Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JP DEN TEX

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

JP den Tex

Periode

17-02-1950 - heden

Genre

arrangeur, basgitaar, gitaar, piano, singer-songwriter, toetsinstrumenten, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Jan Piet den Tex

JP den Tex

De gerenommeerde singer-songwriter JP den Tex start zijn carrière in de jaren zeventig met de bands Tortilla en Attraction. Vanaf 1980 is hij solo actief met zijn begeleidingsband Private Life. Samen met toetsenist Åke Danielson vormt hij in 1996 Blueville. Vanaf eind jaren negentig werkt hij met gitarist/producer Jac ...
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, basgitaar, gitaar, piano, toetsinstrumenten, zang

Overige muzikanten

Bart van Poppel   mellotron, orgel
Bart de Ruiter   basgitaar
Leon Klaasse   drums, percussie
Arnoud van den Berg   contrabas
Yvonne Ebbers   gitaar

Genoemd in de biografie van

1980   Bart van Poppel
1990   Åke Danielson
1990   Henny Vrienten
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie JP den Tex

De gerenommeerde singer-songwriter JP den Tex start zijn carrière in de jaren zeventig met de bands Tortilla en Attraction. Vanaf 1980 is hij solo actief met zijn begeleidingsband Private Life. Samen met toetsenist Åke Danielson vormt hij in 1996 Blueville. Vanaf eind jaren negentig werkt hij met gitarist/producer Jac Biko aan de albums Emotional Nomads (1998), Hotel Yankee Tango (2000) en La Jeune Fille Au Chewing Gum (2004).

In bezetting van

Attraction   gitaar, piano, zang
Blueville   gitaar, zang
Electric Tear   arrangeur, gitaar, piano
Tortilla   gitaar, piano
Turquoise   basgitaar
Vitesse   gitaar, piano

1968 - 1970

In Alkmaar richt JP den Tex (Arnhem, 17 februari 1950) samen met broer Emile en Thé Lau, later zanger/gitarist The Scene, de groep Turqoise op. Overige bandleden zijn Gerard Borst (drums), Ben de Bruin (gitaar) en Ronald Krom (basgitaar). De band brengt één single uit: Who Knows.

Turquoise

1970 - 1972

Na een korte omzwerving van Emile naar de groep Panda richten hij en JP de groep Tortilla op, met Henk Haanraads op gitaar, Gerard Groothuys op drums en Willem Schoone op basgitaar. In 1971 brengt de groep twee singles en een LP uit. Jan Piet is verantwoordelijk voor het grootste deel van de composities. Als kort hierna Schoone vertrekt om bij Country Fair te gaan spelen, wordt hij opgevolgd door respectievelijk Jaap van der Sluis en Piet Dekker. In 1972 voegt Thé Lau zich bij de groep. Datzelfde jaar gaat de groep uiteen.

Tortilla

1974

JP den Tex De broertjes Den Tex beginnen weer een nieuwe band: Electric Tear. Ook Gerard Groothuys en Jaap van der Sluis zijn van de partij. Overige leden zijn Jaap van Beusekom (gitaar) en Jerry Jeltema (gitaar). Groothuys vertrekt en wordt opgevolgd door Harry Heeren.

Electric Tear Harry Heeren Jaap van Beusekom

1975

Ook Heeren verlaat de band; Cor Slotema wordt de nieuwe drummer. Ook toetsenist Kees Maat voegt zich bij de band.

1976 - 1979

JP speelt korte tijd bij Vitesse. Hierna verandert Electric Tear van naam: eerst noemen ze zichzelf Another Roadside Attraction, later kortweg Attraction. Vele bezettingswisselingen later verschijnt in 1979 eindelijk een plaat: Cinecitta. Niet veel later gaat de groep uit elkaar.

Attraction Vitesse

1980

Emile heeft inmiddels een nieuwe band gevormd: Medicine Wheel, een voortzetting van Attraction. JP gaat solo, zijn band heet J.P. & Private Life. De leden van Private Life zijn David Weiss op drums, Harry Hardholt op gitaar, Willem Ennes op toetsen en Jaap van der Sluijs op basgitaar. Met deze bezetting neemt Den Tex de plaat Heartbeat op.

1982

De plaat Playtime verschijnt.

1984

Op de plaat So Low, geproduceerd door Michiel Hoogenboezem, laat Den Tex zich van een meer ingetogen kant horen.

Michiel Hoogenboezem

1986

Den Tex laat zich meer en meer beïnvloeden door continentale Europese muziek. Het motto van zijn nieuwe plaat is 'Ray Charles meets Charles Aznavour in a quiet street in Paris'. Na deze plaat wordt het een tijdje stil rond Den Tex. De muzikant stopt een tijdelijk met muziek en werkt enkele jaren op kantoor.

1993

Den Tex laat weer van zich horen met de plaat After Hours die hij maakt met de band Les Gueux.

1994

De opnames voor het project Emotional Nomads beginnen, maar om persoonlijke redenen besluit Den Tex om de opnames een tijdje niet te gebruiken.

1996

Samen met Åke Danielson neemt Den Tex een album op: Blueville.

Åke Danielson Blueville

1998

Met producer Jac Biko (ex-Lois Lane, ex-Tambourine, gastgitarist bij Supersub) maakt JP Emotional Nomads af. De begeleidingsband van Den Tex bestaat naast Biko uit Bart van Poppel (ex-Tambourine, ex-Lois Lane), Leon Klaasse en Bart de Ruiter. Het album wordt live opgenomen, zonder gebruik te maken van overdubs. Het moet een tweeluik worden, met Hotel Yankee Tango als tweede album. Ook staat er een dichtbundel gepland, als aanvulling op de twee albums.

Bart van Poppel Loïs Lane Supersub Tambourine

2000

Het album Hotel Yankee Tango wordt geproduceerd door Jac Bico en Sander Janssen. De muziek op de plaat wordt aangevuld met gesproken woord en poëzie. Voor de single Maddalena wordt een videoclip gemaakt waarin Jiskefet een gastrol speelt.

Jiskefet

2003

Tortilla, de band van JP en zijn broer Emile, geeft op donderdag 20 maart een eenmalig concert in De Taverne in Bergen. Het is voor het eerst in dertig jaar dat de broers weer samen het podium delen. Naast de broers Den Tex bestaat de reünieband uit Bart de Ruiter (bas), Leon Klasseen (drums) en Jan Robijns (piano).

Tortilla

2004

JP den Tex Op het album La Jeune Fille Au Chewing Gum laat JP den Tex zich door de Amerikaanse en de Franse cultuur inspireren wat zowel ingetogen Engelstalige als Franstalige liedjes oplevert. Den Tex noemt de cd geen soloplaat, maar een 'artistiek duet' samen met muzikant en producer Jac Bico (Powderblue, Tambourine).

2005

JP den Tex De documentaire Emotional Nomads is een roadmovie over de 'geheimzinnige bekoring van het muzikantenleven'. Filmmaker Jindra Markus volgt JP den Tex en zijn band tijdens een serie optredens na de release van het album Emotional Nomads. De film draait vanaf 7 april in de bioscopen. In dezelfde periode verschijnt de cd Music That Inspired The Film Emotional Nomads waarop ook een video staat samen met de heren van Jiskefet. Onder de noemer The Old West Meets The New West doet Den Tex samen met de uit Tucson Arizona afkomstige John Coinman in april een korte tournee door Nederland.

Jiskefet

2006 - 2007

Samen met Kees Prins (Jiskefet) en Paul de Munnik (Acda en De Munnik) bereidt JP het programma Op Weg Naar Huis voor waarmee het trio januari 2007 in De Kleine Komedie staat. Op Weg Naar Huis is een tour de chant over weggaan, reizen en thuiskomen. Eind januari 2007 verschijnt Bad French, een album als een 'Europese soundtrack bij een Amerikaanse roadmovie'. JP wordt begeleid door de Emotional Nomads. De productie is in handen van Sander Janssen samen met Theo Vogelaars (ex-Tröckener Kecks, De Snevo's). De laatste bonustrack op Bad French is een duet met de Amerikaanse zangeres Krista Detor. De eerste oplage van het album bevat een gratis cd met daarop de 1973 Piano Sessions met demo's voor het tweede, nooit uitgebrachte album van Tortilla. In april komen de liedjes uit het programma Op Weg Naar Huis uit op cd. Vanaf juni werkt en tourt Den Tex samen met singer/songwriter Yvonne Ebbers (ex-Liesbet), voormalig student aan de Rockacademie te Tilburg. Op 9 december geeft JP een eenmalig, avondvullend optreden in KHL te Amsterdam samen met Jan Voster, de co-producer van het album Heartbeat uit 1980. Den Tex heeft de band Wimpie & de Domino's onder zijn hoede, een groep die bestaat uit muzikanten met een verstandelijke beperking. De uitgave van hun debuut-cd krijgt ruime aandacht in de media.

Acda en De Munnik Jiskefet Tröckener Kecks

2008

In maart verschijnt in Duitsland een speciale versie van de single Chatting With Rachmaninoff aangevuld met niet eerder uitgebrachte tracks en een liveclip gefilmd door Valerie Granberg. 13 mei starten in de SDA studio bij Woerden de opnamen voor een volgend album. Singer/songwriter Yvonne Ebbers levert gastbijdragen. Het project Op Weg Naar Huis uit 2007 komt uit op dvd met als extra een cd met een optreden in Delft. JP den Tex staat eind augustus met Wimpie & de Domino's op de Uitmarkt. Drummer Leon Klaasse en zangeres Carola Smit en altsaxofonist Dick Plat van BZN leveren tijdens het optreden gastbijdragen. In september is een eerste try-out van het theaterprogramma American Tune dat in het seizoen 2009/2010 in diverse theaters gaat draaien.

BZN

2009

Het album American Tune is geïnspireerd door een reis door de Verenigde Staten. De cd bevat onder meer bijdragen van zangeres Vera van der Poel en gitarist Yvonne Ebbers.

2011

JP den Tex in 2011 JP den Tex werkt opnieuw met producer Theo Vogelaars en neemt in de SDA Studio te Snelrewaard het album Speak Diary op. De begeleidingsband op de plaat bestaat uit Leon Klaasse (drums, percussie), Yvonne Ebbers (gitaar) en Arnoud van den Berg (contrabas). De presentatie van Speak Diary vindt op 16 september plaats in Paradiso, het startschot voor de gelijknamige theatertournee. In het programma gaat de zanger op zoek naar zijn ware identiteit en blijkt zijn nauwkeurig bijgehouden dagboek meestal een onbetrouwbare getuige.

2012

JP den Tex levert vocale bijdragen op het album Love And Taboo van Divera (Vera van der Poel). De half Frans- en half Engelstalige zomersingle En Roulant (La Vie C'est La Vue) komt uit in de week dat de Tour de France van start gaat.Den Tex laat zijn fans via Facebook kiezen welke nummers op zijn volgende album Storyteller komen te staan. Hij neemt de plaat in november live op in Le Perron te Amsterdam.

Vera van der Poel

2013

Eind september maakt de muzikant zijn debuut als schrijver met het verhalenboek Morgen Wordt Het Beter dat uitkomt bij In De Knipscheer. Elk verhaal refereert aan een lied van JP den Tex. Alle songteksten van desbetreffende nummers zijn achter in het boek opgenomen en de liedjes zijn verzameld op een bijgevoegde cd.

Discografie JP den Tex

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's JP den Tex

Audio/Video JP den Tex

Video JP den Tex

JP DEN TEX The Man The Wo...
JP DEN TEX The Man The Woman And the Dog  (Story Of A Song)
Maddalena
Maddalena
JP Den Tex - En Roulant
JP Den Tex - En Roulant
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Maddalena

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer