Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

INSOMNIO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Insomnio

Periode

1997 - heden

Genre

hedendaags

Online

Officiële website

Insomnio

Een aantal internationale studenten aan de Nederlandse conservatoria vindt elkaar in de liefde voor hedendaagse muziek en richt het Ensemble Insomnio op. De Duitse dirigent Ulrich Pöhl neemt de artistieke leiding op zich. Het ensemble valt op door spelvreugde en repertoirekeuze en vindt niet alleen in Nederland maar ook in ...
Volledige biografie...

Bezetting

Jana Machalett   fluit
Eduardo Olloqui   hobo
Andries Boelens   hobo
Ainhoa Miranda   basklarinet
Michel Marang   klarinet
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Insomnio

Een aantal internationale studenten aan de Nederlandse conservatoria vindt elkaar in de liefde voor hedendaagse muziek en richt het Ensemble Insomnio op. De Duitse dirigent Ulrich Pöhl neemt de artistieke leiding op zich. Het ensemble valt op door spelvreugde en repertoirekeuze en vindt niet alleen in Nederland maar ook in landen als Engeland, Duitsland, Spanje, Indonesië, Zuid-Afrika en China al snel de weg naar podia en festivals.

2001

Insomnio organiseert in Nederland een festival waarin de twintigste eeuwse en recente muziek uit Cuba centraal staat.

2002

Insomnio besteedt tijdens een festival aandacht aan de hedendaagse muziek uit Catalonië. Om de groeiende internationale belangstelling het hoofd te bieden verruilt harpiste Idske Bakker haar spelende rol in het ensemble voor die van zakelijk leider. Mede dankzij de gestructureerde zakelijke aandacht krijgt Insomnio een vaste plek op diverse internationale podia voor actuele muziek. "We hebben jarenlang gehoord dat we veel te groot zijn; nog zo'n groot ensemble erbij, dat zou nooit lukken", zegt Idske Bakker tijdens een interview met Peter van Amstel. "Maar we zijn er nog steeds. Elk jaar zetten we meer af, spelen we voor een groter publiek - we groeien. We spelen de muziek waarbij we ons lekker voelen, en we leggen ons niet vast. Als er iets langs komt waarvan ik denk: hé, dit voelt goed, dit is interessant om te spelen, dan wil ik dat kunnen doen. Dat is ook nog eens een goede manier om onze luisteraars in binnen- en buitenland een overzicht te geven van wat er in de nieuwe muziek aan de hand is. In Nederland bijvoorbeeld."

2003

Met het Rosa Ensemble, de Vereniging Baixim en Camerata Trajectina neemt Insomnio het initiatief van de gemeente Utrecht en de Faculteit Muziek van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht over dat onder de naam Stichting de Toonbank de Utrechtse ensemblewereld vertegenwoordigt. De ensembles vormen De Toonbank om tot Muziekhuis Utrecht. Het Muziekhuis biedt niet alleen zakelijke ondersteuning en een kantoor aan de ensembles, maar onderzoekt ook de mogelijkheden voor productionele en artistieke samenwerking.

2005

Insomnio initieert een festival waarin de hedendaagse muziek uit Finland centraal staat. Ulrich Pöhl, sinds de oprichting al artistiek leider neemt nu ook officieel het chef-dirigentschap op zich.

2007

Op voordracht van Gaudeamus mag Insomnio zich ensemble in residence van de International Society for Contemporary Music (ISCM) noemen. Als huisensemble is Insomnio betrokken bij de ISCM World Music Days in Hong Kong en toert het gezelschap langs de festivals die bij ISCM zijn aangesloten.

2008

Geïnspireerd door SoundInvestment, het door Sir Simon Rattle opgerichte fonds van de Birmingham Contemporary Music Group dat voorziet in de mogelijkheid voor particulieren om te investeren in nieuwe composities, richt Insomnio Klankkapitaal op. Klankaandeelhouders kunnen een deel van een compositieopdracht kopen en zo internationale jonge componisten de mogelijkheid geven een nieuw werk te componeren. In ruil krijgen de Klankaandeelhouders toegang tot repetities, mogen ze de première bijwonen en krijgen ze uiteindelijk de partituur. Insomnio krijgt een eigen serie in Vredenburg Leeuwenbergh.

2010

Voor Storytelling, een programma in de eigen serie van Insomnio, schrijft Robert Nasveld de liedcyclus 'Six Cavafy Songs'.

Robert Nasveld

2011

De debuut-sacd 'Insomnio' met werken van James Wood, Roderik de Man, Luca Francesconi en Jukka Tiensuu krijgt meteen een nominatie voor de Preis der Deutschen Schallplattenkritik 2011. 'Het Nederlandse topensemble Insomnio laat zich van zijn beste kant zien met deze, door Deutschlandfunk Köln geproduceerde cd', aldus het juryrapport. 'In 'nemo' van de Finse componist Jukka Tiensuu wordt de klankwereld van een niemandsland geschilderd. James Wood vlecht in 'De telarum mechanicae' de verschillende instrumenten als met een weefgetouw in elkaar. 'Chromophores' van Roderik de Man laat de mandoline succesvol wedijveren met het ensemble. Het pianoconcert 'Islands' van Luca Francesconi wordt door soliste Laura Sandee met veel verve en virtuositeit uitgevoerd.'

Roderik de Man

Discografie Insomnio

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Insomnio

Audio/Video Insomnio

Video Insomnio

Insomnio feb 2010
Insomnio feb 2010
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Insomnio feb 2010

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer