Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN BAPTIST VERRIJT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

jan baptist verrijt

Periode

1602 - 1650

Genre

barok, componist, klassiek, orgel

Jan Baptist Verrijt

Jan Baptist Verrijt is een componist en organist uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Tijdens zijn leven staat hij bekend om zijn moderne composities en zijn bekwaamheid als musicus. Soms wordt hij na Jan Pieterszoon Sweelinck de belangrijkste componist van de zeventiende eeuw genoemd. Jan Baptist Verrijt schrijft ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, orgel

Biografie Jan Baptist Verrijt

Jan Baptist Verrijt is een componist en organist uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Tijdens zijn leven staat hij bekend om zijn moderne composities en zijn bekwaamheid als musicus. Soms wordt hij na Jan Pieterszoon Sweelinck de belangrijkste componist van de zeventiende eeuw genoemd. Jan Baptist Verrijt schrijft missen en motetten, Italiaanse canzonetten en dansen. Van zijn werk is maar één bundel bewaard gebleven, de in 1649 gedrukte 'Flammae divinae'.

1602 - 1636

Jan Baptist Verrijt is rond 1602 geboren in Oirschot. In 1627 werkt Verrijt in Weert als organist en onderschoolmeester en daarna enige tijd in Thorn en Oirschot.

1634

Verrijt gaat hij in 's Hertogenbosch in ondertrouw met Margaretha Scherp. De akte vermeldt dat Verrijt toen al weduwnaar was van Margrita van Millenborch.

1636 - 1638

Verrijt wordt benoemd tot organist van de Sint-Pieterskerk in Leuven, waar hij tevens optreedt als stadsmuzikant. Twee jaar later verschijnt in Antwerpen van zijn hand een bundel met vijf 'pavanen', die later wordt vermeld in de catalogus van het Collegium Musicum in Utrecht.

1640 - 1642

Jan Baptist Verrijt wordt benoemd tot organist van de Sint-Janskerk in 's Hertogenbosch, nadat hij voldaan heeft aan de eis dat hij en zijn vrouw het katholieke geloof opgeven en toetreden tot de Gereformeerde kerk. Hij blijft overigens muziek schrijven voor de katholieke eredienst. In die tijd is een dergelijke opstelling niet ongewoon. In Utrecht volgt hij lessen bij de blind geboren musicus Jacob van Eyck, die hem onderricht op het carillon, de fluit en mogelijk ook het orgel. In het tweede deel van 'Der Fluyten Lusthof' eert Van Eyck hem met de compositie 'Almande Verryt'. Zelf leidt Verrijt een blinde weesjongen, Jan Pickert, op, die later wordt benoemd als organist van de Remonstrantse kerk in Rotterdam.

Jacob van Eyck

1642 - 1650

Verrijt krijgt de eervolle opdracht toezicht te houden op de bouw van het nieuwe orgel in de Sint-Laurenskerk in Rotterdam. Het stadsbestuur betaalt hem daarvoor 900 gulden per jaar, een opmerkelijk hoog honorarium voor een organist.

1649

De enige bewaard gebleven bundel muziek van Verrijt 'Flammae divinae', met achttien motetten en twee missen voor twee tot drie stemmen en basso continuo, verschijnt in druk bij Phalèse in Antwerpen. In deze stukken combineert Verrijt de traditionele polyfonie van de Lage Landen met het destijds gangbare Italiaanse concertato voor solostemmen en continuo. In navolging van Claudio Monteverdi gebruikt hij ter versterking van het dramatische effect, bijvoorbeeld in het motet 'Fili, Ego Salomon', scherpe dissonanten. De teksten zijn katholiek van aard. Dit motet is in de Nederlandse gewijde muziek het vroegste voorbeeld van een dialoog.

1650

Jan Baptist Verrijt, organist, klokkenist, fluitist, zanger, muziekpedagoog en bovenal componist wordt op 25 augustus 1650 begraven in de Rotterdamse Prinsenkerk.

Discografie Jan Baptist Verrijt

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jan Baptist Verrijt

Audio/Video Jan Baptist Verrijt

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer