Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

J.B. MEIJERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1972 - heden

Genre

achtergrondzang, componist, gitaar, producer, producers, toetsinstrumenten

Online

Officiële website

J.B. Meijers

Aanvankelijk gitarist in bands als Shine en Supersub, die zich vanaf 2000 steeds meer toelegt op het produceren van andermans platen. Werkt in de studio met onder andere Tröckener Kecks, Acda en De Munnik en De Dijk.
Volledige biografie...

Instrumenten

achtergrondzang, componist, gitaar, producer, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1996   Rex
1996   Shine
1997   Headfirst
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie J.B. Meijers

Aanvankelijk gitarist in bands als Shine en Supersub, die zich vanaf 2000 steeds meer toelegt op het produceren van andermans platen. Werkt in de studio met onder andere Tröckener Kecks, Acda en De Munnik en De Dijk.

In bezetting van

Acda en De Munnik   gitaar, producer, toetsinstrumenten
Charmin' Children   gitaar
De Dijk   gitaar
De Grote Muf   gitaar
Ellen ten Damme   gitaar
Shine   componist, gitaar
Supersub   achtergrondzang, gitaar
The Common Linnets   gitaar, zang

1992

Jan-Bart Meijers speelt gitaar in de Zeeuwse band Charmin' Children. De verwachtingen rond deze groep zijn hooggespannen, maar uiteindelijk maakt de groep slechts één album: (0)1140.

Charmin' Children

1993

Meijers duikt op in Shine, het nieuwe project van ex-Fatal Flowers-frontman Richard Janssen. Een cd is pas uit, maar daarop is Meijers nog niet te horen. In 1995 verschijnt van de groep de cd Modern Popmusic. De verkoopcijfers vallen tegen en Shine houdt er in 1996 al weer mee op.

Fatal Flowers Shine

1996

Supersub is de nieuwe band van JB (zoals hij door vrienden en bekenden steevast genoemd wordt). Deze Britpop-groep is redelijk succesvol en maakt samen met Meijers twee cd's, waarop veel nummers van de hand van JB zijn. Dat jaar speelt hij ook regelmatig gitaar tijdens optredens van Eboman.

Jeroen Hofs Supersub

1997

Samen met Eboman werkt hij lange tijd aan de debuut-cd van deze sample-artiest. De plaat wordt echter keer op keer uitgesteld en is tot op de dag van vandaag niet verschenen.

Jeroen Hofs

1999

Meijers wordt steeds vaker gevraagd als producer. Hij doet dat in eerste instantie voor nog onbekende acts als Kirsten en Merry Pierce. Zijn eerste echt serieuze productieklus is voor het nieuwe album van de Tröckener Kecks. Hij heeft duidelijke ideeën over produceren: Meijers ziet zichzelf als een extra groepslid en niet als iemand die boven de band staat. Het gaat hem erom het juiste gevoel op band vast te leggen. Zijn grote voorbeeld is producer Mitchell Froom, vooral bekend van zijn werk voor Los Lobos en Crowded House, en net als Meijers een 'spelende' producer. JB kan namelijk op zeer veel instrumenten uit de voeten.

Kirsten Merry Pierce Tröckener Kecks

2000

Het door Meijers geproduceerde >tk van de Tröckener Kecks krijgt zeer goede kritieken. Volgens de pers laat de groep op het album een nieuw, fris geluid horen dat mede op het conto van Meijers kan worden geschreven. Ook TK-zanger Rick de Leeuw laat zich in interviews zeer lovend uit over de producer. Meijers heeft de smaak van het produceren zelf goed te pakken, want hij besluit zijn groep Supersub te verlaten om zich de komende jaren helemaal op het studiowerk te kunnen richten. Verschillende bands roepen de hulp in van Meijers. In dit jaar verschijnen er platen van De Dijk, Sander Vos en de Band Zonder Banaan die door Meijers zijn geproduceerd. Verder werkt hij mee aan cd's van Ellen ten Damme en Normaal.

Band Zonder Banaan De Dijk Ellen ten Damme Normaal Supersub Tröckener Kecks

2001

JB Meijers speelt gitaar op de single Daan van de gelegenheidsband Montana (= Jorgen Beek). Het plaatje is opgenomen in opdracht van Ouderhulp, een opvoedadvieslijn voor kinderen met een handicap of ontwikkelingsachterstand.

Montana

2003

JB Meijers produceert het album Schaduw Van De Liefde van Frank Boeijen. Hij is als gitarist te zien en te horen op de dvd Door van De Dijk. In september produceert Meijers in de Aluna Studios het album Don't Stop van Daryll-Ann. JB Meyers produceert de muziek bij de VARA-komedie De Band. David Middelhoff (Acda & De Munnik) maakt liedjes voor de serie.

Acda en De Munnik Daryll-Ann Frank Boeijen

2004

JB Meyers werkt bij Acda & De Munnik thuis aan hun album Liedjes Van Lenny met liedjes uit hun rockmusical Ren Lenny Ren! Samen met Paul de Munnik doet Meyers mee aan de soundtrack bij de film Simon van Eddy Terstall. In september wint Simon tijdens het Nederlands Film Festival vier Gouden Kalveren: voor beste film, beste regie, beste acteur en de publieksprijs. Hij mixt de cd More Than The Shape Of Things van Oceandrive.

Oceandrive

2005

Meijers is een van de begeleiders tijdens Op Voorraad III, Jaren Ver Van Hier, het programma met oude en nieuwe liedjes waarmee Acda & De Munnik begin 2006 langs een beperkt aantal theater- en popzalen trekken. Hij speelt mee op en produceert het album Recht In De Ogen van De Dijk.

Acda en De Munnik

2006

JB Meijers levert enkele gastbijdragen op en verzorgt de mix van Here We Are, het eerste soloalbum Jelle Paulusma (ex-Daryll-Ann).

Jelle Paulusma

2007

De gitarist gaat in de periode november/april op theatertournee met de roadmusical Route 66. De cast bestaat uit Frank Lammers, Bastiaan Ragas, Loes Haverkort, Jim de Groot, Juda Goslinga, Alexandra Alphenaar en de Haagse zanger Martin van der Starre. De begeleidingsband wordt naast Burkens gevormd door Wiboud Burkens, Manuel Hugas, Cyril Directie en Martijn Bosman.

Bastiaan Ragas Jim de Groot Manuel Hugas Wiboud Burkens

2008

De producer werkt met De Dijk aan het album Brussel, produceert het album We Make Love Not Songs van de Nederlandse band The Girls en doet studiowerk voor Ramses Shaffy en Solomon Burke. Hij maakt arrangementen voor het Metropole Orkest en voor de Duitse musical Ich Will Spass.

Metropole Orkest Ramses Shaffy

2009

Meijers start in maart in de ICP studio's te Brussels opnamen voor zijn eerste soloalbum Catching Ophelia. Hij werkt daarvoor samen met co-producer Wouter Planteijdt en de Duitse drummer Harry Bum Tschak (Klaus Schwickerath). In Spanje neemt hij achtergrondzang en basgitaar op met Ken Stringfellow (o.a. The Posies, R.E.M., Big Star). Catching Ophelia verschijnt na de zomer bij V2 Records. In juni produceert hij het volgende album van Acda En De Munnik. Hij wordt gevraagd het album te produceren van de Amerikaanse indieband Clap Your Hands Say Yeah.

Acda en De Munnik

2010

JB Meijers en Ken Stringfellow nemen begin april in Peking een album op van de Mongools-Chinese band Hanggai die een mix speelt van traditionele Mongoolse boventoonmuziek en hedendaagse pop.

2011

Meijers werkt ook dit jaar nauw samen met Ken Stringfellow. De twee nemen in Amsterdam en Parijs deel aan de opnamen van Light Years Away, het tweede album van Dusty Ray (Jonathan Brown), maken opnamen voor het album Jesus Come Back van de Nederlandse band Avant La Lettre en zijn als producers betrokken bij het tweede soloalbum Transcendental Man van Sonja van Hamel.

Sonja van Hamel

2012

Meijers en Dennis van Leeuwen (Kane) produceren samen het tweede album Shake A Wave van rockgroep Go Back To The Zoo. J.B. Meijers is ook verantwoordelijk voor het totaalgeluid op See You On The Ice, het debuutalbum van actrice Carice van Houten. De muzikant is nauw betrokken bij een Big Star tribute-avond in de Melkweg.

Go Back To The Zoo Kane

2013

Invloeden van Big Star zijn te horen op Meijers' tweede soloalbum The Secret Year. Hij neemt de plaat op met onder meer Stringfellow en drummer Steve Shelley (Sonic Youth).

2014

Meijers werkt mee aan het eerste album van The Common Linnets (Ilse de Lange en Waylon). Tevens is hij mede-auteur van hun lied Calm After The Storm, de inzending van Nederland voor het Eurovisie Songfestival 2014. Ook tekent hij voor de productie van het album Baifang van de Chinees-Mongoolse band Hanggai, Allemansplein van De Dijk en In Het Midden Van Alles van Blof.

Bløf De Dijk The Common Linnets

2015

Tijdens de uitreiking van de Interface Pro Audio Summit Awards wordt Meijers verkozen tot producer van het jaar. De jury bestaat uit audioprofessionals.
Naast zijn drukke werkzaamheden in binnen- en buitenland met The Common Linnets schrijft hij samen met Ilse DeLange de muziek bij de Nederlandse musical De Tweeling.

Ilse DeLange

Discografie J.B. Meijers

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's J.B. Meijers

Audio/Video J.B. Meijers

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer