Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN VAYNE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jan Vayne

Periode

1966 - heden

Genre

instrumentaal, muzak, piano, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Jan Vayne

Jan Vayne

Pianist en zoon van een organist uit Zuidwolde die met gemengde gevoelens wordt ontvangen in de Nederlandse muziekwereld. Jan Veenje levert vrijwel jaarlijks een cd af, maar is bovenal een improviserend pianist. Zijn lange haar wordt zijn handelsmerk.
Volledige biografie...

Instrumenten

piano, zang

Genoemd in de biografie van

1985   Mo
1987   Gerard Stellaard
1989   Ellen Helmus
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jan Vayne

Pianist en zoon van een organist uit Zuidwolde die met gemengde gevoelens wordt ontvangen in de Nederlandse muziekwereld. Jan Veenje levert vrijwel jaarlijks een cd af, maar is bovenal een improviserend pianist. Zijn lange haar wordt zijn handelsmerk.

1991

Tijdens zijn studie aan het Conservatorium in Zwolle wordt Jan Veenje (Zuidwolde, 9 juni 1966) Europees kampioen improvisatie bij het Yamahaconcours. In de maanden voordat de pianist afstudeert neemt hij contact op met Joop van den Ende. Hij mag langskomen met een cassette en komt op het Van den Ende-kantoor Frank Wisse van Polydor tegen. De platenmaatschappij EMI is volgens Wisse op dat moment op zoek naar een Nederlandse equivalent van de excentrieke Britse violist Nigel Kennedy. In zijn examentijd bevindt Jan Vayne zich tussen de bedrijven door in een studio in Engeland. Eind 1991 verschijnt Vaynes eerste cd via EMI. Colours Of My Mind is een instrumentaal album met improvisaties, ondersteund door keyboard. Ook doen enkele solisten van orkesten als het London Philharmonic en St. Martin In The Fields mee op de cd.

1992

Jan Vayne Het debuut van de pianist verkoopt 70.000 exemplaren. Negen maanden later al is de opvolger (Living Colours) uit. Een groot deel van de tweede plaat komt op dezelfde manier tot stand als het debuut. Vayne speelt in een kerk gedeeltelijk geïmproviseerd zijn partijen die later door arrangeur Dick Bakker worden ingekleurd met strijkinstrumenten. De popnummers op de plaat, zoals Eleanor Rigby en The Show Must Go On, neemt de pianist met een symfonieorkest. Ter promotie van Living Colours neemt Vayne in 1992 voor Veronica twee videoclips op in Hawaï. Ook in andere televisieprogramma's is Jan Vayne een graaggeziene gast.

1993

Jan Vayne Op Living Colours en op zijn derde album Hang On To A Dream wordt Vayne ondersteund door orkesten. Beide albums zijn goed voor een platina-status.

1994 - 1995

Jan Vayne Op Vanity, Vaynes vierde album, is de pianist voor het eerst ook als zanger te horen. Vayne heeft alle instrumenten zelf ingespeeld en, behalve eigen werk, twee nummers van Tom Waits opgenomen. Rond deze tijd breekt Jan Vayne een vinger. Hij laat hem onder een speciale hoek weer vastzetten, zodat hij een maandenlange revalidatie kan overslaan. Een gemak is dat de vinger vanaf die tijd precies goed staat voor het pianospelen.

1996

Jan Vayne Halverwege het jaar verschijnt de cd Classic & Pop. Zoals de titel al aangeeft is hierop een mengeling van klassieke muziek en popmuziek te horen. Vayne leent zich voor een televisiereclame van een shampoomerk.

1997

In januari speelt Vayne in Washington op vijf feesten ter gelegenheid van de inhuldiging van de Amerikaanse president Bill Clinton. De pianist wordt hiervoor voorgedragen door een Amerikaanse commissie. Clinton zou Vayne daarna op basis van een cd persoonlijk hebben geselecteerd. Het zijn Vaynes eerste optredens in de Verenigde Staten en op één ervan is de Amerikaanse president zelf aanwezig en ook computergigant Bill Gates is van de partij. De albums van Jan Vayne verkopen inmiddels ook goed in Duitsland en Japan. Behalve als solist treedt Jan Vayne op met zijn Rockoco-kwartet, dat rockballads van Queen en The Alan Parsons Project vertolkt. Hiervan maken naast Vayne Adriaan Stoet (eerste viool), Marcel Dohmen (tweede viool), Tjitte de Vries (altviool) en Hanneke Hoogerwerf (cello) deel uit. Tegen het einde van 1997 verschijnt met Secrets Of Silence weer een solo-cd van Jan Vayne.

1998

Vayne treedt onder andere op met zijn studiegenoot George Wink. Beide pianisten doen vaker gezamenlijke concerten met twee vleugels. In oktober wordt via de Stichting Philadelphia Zorg een wedstrijd georganiseerd onder mensen met een handicap. Uit heel Nederland worden schilderijen ontvangen om als hoes van de nieuwe cd van Jan Vayne te dienen. De jury bestaande uit Vayne, televisiepresentatrice Lucille Werner en binnenhuisarchitect Jan des Bouvrie selecteren het kunstwerk van Kees Niholt uit Maassluis voor het album. Aan het eind van het jaar speelt Vayne in het Oostenrijkse dorpje Fiss (Tirol) voor een kerstspecial voor televisie. Tegelijkertijd verschijnt zijn eerste kerstalbum.

1999

The Christmas Album blijkt het laatste te zijn voor EMI. In 1999 gaat Jan Vayne weg bij de platenmaatschappij. Ondertussen opent hij op de Spiegelstraat in Amsterdam een kunstgalerie (Galerie Vayne Arts) waar zijn eigen kunst te bewonderen en aan te schaffen is. Voor het theaterseizoen 1999-2000 staan vier series concerten gepland. Hij begint met een serie concerten t.g.v. het 50 jarig bestaan van het Koningin Wilhelmina Fonds. Vervolgens staan er een aantal optredens op het programma met zijn eigen strijkkwartet onder de naam Paintings of the Seasons en doet hij een serie concerten met Louis van Dijk onder de naam Een Avontuur Voor Twee Piano´s. Ten tijde van de kerst doet Vayne acht kerstconcerten met het Holland Boys Choir uit Elburg.

Louis van Dijk

2000

Metamorphosis, Vayne's eerste album dat bij zijn nieuwe platenmaatschappij Dino verschijnt, bevat als bonustrack een nummer met Richard E als gastrapper.

2001

Vayne doet een concerttour met collega-pianist Louis van Dijk. Hij geeft een serie concerten in Nederland met een eigen strijkkwartet. In december verzorgt de pianist kerstconcerten met het Holland Boys Choir.

2002

Samen met entertainer/spreker Jaap Bron verzorgt Jan Vayne het programma Zakendoen? Emotie! dat speciaal voor bedrijven is bedoeld. Ook dit jaar treedt Jan Vayne op met Louis van Dijk en een strijkkwartet. Hij werkt aan een DVD met opnamen die hij in Moskou gemaakt heeft met het Moscou Symphony Orchestre. In december speelt hij weer met het Holland Boys Choir tijdens kerstconcerten. Jan Vayne is te horen op de single Ik Denk Altijd Nog Aan Jou van Grad Damen Voor 2003 staat reeks concerten gepland onder de titel Jan Vayne Plays The Beatles waarbij speciaal voor strijkkwartet vervaardigde arrangementen van The Beatles worden uitgevoerd.
.

Grad Damen

2004

Samen met Armin van Buuren (in de rol van executive producer) zet Jan Vayne klassieke muziek om in trance-arrangementen, terug te vinden op het dubbelalbum Classical Trancelations.

Armin van Buuren

2005

Speciaal voor diners, bedrijfsfeesten en jubilea werkt Jan Vayne samen met de Zwolse coverband The Peach Kings. De band bestaat uit Giovanni Kruit (bas, achtergrondzang), Rik Driegen (drums), Dennis Spijker (gitaar, achtergrondzang) en John Spijker (zang, gitaar). De pianist levert een gastbijdrage op Serenity, de tweede single van Armin van Buuren die tevens dient als het thema van het groots opgezette dancefestival Sensation White. Het duo doet in het eerste weekend van juli tijdens Sensation een speciaal gezamenlijk optreden.

Armin van Buuren The Peach Kings

2007 - 2008

In september 2007 gaat onder de titel Dichtbij! een theatertournee van start met zangeres Petra Berger. De tournee leidt tot het gezamenlijke album Crystal. De toetsenist geeft een serie concerten samen met organist Martin Mans waarbij zowel klassieke als populaire werken worden vertolkt. Van het duo verschijnen twee albums: Twee Klaviervirtuozen In Concert (2007) en Twee Klaviervirtuozen In Concert II (2008).

Petra Berger

2009 - 2012

Jan Vayne wordt eigenaar van de St. Annakapel in Kampen, een kerk uit 1470. Het gebouw is beschikbaar voor kerkdiensten, trouwdiensten, uitvaartdiensten, doopdiensten, zangavonden, concerten, presentaties, bijbelstudies en gebedsbijeenkomsten. Van 22 september tot en met 26 oktober 2012 geeft de toetsenist een reeks speciale, intieme optredens in de St. Annakapel waarbij hij speelt op zijn eigen vleugel en op het nieuwe orgel dat hij zelf speciaal voor deze kerk heeft ontwikkeld.

Discografie Jan Vayne

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jan Vayne

Audio/Video Jan Vayne

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer