Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JWO MAGHREB JAZZ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

JWO Maghreb Jazz

Periode

2007 - heden

Genre

Afro-pop, chaabi, jazz, Marokko, raï, wereldmuziek

Online

Weblink

JWO Maghreb Jazz

Wereldmuziekformatie onder leiding van gitarist Jan Wouter Oostenrijk met een door hem zelf ontwikkelde eigen stijl, Maghreb jazz, die bestaat uit een samengaan van jazz met Turkse sharki, en Noord-Afrikaanse raï- en chaabi. Met optredens in Europa en Noord-Afrika groeit de groep uit tot inspiratiebron voor en grondlegger van een ...
Volledige biografie...

Bezetting

Jan Wouter Oostenrijk   arrangeur, gitaar, producer, zang
Mohammed Bouhanna   percussie
Sala Obdikader Nor   percussie
Marco van den Akker   basgitaar
Joost Swart   toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2006   Jan Wouter Oostenrijk & the Rhythms of Raï
2008   Sinas

Biografie JWO Maghreb Jazz

Wereldmuziekformatie onder leiding van gitarist Jan Wouter Oostenrijk met een door hem zelf ontwikkelde eigen stijl, Maghreb jazz, die bestaat uit een samengaan van jazz met Turkse sharki, en Noord-Afrikaanse raï- en chaabi. Met optredens in Europa en Noord-Afrika groeit de groep uit tot inspiratiebron voor en grondlegger van een nieuwe muziekstroming.

1995

Jan Wouter Oostenrijk (JWO) voltooit zijn conservatoriumstudie jazzgitaar in Hilversum bij Wim Overgaauw. Daarnaast haalt hij een aantekening voor klassiek gitaar, volgt hij flamencolessen bij Johan Frauenfelder en verdiept hij zich in de Arabische melodie bij Jamil al Asadi.

1996 - 1997

Tijdens en ook na zijn studie maakt JWO jarenlang deel uit van succesvolle Marokkaanse formaties als Raïland (winnaar van de NTB Gouden Notenkraker 1996) en Noujoum Raï (winnaar Kleurrijk Talent Award 1997).

Noujoum Rai Raïland

1998 - 1999

JWO werkt in zijn eigen studio met behulp van computer en muzieksoftware aan eigen materiaal. De studio bevindt zich in de Jamstudio's te Amsterdam en wordt ook gebruikt als lesruimte, hetgeen later uitgroeit tot de Gitaarschool Amsterdam (www.gitaarschoolamsterdam.nl).

2000

De eerste cd, waar drie jaar aan gewerkt is, verschijnt met financiële ondersteuning van het Voorzieningsfonds voor Kunstenaars. De cd is door JWO zelf opgenomen, gearrangeerd en geproduceerd, en wordt goed ontvangen in de pers, hetgeen JWO inspireert om een eigen liveformatie op te zetten onder de naam JWO & The Rhythms of RAÏ.

Jan Wouter Oostenrijk & the Rhythms of Raï

2001 - 2003

De groep ontwikkelt zich intussen gestaag met optredens in het Nederlandse clubcircuit, op festivals, in theaters, en ook op radio en tv, waaronder in Het Klokhuis. Er verschijnen tracks van JWO op compilatie-cd's (onder anderen de promotie-cd Dutch World 2002, compilaties van de organisatie Marmoucha, STS-Philips Headphone Acoustics en Supperclub Presents Nomads Vol. 5).

2004 - 2006

Ook internationaal blijft Jan Wouter Oostenrijk niet onopgemerkt. JWO & The Rhythms of RAÏ doet succesvolle tournees en concerten op bekende podia en grote festivals in Marokko (Casablanca, Rabat en Marrakech), Soedan (Khartoum) en Zwitserland (Basel). Naast de muziek verdiept Oostenrijk zich ook in de Arabische taal op de Volksuniversiteit Amsterdam. Voor het Wereld Kinderfestival 2005 schrijft JWO educatief materiaal en de festivalhit We Tellen Allemaal Mee die dat jaar als themanummer wordt gebruikt.

2007

Oostenrijks derde solo-cd, Maghreb Jazz Guitar, komt uit, met een gedeeltelijk nieuwe formatie en een tournee langs Nederlandse jazzpodia, ondersteund door het Buma Cultuur Fonds. De cd wordt goed ontvangen in de Nederlandse pers (recensies zijn terug te vinden op JWO's website) en in Amerika krijgt het album een Golden Radio Indie Grindie Award for Independent Music. JWO slaagt erin zich zowel de Noord-Afrikaanse Arabische cultuur als de jazz- en improvisatiecultuur eigen te maken en dit tot uiting te brengen in een nieuwe cross-over die zich beweegt tussen bebop, blues en Arabische melodieën (oriëntaalse maqams). Naast zijn gitaarspel ontwikkelt hij zich ook als zanger van een aantal stukken in het Noord-Afrikaanse Arabisch (Barud en l Blaed l Musiqya). Verder werkt JWO mee aan een samenwerkingsproject met de musici van de groep Nass Makan en het Egyptian Centre for Culture & Art (ECCA) te Caïro, met onder anderen DJ mps PILOT. De bandnaam JWO & The Rhythms of RAÏ wordt gewijzigd in JWO Maghreb Jazz.

2008

JWO komt uit met een videoclip van l Blaed l Musiqya (Het Land Van Mijn Muziek), geproduceerd door AX Visuals, en JWO Maghreb Jazz speelt op gerenommeerde podia zoals Paradox (Tilburg), Paradiso (Amsterdam), WMDC (Rotterdam), en op festivals as de Jazzdag in Amersfoort, Pure Jazz in Den Haag, en de Culturele Zondagen in Utrecht. Ook op de radio is er aandacht voor Maghreb Jazz in programma's van de NPS, de Concertzender, IKON en de moslimomroepen NIO en NMO.

2009

Oostenrijk is als gitarist te horen op het debuutalbum van de wereldmuziekgroep Sinas, Global Explorations, en doet ook mee met Sinas' Nederlandse festivaltournee. De cd is genomineerd voor de publieksprijs Edison Jazz/World 2009.

2011

JWO brengt in het najaar Sharqi Blues uit, een album met een cross-over van buikdansmuziek, blues, rock en jazz. Op de cd werkt hij samen met drummer Karim Ziad (o.a. Joe Zawinul, Cheb Khaled en het Metropole Orkest). Sharqi Blues staat in het teken van de strijd voor vrijheid en vernieuwing die ook in de Arabische muziekwereld doorklinkt. Vanaf oktober organiseert de gitarist in de Badcuyp te Amsterdam elke maand JWO Club Orient met optredens en een afterparty.

2012

In oktober tekent JWO een contract met Belda Diffusion. Het Algerijnse label brengt zijn album Sharqi Blues uit in Algerije en Frankrijk.

Discografie JWO Maghreb Jazz

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's JWO Maghreb Jazz

Audio/Video JWO Maghreb Jazz

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer