Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAAP DEKKER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

In het tv-programma 'Kies uw gouden plaat' van de AVRO in 1974 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

12-02-1947 - 28-02-2020

Genre

boogie woogie, instrumentaal, piano

Online

Officiële website

Jaap Dekker

Eén van de belangrijkste boogie-woogie pianisten van ons land. Met hits als In Een Groen Groen Knollenland (1972) en Wij Zijn Twee Eenzame Cowboys (1979) weet hij zijn naam blijvend te vestigen. Treedt in de jaren negentig op samen met twee andere legendes, Rob Agerbeek en Rob Hoeke als The ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Overige muzikanten

Pim Bautz   basgitaar
Marjo Schenk   zang
Wil de Meyer   gitaar
Ilja Gort   drums
Marc Janssen   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1951   Ilja Gort
1971   After Tea
1972   Long Tall Ernie and the Shakers
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jaap Dekker

Eén van de belangrijkste boogie-woogie pianisten van ons land. Met hits als In Een Groen Groen Knollenland (1972) en Wij Zijn Twee Eenzame Cowboys (1979) weet hij zijn naam blijvend te vestigen. Treedt in de jaren negentig op samen met twee andere legendes, Rob Agerbeek en Rob Hoeke als The Grand Piano Boogie op in theaters.

In bezetting van

Les Copains   piano
Modesty Blaise   piano
The Moans   piano

1960 - 1970

Jaap Dekker, op 12 februari 1947 geboren te Doesburg en woonachtig in Arnhem, begint zijn carrière als pianist in Les Copains en later in Moan en Modesty Blaze.

Les Copains Modesty Blaise

1971

Op zijn eerste solo-single Lizzy's Tune/Soul Boogie, die de tipparade haalt, wordt Jaap Dekker bijgestaan door zijn vaste begeleidingsgroep de First National Boogie Band, bestaande uit Marjo Schenk (zang), ex-Rob Hoeke's Rhythm & Blues Band-gitarist Wil de Meyer en drummer JaapJan Schermer, ex-Crusaders bassist Pim Bautz en Geno Washington (metronomes).

Rob Hoeke

1972

Dekker vestigt zijn naam als virtuoos boogie-woogie pianist op de eerste twee elpees Setpoints en Nursery Rhymes. Vooral met laatstgenoemde oogst hij veel succes. De elpee staat maar liefst 22 weken in de albumlijsten en bereikt de eerste plaats. Ook met de single In Een Groen Groen Knollenland is het raak: het nummer vertoeft negen weken in de hitparade en behaalt de twaalfde positie. Op zijn studioplaten wordt Jaap Dekker meestal bijgestaan door studiomusici (o.a. Jan de Hont en Louis Debij).

Jan De Hont Louis Debij

1973

Verschillende singles verschijnen van de Jaap Dekker Boogie Set, maar het hitparade-succes van In Een Groen Groen Knollenland weet hij niet meer te behalen. Ook de derde elpee, New Bottle Old Wine, met daarop boogie-woogie bewerkingen van country & western-evergreens, evenaart het succes van de voorgaande plaat niet.

1974

Dekker speelt met een nieuwe begeleidingsband die bestaat uit Ad van den Berg (gitaar), Frans Hoeke (bas, zang) en Marc Janssen (drums). Twee elpees verschijnen er op Imperial, te weten Dekker's Boogie en Honky Tonk Train Arrival.

1975 - 1982

Diverse singles en elpees verschijnen, die allemaal floppen. Alleen de single Wij Zijn Twee Eenzame Cowboys, zijn debuut bij platenmaatschappij Polydor, haalt nog de hitparade.

1993 - 1998

Jaap Dekker treedt met twee andere grootheden, Rob Agerbeek en Rob Hoeke, onder de naam The Grand Piano Boogie meerdere seizoenen op in theaters.

Rob Agerbeek Rob Hoeke

1999

Aan de Grand Piano Boogie komt een eind als Rob Hoeke ongeneeslijk ziek blijkt. Op 22 augustus speelt Hoeke met vele muzikale vrienden, waaronder natuurlijk Jaap Dekker, voor het laatst in het openbaar.

Rob Hoeke

2001

Dekker werkt aan het programma The Grand Piano Boogie Train, een theatertour die gepland staat voor het najaar van 2002.

2002

Dekker neemt met de pianisten Jeroen Sweers en Martijn Schok in december in studio De Bunker te IJmuiden onder de naam The Grand Piano Boogie Train het album Groovin' The Boogie op.

2003

Groovin' The Boogie bevat ook de nummers Root Beer Rag (opgenomen in Amstelveen op 4 januari) en Sentimental Journey en The Bridle (opgenomen in 1979 in DMC Studio te Baarn).

Discografie Jaap Dekker

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jaap Dekker

Audio/Video Jaap Dekker

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer