Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN BRESSER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1899 - 1973

Genre

klassiek

Biografie Jan Bresser

Jan Bresser werd geboren in 1899 te Arnhem en hij overleed op 4 januari 1973. Opleiding Zijn eerste vioollessen ontving hij van zijn vader. Hij vervolgde deze lessen op de muziekschool in Arnhem bij Henri Heytze en deed op 15 jarige leeftijd examen. Daarna kreeg hij een stipendium voor een studie aan ...
Volledige biografie...

Biografie Jan Bresser

1899 - 1973

Jan Bresser werd geboren in 1899 te Arnhem en hij overleed op 4 januari 1973.


Opleiding

Zijn eerste vioollessen ontving hij van zijn vader. Hij vervolgde deze lessen op de muziekschool in Arnhem bij Henri Heytze en deed op 15 jarige leeftijd examen. Daarna kreeg hij een stipendium voor een studie aan het Conservatorium te Amsterdam. Hij studeerde daar viool bij Alex Schmuller en compositie bij Bernard Zweers.


Activiteiten

In 1925 werd hij benoemd tot eerste concertmeester aan het stedelijk theater van Düsseldorf. In 1940 werd hij benoemd tot concertmeester van het Concertgebouworkest te Amsterdam. Na de oorlog werd hij benoemd tot eerste concertmeester van het Concertgebouworkest welke functie hij innam tot 1966.


Composities

Al tijdens zijn studie aan het conservatorium schreef hij veel kamermuziek voor piano en voor verschillende combinaties. In 1930 voltooide hij zijn Vioolconcert waarmee hij veel succes oogstte. Daarna schreef hij nog verschillende vioolsonates, klaviersuites, vele liederen en strijkkwartetten, een fluitconcert, enkele orkeststukken, duo's voor viool en altviool, een trio voor harp viool en alt, en een alt en cellosonate.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Jan Bresser

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer