Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JACQUES ZOON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1961 - heden

Genre

fluit, hedendaags, klassiek

Online

Website

Jacques Zoon

Fluitist Jacques Zoon komt uit een muzikaal gezin. Als achtste van een kinderschare van tien kiest Jacques Zoon voor de fluit. Wel moet hij gezien zijn korte lengte nog een jaartje wachten en beginnen met blokfluit. Wanneer hij later als dertienjarige moet kiezen tussen fluit- of voetbalspel kiest hij voor ...
Volledige biografie...

Instrumenten

fluit

Genoemd in de biografie van

2011   Felicia van den End

Biografie Jacques Zoon

Fluitist Jacques Zoon komt uit een muzikaal gezin. Als achtste van een kinderschare van tien kiest Jacques Zoon voor de fluit. Wel moet hij gezien zijn korte lengte nog een jaartje wachten en beginnen met blokfluit. Wanneer hij later als dertienjarige moet kiezen tussen fluit- of voetbalspel kiest hij voor de fluit: niet alleen om op te spelen, maar later ook om zelf te bouwen, zowel klassieke fluiten als traverso's.

1961 - 1977

Jacques Zoon wordt in 1961 te Heiloo geboren. In de grote muzikale familie van tien kinderen speelt elk kind een instrument, Jacques Zoon speelt de dwarsfluit. Hij gaat studeren aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Koos Verheul en Harrie Starreveld en studeert met onderscheiding af. Zijn eerste orkestervaringen doet Zoon op bij het Nationaal Jeugdorkest en het EG-Jeugdorkest, onder andere onder leiding van de Amerikaanse dirigent en componist Leonard Bernstein. In Canada studeert Zoon verder aan het Banff Center for the Arts en volgt masterclasses bij de fluitisten Geoffrey Gilbert en András Adorján.

Harrie Starreveld

1978 - 1981

Sinds 1978 is Jacques Zoon samen met de pianist Bernd Brackman in de kamermuziek actief, waarvoor ze in 1981 worden beloond met een prijs op het Willem Pijper Concours.

1987

Dit jaar wint Zoon de Prix du Jury tijdens het Rampal-fluitconcours in Parijs.

1988 - 1993

Jacques Zoon wordt fluitist bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Zes jaar lang is Nikolaus Harnoncourt dirigent van dit orkest waardoor zijn interesse in de oude muziek praktijk wordt aangewakkerd. Ook is Zoon hoofdvakdocent fluit aan het Rotterdams Conservatorium. Tijdens de Scheveningen International Music Competition wint hij de derde prijs en een prijs voor de beste uitvoering van hedendaags werk.

Koninklijk Concertgebouworkest

1994 - 1996

Bij het Chamber Orchestra of Europe vervult Jacques Zoon de rol van eerste fluitist voor drie jaar. Zowel bij dit orkest als bij het Koninklijk Concertgebouworkest speelt Zoon de solistenpartij wanneer er een fluitconcert op het programma staat. Als docent is Zoon werkzaam aan de Indiana University.

1997

Vanaf 1997 gaat Zoon les geven aan de New England University en de Boston University in Boston. Ook in Boston, onder leiding van de Japanse dirigent Seiji Ozawa, is Zoon solofluitist bij het Boston Symphony Orchestra, een functie die hij tot 2001 zal vervullen.

1998

Jacques Zoon wordt door de krant Boston Globe uitgeroepen tot musicus van het jaar 1998.

1999

In 1999 wint het duo Zoon en Brackman een Edison met hun CD met hedendaagse muziek voor fluit en piano.

2002

Sinds 2002 geeft Zoon les aan het conservatorium van Genève.

2004

Zowel in het Lucern Festival Orkest en het Mozart Orchestra, beiden onder leiding van de Italiaanse dirigent Claudio Abbado, heeft Zoon de functie van eerste fluitist. Naast spelen heeft Zoon ook een traverso ontwikkeld met het Böhm-systeem, een technische voorziening voor blaasinstrumenten waardoor het spelen van de instrumenteigen toonladder gemakkelijk gemaakt wordt. Ook construeert hij, in samenwerking met de Alkmaarse fluitbouwer Alfred Verhoef, de flautus tremendus, een schuiffluit waarmee hij de Nederlandse première van het fluitconcert van Sofia Gubaidulina speelt. Jacques Zoon is getrouwd met de Française celliste Iseut Chuat en woont met haar en zoontje Emmanuel in Genève.

Discografie Jacques Zoon

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jacques Zoon

Audio/Video Jacques Zoon

Video Jacques Zoon

Bach Brandenburg 5, 1.mov...
Bach Brandenburg 5, 1.movement, Abbado
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Bach Brandenburg 5, 1.movement, Abbado

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer