Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JACQUES MAASSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

04-12-1947 - 27-09-2013

Genre

beiaard, hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Jacques Maassen

Jacques Maassen is na opa en vader de derde generatie Maassen die als beroep 'stadsbeiaardier van Breda' heeft. Zijn 'kantoor' is dan ook de meest gefotografeerde, gefilmde, gemacrameede en getekende werkplek van Breda. Hoog zit hij boven in de toren, precies achter de wijzerplaat.
Volledige biografie...

Instrumenten

beiaard

Biografie Jacques Maassen

Jacques Maassen is na opa en vader de derde generatie Maassen die als beroep 'stadsbeiaardier van Breda' heeft. Zijn 'kantoor' is dan ook de meest gefotografeerde, gefilmde, gemacrameede en getekende werkplek van Breda. Hoog zit hij boven in de toren, precies achter de wijzerplaat.

1947 - 2013

Jacques Maassen wordt op 4 december 1947 geboren in Breda. Maassen stamt uit een geslacht van beiaardiers: zijn grootvader en vader bespeelden de beiaard van Breda sinds 1923. Op zijn vijfde jaar begint Maassen met piano spelen. Als elfjarige vertrekt Jacques Maassen naar het seminarie in Bergen op Zoom met de bedoeling priester te worden. Daar is een medestudent die, tot groot ongenoegen van Maassen, beter piano speelt dan hij. Dit zet hem aan tot studie wat hem, tot in de zesde klas, de functie van organist oplevert. Wanneer zijn roeping verdwijnt, waardoor hij geen priester meer wil worden, besluit Maassen muziekwetenschappen te gaan studeren aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Daarnaast besluit hij, als traditie, ook beiaard te gaan studeren. Hij gaat studeren aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Leen 't Hart en in 1972 ontvangt hij de Prix d'Excellence onder leiding van Peter Bakker. Sinds 1970 is Jacques Maassen als docent schoolmuziek aan verschillende scholen verbonden, onder andere aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij is stadsbeiaardier van Breda sedert 1975 en directeur van de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Ook is Maasen actief als componist en is initiatiefnemer en bedenker van diverse projecten in de wereld van de beiaard. Tevens is hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Leraren Schoolmuziek en van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging. Ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als stadsbeiaardier wordt in september 2000 het Beiaardfestival Breda gehouden. Hij concerteert, behalve in Nederland en België, ook in de Verenigde Staten, Frankrijk, Denemarken en Berlijn (Berliner Festspiele: de afsluiting van de feestelijkheden rondom het 750 jarig bestaan van deze stad). Tijdens verschillende wedstrijden worden door hem eerste prijzen behaald, onder andere in Tiel (Holland Festival Interpretatiewedstrijd 1975) en in ‘s-Hertogenbosch (Toon van Balkom Compositieprijsvraag 1975). Op 23 augustus 2003 ontvangt Maassen de Berkeley Medal van de University of California tijdens het zesde Berkeley Carillon Festival. Op vrijdag 27 september 2013, een jaar na zijn pensionering, overlijdt stadsbeiaardier Jacques Maassen in Breda. Zijn zoon Paul zet de traditie van 'stadsbeiaardier van Breda' voort.

Discografie Jacques Maassen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jacques Maassen

Audio/Video Jacques Maassen

Video Jacques Maassen

Jacques Maassen stopt als...
Jacques Maassen stopt als beiaardier van Breda
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Jacques Maassen stopt als beiaardier van Breda

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer