Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JW ROY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

JW Roy

Periode

12-08-1968 - heden

Genre

Americana, dialectpop, gitaar, singer-songwriter, zang

Online

Officiële website

JW Roy

Brabantse singer/songwriter, die albums uitbrengt met Amerikaanse rootsmuziek.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Bezetting

Gabriël Peeters   basgitaar, drums, gitaar, piano, producer, zang
Gerald van Beuningen   basgitaar
BJ Baartmans   achtergrondzang, gitaar

Overige muzikanten

Bartel Bartels   achtergrondzang, basgitaar
Mike Roelofs   toetsinstrumenten
Eric van Dijsseldonk   achtergrondzang, gitaar
Kees Spruit   basgitaar
Harmen de Bresser   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1997   Roel Spanjers
2001   BJ Baartmans
2001   The Watchman
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie JW Roy

Brabantse singer/songwriter, die albums uitbrengt met Amerikaanse rootsmuziek.

In bezetting van

Fado Blue   gitaar, zang
Le Roi   gitaar, zang

1991

Jan Willem Roy (Eindhoven, 12 augustus 1968), slagerszoon uit Knegsel, schrijft voor het eerst nummers. De band die hij rondom zich heen formeert heet in eerste instantie Le Roi.

Le Roi

1992 - 1996

Roy krijgt nationale aandacht als hij de finale haalt van de Songwriter Session competitie van het radioprogramma KRO's Country Time.

1997

Het debuutalbum 'Round Here verschijnt, een plaat vol Amerikaans getinte rootsmuziek. De plaat wordt zeer goed ontvangen door de vaderlandse pers. Er worden zo'n drieduizend exemplaren van verkocht. Begin oktober en begin december is Roy te horen in de 2 Meter Sessies.

1998

J.W. Roy And The One Night Band spelen veel. Ze toeren tweemaal in de Verenigde Staten. Een van de optredens is op South by SouthWest in Austin, Texas. In juni speelt de groep drie shows tijdens de Chet Atkins' Musician Days in Nashville Tennessee. Roy treedt op met Ilse de Lange in het tv-programma Heeren van Amstel Live.

Ilse DeLange

1999

JW Roy Roy treedt op in het voorprogramma van Ilse de Lange tijdens haar Nederlandse tournee. De single Deeper Shades komt uit. Het nummer heeft een prominente vioolpartij. Niet lang daarna verschijnt het gelijknamige tweede album. Rustige, melancholische liefdesliedjes worden daarop wederom afgewisseld met wat snellere nummers. Er staat tevens een duet op met Ilse de Lange, getiteld Amsterdam, Sunday Night.

2001

JW Roy & The One Night Band houdt er mee op. Na een vijf jaar durende samenwerking besluiten de muzikanten om uit elkaar te gaan. Jan Willem Roy blijft wel onder zijn eigen naam optreden en platen maken en een groot deel van The One Night Band is te zien in The Sunset Travellers, een nieuwe band rond toetsenist Roel Spanjers.

The Sunset Travelers

2002

De studioband rondom JW Roy bestaat uit Ruud van den Boogaard, Nico Heilijgers, BJ Baartmans, Gabriel Peeters en Eric van Dijsseldonk. De laatste twee muzikanten komen uit de Smalltown Romeos. Het in juni verschijnende album Keep It Coming bevat nummers die afwijken van het vertrouwde rootsgeluid. Op de plaat staat ondermeer tekstbijdragen van Bart van der Zeeuw (ex-drummer van K’s Choice). Roy gaat touren met Van Dijsseldonk, Peeters, Baartmans en Bartel Bartels (basgitaar/achtergrondzang).

2003

JW Roy speelt tijdens de internationale muziekconventie South By South West dat van 12 tot en met 16 maart plaats vindt in Austin, Texas.

2004

JW Roy Straight Back to You is de eerste singel van het vierde album Kitchen Table Blues. De blues in de titel verwijst naar de gemoedstoestand en niet naar het muziekgenre. Samen met producers Gabriël Peeters en Kees Spruit zijn de liedjes laag voor laag opgebouwd rond de stem en akoestische gitaar van JW Roy. De plaat bevat gastbijdragen van pianist/organist Chuck Leavell (o.a. The Rolling Stones), violist Carrie Rodriguez, toetsenist Roel Spanjers en de gitaristen Richard van Bergen, Eric van Dijsseldonk en Ruud van den Boogaard. Tot en met april bestaat de band van JW Roy uit Ruud van den Bogaard, drummer Gabriël Peeters, bassist Harmen de Bresser en toetsenist Mike Roelofs.

2005

JW Roy In februari starten in Studio 443 van gitarist Ruud van den Boogaard onder leiding van producer Gabriël Peeters de opnamen van een volledig in het Brabants gezongen album. Onder de nummers zitten twee liedjes van Gerard van Maasakkers en een bewerking van het gedicht Water Zacht Als Bloemenpracht van Kees Spruit (in het nummer Tijd Um Te Verdoen). In het voorjaar staan JW Roy en Maasakkers enkele malen als duo op de podia onder de naam RoyAkkers. Het album Laagstraat 443 (op Munich Records) is vernoemd naar het adres van de studio waar JW Roy's album is opgenomen. Roy en Gabriël Peeters leveren bijdragen op het album Lonesome Drover van de Amerikaanse singer/songwriter David Rodriguez.

Gerard van Maasakkers

2006

Guus Meeuwis zingt op zijn album Wijzer enkele door JW Roy geschreven liedjes. Roy wordt in juni door Meeuwis uitgenodigd een bijdrage te leveren aan diens optredens in het Philipsstadion. Op 28 en 29 december staat hij met Nynke Laverman en Fernando Lameirinhas in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. Hun samenwerking wordt vastgelegd op de mini-cd Fado Blue.

Fernando Lameirinhas Guus Meeuwis Nynke Laverman

2007

JW Roy Gitarist/zanger Richard van Bergen brengt met zijn band Shiner Twins het eerste album All In Store uit. JW Roy levert een bijdrage aan Eilandskind, het eerste soloalbum van Ad Grooten (Pater Moeskroen). Hij gaat in oktober de Satisfactory Studio in om met producer JB Meijers zijn tweede Nederlandstalige album op te nemen. In dezelfde maand gaat JW Roy weer op tournee, begeleid door gitarist BJ Baartmans, toetsenist Gabriël Peeters, (contra)bassist Ivo Schouten en drummer JJ Goossens.

Ad Grooten Shiner Twins

2008

Zondag 13 januari presenteert JW Roy in de Kleine Komedie te Amsterdam zijn Nederlandstalige album JW Roy. Gastvocalisten op deze cd zijn Guus Meeuwis, Ilse DeLange, Gabriël Peeters, Jelle Paulusma en Rick de Leeuw. In de Kleine Komedie staat JW Roy met zijn vernieuwde vaste begeleidingsband met naast Baartmans, Goossens en Peeters ook bassist Gerald van Beuningen die ook op de plaat is te horen. JW Roy doet mee op de benefietsingle Als Je Ooit Nog Eens Terug Kan die op initiatief van Bløf is opgenomen in aanloop naar het Ticket For Tibet festival dat op 20 april plaatsvindt op de NDSM-werf te Amsterdam-Noord. De single komt binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. REC 08:04:08 is een akoestisch album met zeven nummers die in bandversie zijn te vinden op het zesde album JW Roy's. REC 08:04:08 verschijnt bij het muziekblad Heaven (editie 4, juli/augustus). De cd JW Roy Leeft bevat opnamen van optredens in De Kleine Komedie (13 januari) en De Schalm te Eindhoven (20 mei). JW Roy zingt een duet met Aggie de Kruijf op het tweede album Heading For The Sun van het duo Aggieland.

Aggieland Bløf Guus Meeuwis Ilse DeLange Jelle Paulusma Rick de Leeuw

2009

JW Roy levert een prominente bijdrage aan De Smaak Van Water, het debuutalbum van de Vlaamse acteur en zanger Roel Vanderstukken. Samen met Rick de Leeuw tekent hij voor de liedjes Zoek Niet Langer en Hou Me Vast, en samen met Vanderstukken schrijft hij Weggaan Is Zo Simpel. Roy is ook als gastzanger op het album te horen. JW Roy zingt mee in de nummers Thin Line en Mary-Ann op het derde album Home Sweet Home van Rosemary's Sons.

Rick de Leeuw Rosemary's Sons

2010

12 januari gaat in Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven het theaterconcert JW Roy Weet Het Zeker in première. Tijdens dit programma wordt de zanger terzijde gestaan door zijn vaste begeleidingsband De Hartenjagers. Het gelijknamige, zevende studioalbum (maart) laat zich beluisteren als een vervolg op de eerdere Americana-albums, maar dan met Nederlandstalige teksten. Hartenjager Gabriël Peeters produceert de plaat en blazerssectie The Jay Horns levert gastbijdragen.

The Jay Horns

2011

De cd Ach, Zalig Man hoort bij het boek Acht Zaligheden van fotografe en schrijfster Karin Stroo over acht Brabantse dorpen in de Kempen waarvan de namen eindigen met –sel. Zes teksten zijn van de hand van Roy zelf, de overige twee van zijn muzikale vrienden Guus Meeuwis en Gerard van Maasakkers.

2013

Naar aanleiding van een aantal huiskamerconcerten gaat JW Roy vanaf 7 februari op theatertournee met zijn voorstelling Alleen. Begeleid door BJ Baartmans (gitaar, mandoline, zang) probeert de muzikant met een intieme setting de theaterzaal om te toveren tot een grote huiskamer. De première is in de Verkadefabriek te ’s-Hertogenbosch.

Discografie JW Roy

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's JW Roy

Audio/Video JW Roy

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer