Ze wint in drie categorieën: Beste Single, Beste Album en Beste Zangeres. Ook tijdens de uitreiking van de TMF Awards op 4 juli valt ze in de prijzen en wint ze in de categorie Beste Live Act.

2010

Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in april wordt Ilse DeLange uitgeroepen tot Beste Artiest Pop. Next To Me is zowel single (juli) als titeltrack van het volgende album (augustus) van Ilse DeLange. Het uptempo nummer is geschreven door de zangeres samen met Nate Campany en Macho Psycho, hetzelfde team dat verantwoordelijk is voor de hits So Incredible en We're Allright. Next To Me is opgenomen in Nashville met producer Lyle Workman. Het album komt eind augustus binnen op de eerste plaats van de GFK Dutch Album Top 100 en is daarmee direct platina.

2011

Op 25 maart, een dag voor haar stadionconcert in het GelreDome te Arnhem, onthult Ilse DeLange haar eigen tegel op de Walk Of Fame bij de hoofdingang van het Gelredome. Haar band bestaat tijdens de show uit bassist Aram Kersbergen, gitaristen Arnold van Dongen, Martijn van Agt en Bertolf Lentink, drummer Bart Vergoossen, toetsenist Will Maas en achtergrondzangeressen Dedre Twiss en Caroline Dest. Een registratie van het optreden verschijnt in juni zowel op cd als dvd. Bij de uitreiking van de Edison Pop 2011, begin oktober in het Rotterdamse Beurs-World Trade Center, wint Ilse DeLange de publieksprijs voor het nummer Next To Me. De single Doluv2luvu gaat 21 november in première bij Giel Beelen op Radio 3FM. Het elektronische geluid van de single is een verrassende breuk met haar voorafgaande repertoire. Kort na het verschijnen schort Ilse DeLange de promotionele activiteiten rondom Doluv2luvu op vanwege het overlijden van haar vader. Ook een gepland optreden in het GelreDome wordt om die reden uitgesteld naar een latere datum.

2012

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de 3FM Awards, op 12 april in Amsterdam, wordt Ilse DeLange uitgeroepen tot Beste Zangeres. Het volgende album Eye Of The Hurricane verschijnt in september, de maand waarin DeLange twee concerten geeft in het GelreDome. De cd komt binnen op de eerste plaats van de GfK Dutch Charts. Het is de zevende keer dat een album van de zangeres de hoogste hitpositie in de Nederlandse albumlijst bereikt.

2013

Op 18 april wint Ilse DeLange een 3FM Award in de categorie Beste Zangeres. Wegens ziekte kan de zangeres de prijs niet persoonlijk in ontvangst nemen. Vanaf eind augustus is ze een van de coaches in het vierde seizoen van de talentenjacht The Voice Of Holland bij RTL4. De single Blue Bittersweet is de titelsong van de speelfilm Het Diner, de verfilming van het gelijknamige boek van Herman Koch, die vanaf 7 november in de bioscopen is te zien. Het nummer is ook te vinden op het verzamelalbum After The Hurricane: Greatest Hits & More (oktober). Op 25 november wordt bekendgemaakt dat Ilse DeLange en Waylon Nederland in 2014 vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen. De twee doen dat in de gelegenheidsband The Common Linnets.

The Common Linnets Waylon

2014 - 2016

Ilse DeLange begint in februari in Carré te Amsterdam haar After The Hurricane-tournee die duurt tot en met 9 mei. De rest van het jaar staat in het teken van The Common Linnets. Vanwege het enorme internationale succes na het Eurovisie Songfestival staat haar solocarrière op een lager pitje. Naast haar drukke werkzaamheden met The Common Linnets schrijft ze samen met J.B. Meijers de muziek bij de Nederlandse musical De Tweeling.

J.B. Meijers

2017

Voor de AVROTROS gaat Ilse Delange vanaf oktober het tv-programma Ilse's Veranda presenteren. In het programma ontvangt ze bekende artiesten in Nashville.

2018

DeLange speelt een gastrol in de Amerikaanse dramaserie 'Nashville'. Ook gaat ze weer optreden onder haar eigen naam en brengt ze nieuwe muziek uit. Ze is de headliner op haar eigen festival Tuckerville, waar ze ook de Amerikaanse zangeres Carrie Underwood en de Britse zanger George Ezra voor weet te strikken.

2019

Haar nieuwe album 'Gravel & Dust' is geproduceerd door de Amerikaanse muzikant T Bone Burnett. De plaat bevat veel ingetogen countrysongs.
In mei maakt ze onderdeel uit van het artistieke team van Duncan Laurence op het Eurovisie Songfestival. Ze heeft zijn nummer 'Arcade' onder de aandacht gebracht bij de interne selectiecommissie. Ze kent Duncan uit The Voice of Holland, waar hij in 2014 in haar team zat. Tijdens zijn opleiding aan de rockacademie is ze hem blijven volgen. Zo staat DeLange opnieuw aan de wieg van een groot songfestivalsucces voor Nederland. 'Arcade' wordt in Tel Aviv de winnaar.

Duncan Laurence

Discografie Ilse DeLange

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ilse DeLange

Audio/Video Ilse DeLange

Video Ilse DeLange

Artiesten Voor Azië-Giro ...
Artiesten Voor Azië-Giro 555 ~ Als je iets kan doen
Wij ~ De oorlog meegemaakt
Wij ~ De oorlog meegemaakt
Ilse DeLange - Blue Bitte...
Ilse DeLange - Blue Bittersweet
Ilse DeLange - We Are One
Ilse DeLange - We Are One
Ilse DeLange - So incredi...
Ilse DeLange - So incredible
Ilse DeLange - Miracle
Ilse DeLange - Miracle
Ilse DeLange - Puzzle me
Ilse DeLange - Puzzle me
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Artiesten Voor Azië-Giro 555 ~ Als je iets kan doen

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer