Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

IRIS HOND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1987 - heden

Genre

klassiek, piano

Online

Officiële website

Iris Hond

Voor pianiste Iris Hond is contact maken met het publiek een van haar grootste drijfveren. Hoewel zij het populariseren van klassieke muziek nooit als een missie of een doel op zich heeft beschouwd, wil zij wel proberen om zoveel mogelijk mensen te bereiken met haar muziek.
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

20-8-21, Openluchttheater Caprera, Bloemendaal

Biografie Iris Hond

Voor pianiste Iris Hond is contact maken met het publiek een van haar grootste drijfveren. Hoewel zij het populariseren van klassieke muziek nooit als een missie of een doel op zich heeft beschouwd, wil zij wel proberen om zoveel mogelijk mensen te bereiken met haar muziek.

1987

Iris Hond wordt in 1987 in Harderwijk geboren en krijgt als kind in Ermelo privé pianoles. Haar conservatoriumstudie volgt ze aan het conservatorium van Zwolle. Al vroeg speelt de piano een grote rol in haar leven. Tijdens haar studie speelt ze dan ook al voor publiek in de kroeg, publiek dat normaliter niet gauw naar een klassiek concert zal gaan. Voor Iris Hond staat pianospelen gelijk aan een primaire levensbehoefte: doe het een paar dagen niet en je wordt ziek.

2001

Op haar veertiende verhuist Hond naar Den Haag waar ze aan de Jong Talent afdeling gaat studeren bij de Russische pianiste Kamilla Bystrova, de Nederlander David Kuyken en de Let Naum Grubert. Iris Hond wint prijzen bij verschillende concoursen zoals de eerste prijs bij het Theo van der Pas Pianoconcours, de tweede prijs en de publieksprijs bij het Steinway Concours en de publieksprijs bij het Grachtenfestival Conservatorium Concours.

David Kuyken

2009

In het GelreDome in Arnhem opent Iris Hond met een stuk van Franz Liszt de show van de Amerikaanse soulzangeres Diana Ross. Ook heeft Hond een optreden voor prins Willem-Alexander en prinses Máxima tijdens het festival New York 400 op Times Square in New York.

GelreDome

2011

In 2011 studeert Iris Hond cum laude af en gaat masterclasses volgen bij de Amerikanen John Perry, Leon Fleisher, Herbert Stessin en de Russische pianisten Natalja Troull, Dmitri Bashkirov en Jenny Zaharieva.

2012

Op het Internationale Muziekfestival Suonarte in Italië ontvangt Hond in augustus een onderscheiding en wordt tot ambassadrice van Aangenaam Klassiek benoemd. Iris Hond speelt meestal op haar Vliegende Vleugel, een vleugel op wielen waarmee ze mensen direct confronteert met klassieke muziek. Zo speelt zij onder andere voor kinderen op scholen, hiphoppers en daklozen op straat. Ook is zij vaste pianiste in het televisieprogramma 'De Tiende van Tijl', een programma over klassieke muziek gepresenteerd door Tijl Beckand.

Discografie Iris Hond

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Iris Hond

Audio/Video Iris Hond

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer