Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN VRIEND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

ruitjeshemd

Periode

10-11-1938 - heden

Genre

componist, hedendaags, piano

Online

Officiële website

Jan Vriend

Jan Vriend is van meet af aan een muzikale alleseter die een uitgesproken modernistische benadering combineert met een open oor en oog voor het belang en de noden van een goede muziekeducatie. Als mede-oprichter van het Asko Ensemble heeft hij een vérstrekkende invloed op het Nederlandse muziekleven. Zijn muziek, aanvankelijk ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, piano

Biografie Jan Vriend

Jan Vriend is van meet af aan een muzikale alleseter die een uitgesproken modernistische benadering combineert met een open oor en oog voor het belang en de noden van een goede muziekeducatie. Als mede-oprichter van het Asko Ensemble heeft hij een vérstrekkende invloed op het Nederlandse muziekleven. Zijn muziek, aanvankelijk beïnvloed door componisten als Edgar Varèse en Iannis Xenakis, evolueert in de loop der jaren naar een opener idioom, waarin meer ruimte is voor referenties naar en stijlmiddelen uit het verleden. Kenmerkend is dat hij het grote gebaar, het exuberante en het alomvattende nooit uit de weg is gegaan. "Mijn huidige stijl laat zich niet zo makkelijk omschrijven," zegt hij in 2009 in de Volkskrant. "Bij elke compositie ga ik een andere kant op. Dat is tegelijk de moeilijkheid en het avontuur."

1955 - 1960

Jan Vriend (10 november 1938, Benningbroek) studeert piano (bij Else Krijgsman), muziektheorie (bij Anthon van der Horst en Jan Felderhof) en compositie (bij Ton de Leeuw) aan het Amsterdams Conservatorium. Hij volgt de cursus elektronische muziek aan het Instituut voor Sonologie.

1961 - 1966

Vriend leidt verschillende koren, ensembles en orkesten. Hij is in 1965 mede-oprichter en eerste dirigent van het Amsterdams Studenten Kamer Orkest (het tegenwoordige Asko|Schönberg), waarvan hij tot 1971 artistiek leider is. In 1966 behaalt hij de Schnittger Orgelprijs voor zijn compositie 'Herfst' (1965).

1967

Jan Vriend rondt zijn studie af met het behalen van de Prijs voor Compositie van het Amsterdams Conservatorium. Hij volgt een cursus bij Iannis Xenakis aan de Schola Cantorum in Parijs.

1968 - 1969

Vriend is leraar muziektheorie en dirigent van ensembles voor hedendaagse muziek aan het Utrechts Conservatorium.

1970 - 1975

Jan Vriend wint de Gaudeamus Internationale Compositieprijs 1970 voor 'Huantan' (1968). Hij studeert wiskunde en aanverwante wetenschappen, voornamelijk met het oog op compositorische toepassingen. Met componist Jos Kunst presenteert hij in 1971 een radioserie over 'verschillende manieren om naar muziek te luisteren'.

1984 - 1994

Vriend vestigt zich in Gloucestershire (Engeland) waar hij vanaf 1989 dirigent is van het New Stroud Orchestra.

1995

Jan Vriend legt zich weer toe op de professionele beoefening van het pianospel.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jan Vriend

Audio/Video Jan Vriend

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer