Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN ROT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Rotland, NOS 1991 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

25-12-1957 - 22-04-2022

Genre

cabaret, componist, gitaar, luisterlied, Nederlandstalig, piano, pop, tekstschrijver, toetsinstrumenten, zang

Online

Officiële website

Jan Rot

Jan Rot is een veelzijdig zanger, pianist, componist, schrijver, vertaler en theatermaker uit Amsterdam. Hij laveert met gemak tussen vele disciplines en ontwikkelt zich met veel gevoel voor drama en ironie tot een van de meest interessante figuren uit de Nederlandstalige pop.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, gitaar, piano, tekstschrijver, toetsinstrumenten, zang

Overige muzikanten

Jakob Klaasse   arrangeur, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1948   Jakob Klaasse
1970   Peter de Wijn
1973   ZZ en de Maskers
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jan Rot

Jan Rot is een veelzijdig zanger, pianist, componist, schrijver, vertaler en theatermaker uit Amsterdam. Hij laveert met gemak tussen vele disciplines en ontwikkelt zich met veel gevoel voor drama en ironie tot een van de meest interessante figuren uit de Nederlandstalige pop.

In bezetting van

An + Jan   gitaar, zang
Drente   toetsinstrumenten, zang
Ratata   toetsinstrumenten, zang
Streetbeats   toetsinstrumenten, zang
The Trojans   zang

1979 - 1981

Hoewel een kortstondig verblijf in de bluesgroep Drente eraan vooraf gaat, duikt Jan Rot voor het eerst duidelijk op in de analen van de Nederlandse popgeschiedenis als voorman van de energieke Groningse rockband Streetbeats. Volop profiterend van de belangstelling voor bands uit Noord-Nederland scoort de groep in 1978 een contract bij Ariola waar achtereenvolgens de mini-elpee Poor Boy en het album Boys And Girls worden uitgebracht. Beide floppen, maar Rot krijgt de smaak te pakken en richt, na het uiteenvallen van Streetbeats begin jaren tachtig, het meer op ambachtelijke popliedjes gerichte Ratata op. Met Ratata maakt hij drie singles, waarvan de eerste twee - Hide The Poison en To Get Divorced - dankzij de lichtvoetige productie van de op dat moment zeer populaire Jona Lewie zeer veel aandacht trekken. Wegens het uitblijven van aansprekende verkoopresultaten wordt het album Always Yours echter niet uitgebracht en gaat ook Ratata uiteen.

Jona Lewie Ratata Streetbeats

1982 - 1987

Dromend van hits, verleid door de aandacht en aangemoedigd door critici besluit Rot tot een solocarrière. Het lijkt een gouden greep, want zijn eerste soloalbum, Single, levert met Counting Sheep, Bobby, Roger & Eileen en Koh-I-Noor drie bijna-hits op. Waar Single nog zweeft tussen new wave en rhythm & blues, kiest Rot op het album Rot & Roll duidelijk voor een muzikale lijn die terugrijpt op de popmuziek van de jaren vijftig. Maar ook deze stap levert hem geen vaste stek in de hitparades op. Rot verlegt daarop zijn aandacht naar andere terreinen; hij neemt een voetbalsingle op (Big Ajax), doet van zich spreken als journalist bij Oor en waagt zich aan een roman (Verkeerde Nachten). Daarnaast, in 1986, brengt hij samen met zijn begeleiders Martin en Roy Bakker, Peter Calicher, Paul Berding en Michiel van Leeuwen onder de naam The Trojans de single Johnny's Echo uit.

The Trojans

1988 - 1993

Een serieuze wending krijgt de carriere van Rot als hij, met steun van producer Peter de Wijn, de plaat Rot, Warm & Tender kan uitbrengen. Rot benut hierop ten volle zijn onmiskenbare kwaliteiten als liedjesschrijver en komt met een geheel eigen geluid op de proppen, dat is opgebouwd uit invloeden van zijn Indonesische jeugd en zijn voorliefde voor Hollandse melancholie en ironie. Voor het eerst ook zingt hij ronduit over de herenliefde, een thema dat in het verleden diep tussen de regels werd weggestopt. Rijk wordt Rot er niet mee, maar het brengt hem wel op het spoor van Hoop & Liefde uit 1990, Rots eerste volledig Nederlandstalige cd. Voor de zoveelste maal onvangt Rot voor een album "met melancholieke feestmuziek tussen Pierre Kartner en Tröckener Kecks" veel lof, maar nauwelijks geld.

Peter de Wijn

1994 - 1995

Wijs geworden in de Nederpop ("God straft, wie rocker in Nederland wil zijn") verlegt Rot zijn aandacht naar het theater. Wordt zijn vijfde solo-album, Een Zee Van Tranen, in 1992 door popcritici nog afgedaan als te pathetisch, met het theaterprogramma Jan Rot Gaat Nooit Uit Elkaar boort hij een nieuw enthousiast publiek aan dat wel naar zijn lotgevallen als popartiest wil luisteren. Of lezen, want in datzelfde jaar bundelt hij zijn schrijfsel over popmuziek in het boekje Rot & Roll. Op Koning Jan, dat in 1993 verschijnt, blijkt hij ook zijn muzikaal poëtische draai gevonden te hebben. Rot "zingt" de dichters Hanlo, Ten Berghe en Israel de Haan, stopt steeds meer literatuur in zijn teksten en steeds minder rock & roll in zijn muziek. In het sezioen 1993/1994 trekt hij door Nederland met het theaterprogramma Rot Is God, waarin hij zijn publiek deelgenoot maakt van zijn verleden. Als herboren zingt hij vervolgens in 1995 de cd Schout Bij Nacht bij elkaar, een plaat waarop Rot er in slaagt het gedachtengoed van Gerard Reve op "muziek voor alle mensen" te zetten. Het aan de cd verbonden theaterprogramma Hard Zingend In Het Donker trekt opnieuw volle zalen.

1996 - 1998

Met Schout Bij Nacht nog in de benen besluit Rot het in 1996 iets rustiger aan te gaan doen. Na een klus voor het RTL-televisieprogramma Lieve Jongens laat hij zich alleen in de eerste helft van het theaterseizoen nog zien. Wel verschijnt, in alle stilte, de cd Rot Voor Jou, met Nederlandstalige bewerkingen van popklassiekers uit de jaren vijftig en zestig.

1999

Rot doet een gooi naar het winnen van het nationaal songfestival. Hij schrijft samen met producer Jeroen Flamman het lied E-mail to Berlin en laat dit uitvoeren door een zingende tweeling: Double Date. De meisjes blijken echter niet te kunnen zingen en het lied eindigt als laatste. Een combinatie van de inhoud van het lied en bovengenoemde zangkwaliteiten bezorgt het lied echter al snel een cult- én een hitstatus. Jan Rot zet een nieuwe versie op zijn album Meisjes (2000). De samen met Leo Kenter van de Tröckener Kecks geschreven single Groot Avontuur verschijnt.

Double Date Jeroen Flamman Tröckener Kecks

2000

Jan Rot begint met het schrijven over zijn 'jongensescapades' in de periode voordat hij zijn huidige vrouw Daan ontmoette. De boeken zullen vanaf 2003 in delen uitgebracht worden.

2001

Jan Rot verzorgt samen met Marjolein Meijers (Annie van De Berini’s) het programma An & Jan waarin ze vertalingen zingen van Amerikaanse tranentrekkers als Love Hurts, Crying en Sealed With A Kiss. In augustus verschijnt het album Ja, Ik Wil, een 'trouwalbum' en liederencyclus met bewerkingen van ondermeer Bizet, Puccini, Mahler, Schumann, Schubert en Satie. Vanaf oktober tot en met december staat Jan Rot samen met pianist Jakob Klaasse op het toneel met het liedjesprogramma Van Rot Los.

2002

In de nacht van zondag 13 op maandag 14 januari Jan Rot's dochter Elvis geboren. Vanaf september gaan Jan Rot en Jakob Klaasse opnieuw het land in met het programma Van Rot Los. Boudewijn de Groot neemt twee liedjes van Jan Rot op in zijn programma Andere Tijden te weten Het Einddoel en Fietstocht.

Boudewijn de Groot

2003

Bariton Maarten Koningsberger en pianist Roger Braun zetten in maart voor het Kruidvat Schuberts Winterreis op plaat. De vertaling is Jan Rot. Na twaalf en een half jaar neemt Jan Rot afscheid van Hummelinck Stuurman Theaterbureau en stapt hij over naar het bureau de Dri3 Stenen. In maart spelen Jan Rot en Jakob Klaassen een aangepast programma met het beste uit de vijf shows die Jan bij zijn vorige theaterbureau heeft gemaakt. Met Marjolein Meijers en Jakob Klaasse werkt hij aan een cd onder de naam An + Jan. Het duo gaat na de zomer met een nieuw programma spelen in de theaters. Rot werkt aan een eigentijdse vertaling van de Matthäus Passion van Bach. Alle 13 Schubert (En 7 Nieuwere Klassiekers) komt eind september uit bij HKM, het label van Hans Kusters.Vanaf september tot en met december gaat Rot met Jakob Klaassen door het land met het programma Muziek Voor Miljoenen (Maar Weten De Miljoenen Dat Wel?) waarin vertalingen worden gespeeld van Schubert, Elvis en Randy Newman.

An + Jan

2004

Samen met Jakob Klaasse vervolgt Jan Rot de theatertournee Muziek Voor Miljoenen.

2005

Wegens groot succes zingen An + Jan een reeks nieuwe vertaalde klassieke pophits tijdens hun programma An + Jan Grootste Hits Deel II. Liedjes als Imagine (Stel Je Voor), Happy Together (Lang En Gelukkig), Sweet Nothin's (Verhaaltjes), Monday, Monday (Wonderzondag), Hey Joe (He, Joost) en House For Sale (Vrij Perceel) zijn ook terug te vinden op het gelijknamige tweede album van het duo. In oktober gaat de voorstelling Nachtlied in première in de Kleine Komedie. Samen met o.a. Bill van Dijk en Astrid Nijgh zingt Jan Rot vertaalde wereldhits over de nacht. Tijdens de première overhandigt Jan Rot voor het eerst de Okapi Liedprijs aan het duo Jessica van Noord en Joop Visser. Deze jaarlijkse prijs voor 'een jaloersmakend lied' is een initiatief van Stichting Okapi/Stichting Jan Rot 'ter verrijking van het Nederlandse lied'.

Astrid Nijgh Bill van Dijk Joop Visser

2006

De derde theatertournee van An + Jan heet Nieuw Op 1, met ditmaal vertalingen van nummer 1 hits uit de Nederlandse Top 40, onder het motto Gouwe Ouwe (Wooly Bully). Samen met producer Jakob Klaasse neemt het duo dertien nummers op voor een album dat in mei uitkomt. Op de plaat is ook Jan van der Meij (Vitesse, Powerplay) op gitaar te horen. Tijdens de Nacht van het Nederlandse lied, op 20 maart in Carré te Amsterdam, spelen An + Jan voor de verandering een onvertaalde cover. Rond de Boekenweek 2006 geeft Jan Rot een aantal optredens en lezingen met ruim aandacht voor de Mattheuspassie. Het meesterstuk van Bach ligt inclusief vertaling van Rot vanaf 8 maart in de winkel, uitgebracht door het klassieke label Deutsche Grammophon. De cd belandt op de eerste plaats van de Mega Album Top 100. Bij Nijgh & Van Ditmar verschijnt ook de partituur voor zang en piano. Op 11 april is in de Anton Philipszaal te Den Haag de officiële eerste uitvoering door het Residentieorkest en het Residentie Bachkoor onder leiding van Jos Vermunt en met zang van onder meer tenor Marcel Beekman en alt Tania Kross. Samen met Daniël Boissevain neemt Jan Rot de mannelijke hoofdrol voor zijn rekening in de musical Doe Maar. Doe Maar-leden Henny Vrienten en Ernst Jansz zijn nauw betrokken bij de totstandkoming van de musical. Jan Rot levert een gastbijdrage op het album Nacht, De Soundtrack van Henny Vrienten.

Daniël Boissevain Doe Maar Henny Vrienten Jakob Klaasse Marcel Beekman Powerplay Vitesse

2007

De musical Doe Maar gaat op 28 januari in première in Tilburg. De recensies zijn zeer lovend. Samen met schrijver Ronald Giphart werkt Jan Rot aan een nieuwe Nederlandse versie van de musical Hair. Giphart neemt de dialogen voor zijn rekening en Rot de liedteksten. De première van Hair is in oktober te Breda. Voor de cd Chansons van Rob de Nijs vertaalt Jan Rot enkele Franse hits zoals Voici Les Clés van Gerard Lenorman en Hier Encore van Charles Aznavours. Op zondag 9 december viert Jan Rot in Carré zijn dertigjarig jubileum met een show vol speciale gasten waaronder Daniël Boissevain, Bill van Dijk, Margriet Eshuijs, Anneke Grönloh, Jacques Herb, Antonie Kamerling, Rick De Leeuw, Fay Lovsky, Guus Meeuwis, Astrid Nijgh, Rob de Nijs en Mathilde Santing. Tijdens de feestelijke avond wordt Jan Rot geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Na de Matthäus Passion en liederencycli van Schubert en Schumann legt Rot zich toe op het hertalen van Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms. Een Hollands Requiem gaat op 16 december in première in De Doelen te Rotterdam en wordt uitgevoerd door Toonkunst Rotterdam.

Rob de Nijs

2008

De Haagse rockband Di-rect gaat op tournee met een Nederlandstalige versie van de rockmusical Tommy. Alle nummers zijn voor het eerst integraal in het Nederlands vertaald door Jan Rot. Op 14 mei wordt Jan Rots zoon Wolf Willem geboren. Enkele weken na de laatste shows in mei van het programma An + Jan Gaan Landelijk doet Rot zijn eerste try-outs voor zijn solo-singersongwriters-programma Hallelujah. An + Jan Gaan Landelijk verschijnt ook op cd. Jan Rot schrijft en produceert De Palingvissers, een Hollandse musical met internationale muziek over vissersdorp Volendam. De musical bevat Nederlandstalige bewerkingen van operaklassiekers. Rot speelt samen met Bill van Dijk de trouwe vrienden Naatje en Zoer. De overige rollen zijn voor o.a. Astrid Nijgh, Marjolein Meijers, Jan van der Meij, Walter Kuipers, Jakob Klaasse, Sandra Mirabal en Hans Zilver. De première is in 2009.

Di-Rect

2009 - 2010

In opdracht van Joop van den Ende schrijft Jan Rot Nederlandse vertalingen van hits van Elvis Presley voor de musical All Shook Up - Love Me Tender (première: 22 november in Breda). Harry Slinger (Drukwerk) speelt in de musical de rol van sheriff. Van An + Jan gaat de theatervoorstelling Beatles vs. Stones (2010) in première.

Drukwerk

2011

Jan Rot presenteert vanaf februari het dagelijkse Radio 4-programma Componist Van De Week en vertelt muzikale verhalen die door muziekprogrammeur en fluitist Noor Kamerbeek zijn geschreven. Het album Ik Hou Van Jou!, met vertaalde liefdesliederen, verschijnt zeer toepasselijk op Valentijnsdag. Onder dezelfde titel doet de zanger later in het jaar een solotournee. In maart brengt uitgeverij Nijgh & Van Ditmar de bundel Meesterwerk uit met daarin een bloemlezing van Jan Rots vertaalde en hertaalde klassieke muziekteksten. Dit jaar verschijnt ook de album Eenzaam Aan De Top met Nederlandstalige bewerkingen uit het repertoire van Randy Newman, zoals Short People (Minkukels), Sail Away (Neem Me Mee), Davy The Fat Boy (Dikkie De Vetklep) en Mama Told Me Not To Come (Mama Zei Nog Ga Nou Gauw). Voor de Britse cineast, schrijver, schilder en curator Peter Greenaway en theatermaker Saskia Boddeke maakt Rot een vertaling voor de multimediaproductie Een Dag Uit Het Leven op Kasteel Amerongen.

2012

Tijdens De Grote Jan Rot Show, op 13 mei in Koninklijk Theater Carré, viert Rot het feit dat hij dertig jaar actief is als soloartiest. Rond de dertig artiesten en groepen zingen op die avond vooral vertalingen die hij heeft gemaakt van klassieke popsongs. De Grote Jan Rot Show is ook de titel waar de zanger tot en met mei 2013 mee op tournee gaat. Het titelnummer van het album Weg Naar Walhalla is een bewerking van Led Zeppelins klassieker Stairway To Heaven. Het album bevat naast de nummers Kindertijd (Child In Time) en Anja Manjana (Ginny Come Lateley) ook bewerkingen van Mozart, Beethoven, Brecht/Weill en Rodgers & Hammerstein.

2014

In het najaar start de Kampvuur tour waarbij Rot kampvuurklassiers als Blowin'In the Wind en House Of The rising Sun in een Nederlandstalig jasje steekt.

2015

Het derde Rotfeest in Carré Amsterdam zal in het teken staan van Elvis Presley, die dit jaar tachtig zou zijn geworden. In september verschijnt het album 'Jong & veelbelovend' met zeven vertaalde hits als 'Golden years' en 'Rock your baby', een duet met Lenette van Dongen uit Grease en zeven nieuwe eigen nummers waaronder 'Stel dat het zou kunnen'.

Lenette van Dongen

2016

Uit handen van Gerard Cox ontvangt Rot de Annie MG Schmidtprijs 2016 voor het lied 'Stel dat het zou kunnen'.

Discografie Jan Rot

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jan Rot

Audio/Video Jan Rot

Video Jan Rot

Jan Rot - Stel dat het zo...
Jan Rot - Stel dat het zou kunnen... (winnaar Annie MG Schmidtprijs 2015)
TOPPOP: Jan Rot - Father ...
TOPPOP: Jan Rot - Father & Son
Jan Rot - Koh i nor (Coun...
Jan Rot - Koh i nor (Countdown 1982)
Jan Rot - Ik leef pas... ...
Jan Rot - Ik leef pas... (the first time ever I saw your face)
Jan Rot - "Ik hou van jou!"
Jan Rot - "Ik hou van jou!"
Jan Rot - Op een dag komt...
Jan Rot - Op een dag komt alles goed (clip 1994)
Jan Rot - Was ik dat jaar...
Jan Rot - Was ik dat jaar maar blijven zitten (Sonja 1992)
Jan Rot - Als het zomer w...
Jan Rot - Als het zomer wordt (in the summertime)
Jan Rot - Sympathie voor ...
Jan Rot - Sympathie voor de duivel (Stones go Dutch)
Jan Rot - Mijn naam is Mi...
Jan Rot - Mijn naam is Mien ( a boy named Sue)
Jan Rot - Hallelujah (Leo...
Jan Rot - Hallelujah (Leonard Cohen in het Nederlands)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Jan Rot - Was ik dat jaar maar blijven zitten (Sonja 1992)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer