Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JACOB SLAGTER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jacob Slagter

Periode

04-09-1958 - heden

Genre

De Nederlandse Muziekprijs, dirigent, hedendaags, hoorn, jazz, klassiek

Online

Officiële website

Jacob Slagter

Jacob Slagter is meer dan 25 jaar hoornist bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij is lid van het Fodor Kwintet en met Emmy Verhey en Paul Komen vormt hij het Hoorntrio Amsterdam. Na zijn afscheid van het Koninklijk Concertgebouworkest is hij vooral actief als dirigent.
Volledige biografie...

Instrumenten

dirigent, hoorn

Biografie Jacob Slagter

Jacob Slagter is meer dan 25 jaar hoornist bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij is lid van het Fodor Kwintet en met Emmy Verhey en Paul Komen vormt hij het Hoorntrio Amsterdam. Na zijn afscheid van het Koninklijk Concertgebouworkest is hij vooral actief als dirigent.

1958 - 1972

Jacob Slagter wordt op 4 september in Kollum geboren. Als jongen speelt hij eerst bugel. Hij heeft les van Tjeerd Brouwer, die hem adviseert een ander instrument te gaan spelen omdat de bugel geen orkestinstrument is; het wordt de hoorn. Slagter zegt hierover in de NRC van 14 juni 2004: "We zijn allemaal een keer ergens begonnen. Je start onderaan de piramide, en gaat met vallen en opstaan naar de top. Die top is natuurlijk smal, maar als je die piramide eronder niet hebt, kun je nooit aan de top komen. Het ene heeft absoluut met het andere te maken. De grote dirigent Daniel Barenboim zei het al eens: waar blijven wij als professionals als er geen amateurisme meer is?''

1972

Op 14-jarige leeftijd heeft Jacob Slagter zijn eerste solo-optreden bij het Frysk Orkest.

1975 - 1978

Slagter studeert hoorn aan de Muziekpedagogische Academie in Leeuwarden bij Oldrich Milek. Over Milek zegt hij tegen Frenk van der Linden in het televisieprogramma 'De artiestenfoyer' (Het Gesprek): "Ik heb van die man met de zweep gehad, en niet zo zuinig ook. Want als er iets niet goed was, dan kreeg ik een preek te horen." Slagter wint het Internationaal Hoornconcours 1977 in Luxemburg.

1979

Jacob Slagter rondt zijn studie in Leeuwarden af en vervolgt zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, weer bij Oldrich Milek.

1980

Jacob Slagter speelt met Marieke Schneemann (fluit), Gerrit Boonstra (klarinet), Harmen de Boer (klarinet), Ronald Karten (fagot) en Bart Schneemann (hobo) in het Fodor Kwintet.

Bart Schneemann Gerrit Boonstra Harmen de Boer

1981 - 1985

Jacob Slagter ontvangt de Fockmedaille. Na zijn opleiding in Den Haag treedt hij in dienst bij het Koninklijk Concertgebouworkest als 2e hoornist. In 1985 wordt hij benoemd tot eerste solohoornist.

1987 - 1988

Jacob Slagter begint als docent hoorn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij wint de 1e prijs bij de Prague Spring International Music Competition en in 1988 ontvangt hij de Nederlandse Muziekprijs.

1992

Op een cd van het Guarneri Trio speelt Jacob Slagter muziek van Johannes Brahms.

1995 - 1996

Jacob Slagter wordt chefdirigent van het Nederlands Fanfare Orkest. Hij soleert in het 'Hoornconcert in Es' van Wolfgang Amadeus Mozart bij het Koninklijk Concertgebouworkest en het Orkest van het Oosten.

1999 - 2000

Slagter dirigeert het Nederlands Fanfare Orkest onder andere in de Grote Zaal van het Concertgebouw en op het Grachtenfestival in Amsterdam. Ook soleert hij op een cd met het Limburgs Symfonie Orkest in de compositie 'Cheops' (1995) van Otto Ketting.

2003 - 2009

Jacob Slagter dirigeert de Entrée-orkestprojecten van het Concertgebouw en Koninklijk Concertgebouworkest. Dit doet hij nog eens in 2006 en 2009. Het Fodor Kwintet houdt op te bestaan in 2005. In 2006 dirigeert Slagter Holland Symfonia in een concert met muziek van Wolfgang Amadeus Mozart, Charles Gounod en Antonin Dvořák. In een programma met de Friese fadozangeres Nynke Laverman dirigeert Slagter het Noord Nederlands Orkest.

Nynke Laverman

2009

Jacob Slagter verlaat het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij zegt hierover in Preludium: "Met de jaren wordt het lichamelijk toch minder, dan verandert willen in moeten. Dan gaat de druk je spel beïnvloeden en krijg je het gevoel dat je onder je niveau zit te spelen."

2010

Jacob Slagter dirigeert het Orkest van het Oosten en hij is assistent van Mariss Jansons bij het Koninklijk Concertgebouworkest voor de Kerstmatinee.

Discografie Jacob Slagter

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jacob Slagter

Audio/Video Jacob Slagter

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer