Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JACQUES SCHOLS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

21-06-1935 - 30-12-2016

Genre

basgitaar, contrabas

Online

Portret op jazzhelden.nl

Jacques Schols

Contrabassist Jacques Schols (Delft, 21 juni 1935 - Epe, 30 december 2016) is in de jaren vijftig en zestig een steunpilaar van Nederlands bekendste hardbop-combo The Diamond Five. Ook begeleidt hij Amerikaanse grootheden zoals Eric Dolphy, Dexter Gordon en Ben Webster. Hij speelt begin jaren zestig in het legendarische Misha ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, contrabas

Genoemd in de biografie van

1955   Chris Dekker
1960   Louis van Dijk
1962   Rob Agerbeek
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jacques Schols

Contrabassist Jacques Schols (Delft, 21 juni 1935 - Epe, 30 december 2016) is in de jaren vijftig en zestig een steunpilaar van Nederlands bekendste hardbop-combo The Diamond Five. Ook begeleidt hij Amerikaanse grootheden zoals Eric Dolphy, Dexter Gordon en Ben Webster. Hij speelt begin jaren zestig in het legendarische Misha Mengelberg/Piet Noordijk-kwartet en begeleidt later jarenlang Louis van Dijk. Tussen 1965 en 1967 leidt Schols een eigen kwartet voor de VPRO-radio. Eind jaren zeventig treedt Jacques Schols toe tot The Ramblers, waarvan hij in 1997 leider wordt.

In bezetting van

Misha Mengelberg / Piet Noordijk Kwartet   contrabas
The Diamond Five   contrabas
The Ramblers   basgitaar

1957 - 1958

Schols speelt bij het Zaans Rhythm Quartet. De overige bandleden zijn Wim Ursis (baritonsax, piano), Han Tromp (trompet, leider) en Han Bennink (drums). Met dit kwartet wint Schols in 1958 de AVRO Jazz Competitie, wat hem zijn eerste tv-optreden oplevert. In hetzelfde jaar is hij ook een van de begeleiders van de Franse violist Stéphane Grappelli in het Scheveningse Kurhaus en gaat hij studeren aan het conservatorium in Den Haag.

Han Bennink

1959 - 1962

Jacques Schols wordt - aanvankelijk tijdelijk, later definitief - de bassist van The Diamond Five, als opvolger van Dick van der Capellen, die in augustus 1959 een ernstig auto-ongeluk krijgt waarvan hij langdurig moet revalideren. Jacques Schols en drummer John Engels ontwikkelen zich tot een hechte ritme-tandem, die ook buiten het verband van The Diamond Five veel zal worden gevraagd. The Diamond Five treden zes avonden per week op in de Amsterdamse club Sheherazade waarvan ze al snel ook eigenaar worden. Vele Amerikaanse solisten komen na hun optredens in het Concertgebouw naar de 'Zade' om met The Diamond Five te jammen. De combo maakt een aantal EP's voor de labels Omega en Fontana, die lovend worden ontvangen. Vrijwel wekelijks spelen ze voor de VARA-radio. Er verschijnt een reportage in het toonaangevende Britse muziekblad Melody Maker. En in de zomer van 1961 staan The Diamond Five op het jazzfestival van Juan-les-Pins in Zuid-Frankrijk. Maar musiceren blijkt lastig te combineren met managerstaken; bovendien krijgt jazz in de jaren zestig te maken met concurrentie van popmuziek. De omzet van de club loopt hard terug en in april 1962 valt het doek voor de Sheherazade. Op 29 september 1962 krijgen The Diamond Five een Edison voor hun EP Poll Winners Jazz.

John Engels

1960 - 1987

Samen met de andere leden van The Diamond Five speelt Schols vanaf de oprichting tot het einde in Boy's Big Band onder leiding van Boy Edgar. Ook maakt Schols in de jaren zestig en zeventig deel uit van het Louis van Dijk-trio, met John Engels op drums. Dit trio neemt vele LP's op. Verder werkt Schols in deze periode met onder anderen het Misha Mengelberg/Piet Noordijk-kwartet, Herman Schoonderwalt, Frans Elsen, Charles Green, Eddie Engels, Chris Hinze en Pia Beck. Tussen 1965 en 1967 leidt Schols een eigen kwartet voor de VPRO-radio, met Cees Slinger (piano), Ruud Brink (tenorsax) en John Engels (drums). Schols geeft les aan de conservatoria van Zwolle, Groningen, Hilversum en Maastricht. Eind jaren zeventig treedt hij als bassist toe tot The Ramblers. In 1987 krijgt Schols een aanstelling aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Boy's Big Band

1963

Op 28 en 29 januari 1963 nodigt het Concertgebouworkest The Diamond Five uit om het Concertino voor symfonieorkest en jazzkwintet van Otto Ketting uit te voeren. Dit vindt plaats ter gelegenheid van een speciaal jeugdconcert, georganiseerd door WIKOR (Werk- en Informatiecentrum voor Kunst ten dienste van het Onderwijs aan de Rijpere jeugd) en onder auspiciën van het Algemeen Handelsblad, teneinde de jeugd voor klassieke muziek en jazz te interesseren. Bernard Haitink dirigeert.

1964

Hoewel The Diamond Five als groep niet meer frequent optreden, nemen ze hun eerste LP Brilliant! op. Deze wordt geproduceerd door Michiel de Ruyter en op 12 en 30 mei opgenomen in de Phonogramstudio te Hilversum. De LP bevat, naast composities van groepslid Cees Smal, twee stukken van Ruud Bos en een stuk van Theo Loevendie.

1997 - 2003

In 1997 wordt Jacques Schols leider van The Ramblers. Ook blijft hij spelen met zijn eigen kwartet. In 2003 wordt een CD uitgebracht met radio-opnamen die het Jacques Schols Quartet tussen 1965 en 1967 maakte voor de VPRO. Ton Ouwehand geeft het album in de Twentse Courant Tubantia vier sterren en schrijft: 'Jacques Schols […] vormde met drummer John Engels een van de belangrijkste ritmesecties van de jaren vijftig en zestig. Samen vormden ze het ritmisch hart van The Diamond Five; ze waren het leukste Louis van Dijk-trio.'

The Ramblers

2004 - 2016

Het album Platina (2005) markeert het 75-jarig bestaan van The Ramblers. De Jacques Schols Combination met zangeres Deborah J. Carter staat in 2009 op het festival Jazz Comes To Town in Epe. Jacques Schols speelt vanaf 2011 ook in het Bourgondisch Combo samen met onder meer zangeres Tamara Hoekwater en accordeonist Cees Hamelink. Het combo is de huisband van het Amsterdams Jazz Café van de Amsterdamse Academische Club en speelt daar elke eerste vrijdag van de maand. Op 3 oktober 2014 presenteert het Bourgondisch Combo in het jazzcafé hun Nederlandstalige jazzalbum Ik Zei Ja. Het Louis van Dijk Trio komt in 2015 bij elkaar voor enkele reünie-optredens in het kader van John Engels’ tachtigste verjaardag. Het trio treedt op in het VPRO-televisieprogramma Vrije Geluiden en tijdens het verjaardagsfeestje op 13 mei in het Bimhuis. De bassist stopt in 2015 als muzikaal leider van The Ramblers. Hij draagt op 7 juni het stokje over aan drummer Cees Kranenburg. Jacques Schols overlijdt op 30 december 2016 op 81-jarige leeftijd in Epe.

Discografie Jacques Schols

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Jacques Schols

Video Jacques Schols

Studio Hilversum: In memo...
Studio Hilversum: In memoriam Jacques Schols
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Studio Hilversum: In memoriam Jacques Schols

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer