Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAAP VAN ZWEDEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bij Karel, AVRO, 24 januari 1997

Periode

12-12-1960 - heden

Genre

dirigent, hedendaags, klassiek, viool

Online

Officiële website

Jaap Van Zweden

Jaap van Zweden begint zijn carrière als violist. Hij is de jongste concertmeester die het Koninklijk Concertgebouworkest ooit benoemd heeft. Daarnaast ontwikkelt hij een solocarrière. Vanaf de vroege jaren negentig dirigeert hij steeds vaker en aan het einde van de jaren negentig is hij meer dirigent dan violist. Tegenwoordig speelt ...
Volledige biografie...

Instrumenten

dirigent, viool

Genoemd in de biografie van

1968   Promenade Orkest
1979   Zino Vinnikov
1994   Leo Samama
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jaap Van Zweden

Jaap van Zweden begint zijn carrière als violist. Hij is de jongste concertmeester die het Koninklijk Concertgebouworkest ooit benoemd heeft. Daarnaast ontwikkelt hij een solocarrière. Vanaf de vroege jaren negentig dirigeert hij steeds vaker en aan het einde van de jaren negentig is hij meer dirigent dan violist. Tegenwoordig speelt Van Zweden zelden meer viool en is hij uitgegroeid tot een van de belangrijkste dirigenten van zijn generatie. Hij zet verschillende Nederlandse orkesten stevig op de kaart en verlegt tegenwoordig zijn werkterrein steeds meer naar de Verenigde Staten waar hij chef-dirigent is van het Dallas Symphony Orchestra. Van Zweden blinkt uit in het standaard orkestrepertoire en heeft daarnaast veel belangstelling voor nieuwe muziek.

1969 - 1976

De wieg van Jaap van Zweden (12 december 1960) staat in Amsterdam. Zijn vader, een verdienstelijk pianist, ziet al snel een musicus in hem. Jaap krijgt zijn eerste vioollessen en weet nadat hij het vioolconcert van Max Bruch gehoord heeft dat hij violist wil worden. Hij begint zijn studie aan het Sweelinck Conservatorium bij Louise Wijngaarden en vervolgt deze bij Davina van Wely. Hij blijkt een uitzonderlijk talent en leert snel.

1977

Jaap van Zweden wint het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Hij vertrekt naar New York om aan de Juilliard School bij Dorothy DeLay verder te studeren. Net als Van Wely ziet DeLay een grote toekomst voor de violist als solist. In retrospectief zegt Van Zweden later dat hij ondanks zijn kwaliteiten niet zo'n behoefte heeft aan een solistenrol. "Ik vond het heerlijk om op te gaan in het grote geheel. Dat gevoel om deel uit te maken van een orkest ervaar je niet als je als solist een vioolconcert speelt."

1979

Jaap van Zweden accepteert tegen de wil van zijn Amerikaanse docente de post van concertmeester bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Met zijn 19 jaar is hij de jongste concertmeester in het bestaan van het orkest. Zestien jaar lang blijft hij op zijn post. Daarnaast onderneemt hij vele solistische activiteiten.

Koninklijk Concertgebouworkest

1983 - 1984

Jaap van Zweden krijgt een Edison voor zijn opname van de vioolsonates van Johannes Brahms met Ronald Brautigam achter de vleugel. In 1984 geeft Jaap van Zweden een recital in het Witte Huis te Washington. De vicepresident en latere president George H.W. Bush is aanwezig.

Ronald Brautigam (2)

1987

Op uitnodiging van Koningin Beatrix geeft Jaap van Zweden tijdens het staatsbezoek aan Venezuela een concert met het Venezolaans Staatsorkest. Op het programma staat onder andere het 'Eerste Vioolconcert' van Niccolò Paganini. Na het concert krijgt de violist uit handen van de Venezolaanse president de Bolivar, de hoogste onderscheiding van het land.

1990

Jahreszeiten, TROS, 6 augustus 1990 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Leonard Bernstein is gastdirigent bij het Concertgebouworkest. Tijdens een bezoek aan Berlijn vraagt Bernstein Van Zweden de opening van Gustav Mahlers 'Eerste Symfonie' te dirigeren zodat hij kan horen hoe het orkest overkomt in de zaal. Het is de eerste keer dat de violist een dirigeerstok vasthoudt. Van Zweden vindt het nergens op lijken, maar Bernstein denkt er anders over. "Ga ermee door", vertrouwt hij de violist toe. "Neem het serieus, en dan zien we wel waar het je brengt." Van Zweden luistert naar Bernstein, neemt directielessen en dirigeert waar hij kan.

1993

Jaap van Zweden tekent een contract bij Dino Music om jaarlijks een vioolconcert op te nemen. Ondertussen manifesteert hij zich steeds meer als dirigent. Dit seizoen leidt hij onder andere Het Brabants Orkest.

Het Brabants Orkest

1994

De opname van een aantal concerten van Pietro Locatelli uit 'L'Arte del violino' met Jaap van Zweden als soloviolist en het Combattimento Consort onder leiding van Jan Willem de Vriend bereikt een recordverkoop van ruim 50.000 cd's.

Combattimento Consort Amsterdam Jan Willem de Vriend

1995

Jaap van Zweden neemt afscheid van het Koninklijk Concertgebouworkest om zich meer toe te leggen op het dirigentenbestaan. In maart en april dirigeert hij het Mozarteum Orchestra Salzburg tijdens een tour door Nederland. In juni geeft hij met de Berliner Symphoniker concerten in Nederland en Duitsland.

Koninklijk Concertgebouworkest

1996

Jaap van Zweden neemt het vioolconcert 'Gesungene Zeit' van Wolfgang Rihm op. Het is een van zijn laatste officiële opnamen als violist. Het werk wordt genomineerd voor een Edison. Jaap van Zweden maakt zijn directiedebuut in de Verenigde Staten als gastdirigent van het St. Louis Symphony.

1996 - 2000

Jaap van Zweden is chef-dirigent van het Orkest van het Oosten. Hij maakt onder andere een Amerikaanse tournee met het orkest. In 1997 wordt hij vaste gastdirigent van Het Brabants Orkest.

Het Brabants Orkest Nederlands Symfonie Orkest

2000

Van Zweden verlaat het Orkest van het Oosten en gaat aan de slag als chef-dirigent van het Residentie Orkest. Samen met zijn vrouw Aaltje van Buuren richt hij de Stichting Papageno op. Doel van de stichting is om ouders, verzorgers en begeleiders van kinderen met autisme te helpen bij het vinden van de voor hen meest geschikte therapeutische weg om hun kind zo optimaal mogelijk zelfstandig te leren leven en functioneren. Muziek is daarbij een van de belangrijkste ingrediënten.

Nederlands Symfonie Orkest

2002 - 2003

Jaap van Zweden maakt zijn debuut als operadirigent met de productie van Ludwig van Beethovens 'Fidelio' bij De Nationale Reisopera. Met het Residentie Orkest neemt van Zweden alle Beethovensymfonieën op.

Residentie Orkest

2004 - 2005

Van Zweden legt zijn functie als chef-dirigent van het Residentie Orkest neer. Hij volgt Edo de Waart op als chef-dirigent en artistiek leider van het Radio Filharmonisch Orkest en de Radio Kamer Filharmonie.

Edo de Waart Radio Filharmonisch Orkest Radio Kamer Filharmonie Residentie Orkest

2006

Jaap van Zweden treedt voor de tweede keer sinds 1996 op als gastdirigent van een Amerikaans orkest. Deze keer staat hij voor het Dallas Symphony Orchestra. De samenwerking bevalt zo goed dat het orkest Van Zweden polst voor de post van chef-dirigent.

2007

Van Zweden dirigeert Madame Butterfly van Giacomo Puccini bij De Nederlandse Opera. Het markeert zijn debuut bij het Nederlandse operahuis.

2008

Van Zweden accepteert de post van chef-dirigent bij de Filharmonie van Vlaanderen. Ook wordt hij Music Director van het Dallas Symphony Orchestra waar hij Andrew Litton opvolgt. In Vlaanderen tekent de dirigent voor vijf jaar. Met het orkest van Dallas gaat Van Zweden in eerste instantie een verbintenis voor vier jaar aan. In februari dirigeert van Zweden voor het eerst een Wagneropera. 'Lohengrin' gaat met het Radio Filharmonisch Orkest concertant in het Concertgebouw en in de Salle Pleyel te Parijs.

Het Concertgebouw Radio Filharmonisch Orkest

2009

Jaap van Zweden maakt zijn debuut als gastdirigent bij diverse Amerikaanse orkesten waaronder het Chicago Symphony Orchestra en het Philadelphia Orchestra. In augustus is hij te gast in het VPRO-programma Zomergasten. Drie uur lang laat hij de kijker zijn favoriete beeldfragmenten, waaronder veel muziek, zien.

2010

Jaap van Zweden maakt bekend dat hij per 1 augustus 2012 zijn functie als chef-dirigent van de Nederlandse radio-orkesten neerlegt. Ook zet hij een punt achter zijn chef-dirigentschap van de Filharmonie van Vlaanderen. Het toenemend aantal verplichtingen met vooraanstaande Europese en Amerikaanse orkesten en zijn functie als Music Director van het Dallas Symphony Orchestra (het contract is inmiddels verlengd tot het seizoen 2015-2016) laten zich niet meer combineren met de chef-dirigentschappen in Nederland en België. Het Radio Filharmonisch Orkest biedt Van Zweden bij zijn vertrek de functie van honorair gastdirigent aan. De dirigent maakt zijn debuut als gastdirigent bij de Los Angeles Philharmonic dat hem direct terugvraagt voor seizoen 2010-2011. Op 28 november wordt hem de Radio 4 Prijs uitgereikt tijdens een feestelijk concert in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

Muziekgebouw aan 't IJ Radio Filharmonisch Orkest

2011

Van Zweden heeft last van een schouderblessure, waardoor hij in augustus zijn concert met het jeugdorkest van de Europese Unie in het Concertgebouw in Amsterdam moet afzeggen. Op 30 augustus maakt hij als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest zijn debuut op de BBC Proms in de Royal Albert Hall in Londen. Het concert, met onder meer een uitvoering van de achtste symfonie van Bruckner, wordt rechtstreeks uitgezonden op BBC Radio 3. Op 5 december ontvangt Van Zweden de Conductor of the Year 2012 Award van Musical America in New York.

Radio Filharmonisch Orkest

2012

De cd met Richard Wagners 'Parsifal' in een uitvoering van het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest krijgt een Edison Klassiek.

2013

Na optredens met het Dallas Symphony Orchestra eind februari in Dallas gaat de dirigent met het orkest in maart op tournee door Europa met optredens in Eindhoven (Stadsschouwburg), Amsterdam (Concertgebouw), Londen, Wenen, München, Frankfurt, Hamburg en Hannover. Op het programma staan de zesde symfonie van Mahler en het vioolconcert van Erich Wolfgang Korngold uit 1945, uitgevoerd met de Amerikaans violiste Hilary Hahn. Jaap van Zweden vervangt Mariss Jansons tijdens de concerten met de Berliner Philharmoniker op 8, 9 en 10 mei in Berlijn en op 12 mei in het Concertgebouw te Amsterdam. Jansons moet, op aanraden van zijn arts, de concerten afzeggen. Van Zweden is door de Berliner Philharmoniker gevraagd om Mariss Jansons te vervangen voor de hele serie concerten. Van Zweden maakt hiermee zijn debuut bij de Berliner Philharmoniker. Jaap van Zweden is naast chef-dirigent van het Dallas Symphony Orchestra ook chef-dirigent van het Hong Kong Philharmonic Orchestra. Door Musical America wordt hij tot Dirigent van het Jaar 2012 gekozen.

2016

In januari wordt bekend dat Van Zweden vanaf 2017 chef-dirigent wordt van het wereldberoemde New York Philharmonic.

Discografie Jaap Van Zweden

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jaap Van Zweden

Audio/Video Jaap Van Zweden

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer