Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JACQUES VAN OORTMERSSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jacques van Oortmerssen

Periode

28-06-1950 - heden

Genre

componist, hedendaags, klassiek, orgel

Online

Officiële website

Jacques van Oortmerssen

Jacques van Oortmerssen is een vooraanstaand Nederlandse organist. Hij geeft talloze concerten, maar is daarnaast ook een internationaal bekend docent. Van Oortmerssen geeft masterclasses aan meer dan 40 verschillende conservatoria. Tevens is hij een veelgevraagd orgeladviseur en jurylid. Ook is hij actief als dirigent en componist.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, orgel

Biografie Jacques van Oortmerssen

Jacques van Oortmerssen is een vooraanstaand Nederlandse organist. Hij geeft talloze concerten, maar is daarnaast ook een internationaal bekend docent. Van Oortmerssen geeft masterclasses aan meer dan 40 verschillende conservatoria. Tevens is hij een veelgevraagd orgeladviseur en jurylid. Ook is hij actief als dirigent en componist.

1950 - 1976

Jacques van Oortmerssen wordt op 28 juni geboren in Rotterdam. Hij studeert orgel bij André Verwoerd en piano bij Elly Salomé aan het conservatorium in Rotterdam. Daarna studeert hij in Parijs bij organiste Marie-Claire Alain. In 1976 ontvangt hij de Prix d' Excellence.

1977 - 1981

Van Oortmerssen wint de eerste prijs van het Nationaal Improvisatieconcours in Bolsward en de tweede prijs in de Tournemire competitie van St Albans (Groot Brittanië). In 1979 wordt hij benoemd tot hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium van Amsterdam. Bij uitgeverij Boeyenga in Sneek verschijnt 'A guide to duo and trio playing: studies in historical fingering and pedalling for the organ'.

1982

Jacques van Oortmerssen volgt Gustav Leonhardt op als Organiste-Titulaire van de Waalse Kerk in Amsterdam, waar hij het beroemde Christian Müller orgel uit 1734 bespeelt.

1986 - 1992

Jacques van Oortmerssen wordt gastdocent aan de universiteit van Göteborg. Hij is een van de inspirators van het Göteborg Organ Art Centre (GOArt) van de Universiteit van Gothenburg. Dit centrum zet zich in voor het verbeteren van de kwaliteit van de orgel­bouw, zowel bij nieuwbouw als bij restauratie. Een van de doelen van het centrum is het verrichten van interdisciplinair onderzoek, waarin onder meer muziekinstru­mentenbouwer, musici, organologen, technologen en musicologen op internationaal niveau met elkaar samenwerken.

1993 - 1994

Jacques van Oortmerssen speelt op de BBC Proms in Londen. Hij houdt een leerstoel voor orgelstudies (Betts Fellow) aan de Universiteit van Oxford. Ook aan de universiteit van Helsinki (Sibelius Academy) krijgt hij een aanstelling voor een jaar als buitengewoon hoogleraar.

1995

Van Oortmerssen begint met het opnemen van de complete orgelwerken van Johann Sebastian Bach voor Challenge Records.

1999 - 2004

Jacques van Oortmerssen is gastdocent aan het conservatorium van Lyon en het Royal Northern College of Music in Manchester. Hij publiceert het boek 'Organ Technique' (2002) bij het Göteborg Organ Art Center.

2005

Van Oortmerssen speelt op het City of London Festival.

2012

Van de Sibelius Akatemia in Helsinki ontvangt Jacques van Oortmerssen een eredoctoraat voor zijn bijdrage aan de orgelkunst in het algemeen en de Finse orgelcultuur in het bijzonder.

Discografie Jacques van Oortmerssen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jacques van Oortmerssen

Audio/Video Jacques van Oortmerssen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer