Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

IMCA MARINA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Promotiefoto 1976 (Bron: Collectie Popinstituut, UvA Bijzondere Collecties)

Periode

13-05-1941 - heden

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Imca Bijl

Imca Marina

Imca Marina is een van oorsprong Groningse zangeres, die de spreekwoordelijk noordelijke nuchterheid met een feestelijke en warmbloedige zuidelijke inslag weet te compenseren. Haar kwaliteiten worden alleen al onderstreept door de hoeveelheid talen waarin zij in haar leven gezongen heeft.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1976   Catapult
1986   Paul Natte
1987   Hans van den Hurk
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Imca Marina

Imca Marina is een van oorsprong Groningse zangeres, die de spreekwoordelijk noordelijke nuchterheid met een feestelijke en warmbloedige zuidelijke inslag weet te compenseren. Haar kwaliteiten worden alleen al onderstreept door de hoeveelheid talen waarin zij in haar leven gezongen heeft.

1941

Imca Marina wordt onder de naam Hendrikje Imca Bijl op 13 mei 1941 in Hoogezand geboren.

1950 - 1960

Al op jonge leeftijd zingt ze als soliste bij de Damster Wichters en treedt ze samen met haar moeder op, waarbij het duo Spaanstalige liederen ten gehore brengt. Ze krijgtzangles van Bep Ogterop.

1959

Na diverse talentenjachten gewonnen te hebben en aangemoedigd te zijn door onder meer Bueno de Mesquita, tekent Imca een platencontract.

1960

De eerste single, Morgen, wordt meteen al een hit. Imca krijgt een engagement aangeboden in de Amsterdamse nachtclub Blue Note en formeert met twee zangers Los Solteros, met wie ze Zuidamerikaans repertoire ten gehore brengt.

1963

Imca scoort een nummer 1-hit met het nummer Soerabaja en breidt haar werkterrein uit naar Duitsland, maar het is in eerste instantie in Nederland waar singles als Lass Mein Herz Nicht Weinen en Über Den Wolken Kommt Sonnenschein met goud worden bekroond.

1964

Release van de eerste elpee, simpelweg Imca Marina geheten. Die titel bevalt haar zo goed dat ze hem later nog een paar keer zal gebruiken. Met Harlekino haalt ze ten tweeden male de top van de hitparade, al blijft het nummer net steken op nummer 2.

1972

Na een kleine inzinking, waarin zelfs enkele jaren lang geen platen verschijnen, maakt Imca Marina in 1972 een geweldige come back, die ook internationale gevolgen heeft. Viva Espana en navolgende singles leveren hitnoteringen op in landen als België, West-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje.

1973

Vreemd genoeg blijft het succes vooral tot singles beperkt. In 1973 verschijnt met Bella Italia de laatste album in lange tijd. Al blijft Imca een veel gevraagde verschijning ter opluistering van feestjes en partijtjes.

1975

De meedeiner Vino behaalt de vierde plaats in de top 40. Het is de voorlopig laatste commerciële piek in Imca's carrière.

1981

Na enkele jaren van voorzichtige singlereleases verschijnt er eindelijk weer eens een CD, Hartenvrouw, met door haarzelf geschreven en vertaalde teksten. Maar tot de grote succes van weleer komt het niet meer. Zelfs niet als Imca het door Normaal geschreven Het Wijf Van IJzer opneemt.

Normaal

1982 - 1988

Door een botinfectie moet de zangeres een tijdlang stoppen met zingen, waarbij ze zich concentreert op schilderen en schrijven. Met Verloren Liederen doet ze in 1988 eindelijk weer eens van zich spreken.

1989 - 1998

In 1989 tekent Imca een contract met RCA, waar de single Spanje, Mi Amor verschijnt, in 1992 nog gevolgd door een compleet album. Voor het overige blijft het bij incidentele singlereleases. Van het ambitieuze plan om te komen tot een CD met rock opera-achtig repertoire is tot op heden weinig vernomen.

1999

Marina’s loopbaan krijgt weer een opleving door de samenwerking met de feestband De Sjonnies. Samen maken ze de single Kermis In De Stad. Marina verschijnt nog regelmatig voor het voetlicht als Bekende Nederlander.

2000

Imca Marina wordt door de Nederlandse Gay Discjockeys Vereniging onderscheiden als de nieuwe koningin-moeder van de Nederlandse homo's. De single Honey Kiss Me verschijnt.

2001

Imca Marina wordt herkozen tot 'koningin van de homo's'. De inhuldiging vindt op 6 juni plaats in The Mac te Groningen. De zangeressen Justine Pelmelay en Renée de Haan worden benaderd om als prinsessen te fungeren. Imca Marina is daarnaast ook beschermvrouw van 't Swieneparredies in het Groningse Nieuw Scheemda waar een varkentje naar haar vernoemd is.

Justine Pelmelay

2002

Imca Marina verhuist naar een boerderij in het Groningse Midwolda. Onder de kap van de boerderij is een trouwkapel gebouwd waar Imca Marina als ambtenaar van de burgerlijke stand echtparen in de echt kan verbinden.

2003

De zangeres doet een door het Noordhollands Dagblad georganiseerde tournee langs acht verzorgingshuizen in Noord-Holland. Naast het zingen van liedjes bestaat het programma uit gedichten van de zangeres en een nieuwsquiz.

2004

Imca Marina doet mee tijdens het Concert des Levens op 10 apirl in de Heineken Music Hall ter ere van Johnny Hoes. Op 13 december voltrekt Imca Marina als ambtenaar van de burgerlijke stand live op televisie het huwelijk tussen Bonnie St. Claire en haar jonge vriend Anne-Jan.

Bonnie St. Claire Johnny Hoes

2008

De zangeres wordt in april benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

2011

Imca Marina brengt samen met zanger Dario Kreuger een single uit: 'n Heerlijke Dag.

Dario

2012

In het populaire programma Ali B Op Volle Toeren koppelt Ali B in elke uitzending een hedendaagse rapper aan een Nederlands popicoon en laat hij ze binnen een week een eigen versie maken van de hit van de ander. In de uitzending met Imca Marina ontmoet de zangeres r&b-zanger Brace. Hij maakt een nieuwe versie van Viva España en zij gaat aan de slag met zijn nummer Vraag Jezelf Eens Af. Naar aanleiding van de uitzending wordt Marina weer regelmatig geboekt voor optredens. Ze is ook een van de deelnemers van Ali B Concert Zonder Naam op 13 maart in Paradiso, Amsterdam.

Brace

2014

De zangeres krijgt een hartaanval in Turkije en moet herstellen in een ziekenhuis aldaar.

Discografie Imca Marina

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Imca Marina

Audio/Video Imca Marina

Video Imca Marina

Imca Marina - Viva España...
Imca Marina - Viva España @ Rondje Noord 2010
Dario & Imca Marina - 'n ...
Dario & Imca Marina - 'n Heerlijke dag - HD clip By Mikel Neij [2011]
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Imca Marina - Viva España @ Rondje Noord 2010

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer