Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN DE HONT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: jan de Hont met de Maskers bij het tvprogramma FenKlup

Periode

23-07-1942 - heden

Genre

basgitaar, gitaar, sessiemuzikanten, zang

Online

Officiële website

Jan De Hont

Jan de Hont staat aan de wieg van de legendarische band ZZ & De Maskers. Hij groeit uit tot een van de bekendste gitaristen van Nederland en werkt als sessiemuzikant met tientallen artiesten.
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1972   Jaap Dekker
1974   Western Justice
1997   Boudewijn de Groot

Biografie Jan De Hont

Jan de Hont staat aan de wieg van de legendarische band ZZ & De Maskers. Hij groeit uit tot een van de bekendste gitaristen van Nederland en werkt als sessiemuzikant met tientallen artiesten.

In bezetting van

Boudewijn de Groot   gitaar
Bram Vermeulen   gitaar
Cargo   gitaar
De Orde   gitaar
Mayflower   gitaar
Music Garden   gitaar
Neerlands Hoop   gitaar
September   gitaar, zang
The Apron Strings   gitaar
The Magnificent Seven   gitaar
ZZ en de Maskers   gitaar

1942

Jan de Hont wordt op 23 juli 1942 in Amsterdam geboren.

1957 - 1959

In 1957 krijgt hij op 15-jarige leeftijd een gitaar cadeau. Hij voltooit zijn opleiding aan de ambachtsschool en is gediplomeerd timmerman. In 1958 werkt hij bij een meubelmakerij. Hij wil echter het podium op. Dat gebeurt als hij Ria Valk tegen het lijf loopt. Samen met de zangeres geeft hij zijn eerste optreden. Met zijn broer Hans de Hont richt hij in 1959 The Apron Strings op, naar de gelijknamige hit van Cliff Richard.

Ria Valk The Apron Strings

1960 - 1965

Bij een talentjacht leren ze Rob de Nijs kennen. De zanger wordt ingelijfd en de naam wordt gewijzigd in Robby And The Apron Strings. In 1962 loopt de samenwerking spaak en verdwijnt Rob de Nijs weer van het toneel. Bob Bouber neemt zijn plaats in. Hij wil met een gemaskerde groep een griezelige act opvoeren: ZZ & De Maskers zijn geboren. Het eerste optreden vindt plaats in 1963 in het Kurhaus in Schevingen. De band verzorgt het voorprogramma van Chubby Checker. Jan de Hont en consorten kennen in deze periode grote successen. Hun singles worden veel gedraaid op de radio en ze touren onder meer door Engeland. In 1965 is de band echter geschiedenis. Volgens de bandleden stelt Bob Bouberzich steeds meer op als een pedant baasje. Zonder de frontman gaan ze verder onder de naam De Maskers.

Rob de Nijs ZZ en de Maskers

1968

Na wisselend succes stapt Jan de Hont in 1968 uit De Maskers. Hij gaat spelen in het Top-40 orkest Anno Nu.

1970 - 1973

In 1970 vindt De Hont het welletjes en keert Anno Nu de rug toe. Hij wil eigen werk spelen en de sfeer die er in de feesttenten hangt is hij meer dan zat. Met de oud-Maskersleden Ador Otting en Frans Smit richt de gitarist September op. De eerste single is Little Sister. Een redelijk progressief nummer met een kenmerkend Jan de Hont intro. Met een nieuwe bezetting volgt in 1971 nog een single, maar een doorbraak blijft uit. Onder de naam Cargo brengt EMI nog een plaat van de band uit. Zonder enige informatie hoopt EMI op veel aandacht voor deze 'geheimzinnige' plaat. De publiciteitscampagne komt echter niet van de grond. Na Cargo doet Jan de Hont in 1973 weer een jaar lang Top-40 werk in de band Mayflower.

Cargo Mayflower September

1974

Het duo Neerlands Hoop In Bange Dagen van Bram Vermeulen en Freek de Jonge vraagt Jan de Hont voor een theaterprogramma. In eerste instantie voelt hij daar niet veel voor en hij laat het aanbod links liggen. Een dag later komt hij daar alweer op terug. De vacature is dan echter al ingevuld door Thé Lau. De Hont biedt zich spontaan aan als bassist. Hij heeft nooit eerder basgitaar gespeeld, maar is het instrument snel de baas. Als de tour in 1974 is afgelopen, richt De Hont samen met Thé Lau de band Music Garden op. Ze maken één demo, maar geen platen. Bram en Freek gaan weer op pad en De Hont heeft geen tijd meer voor Music Garden. Hij werkt mee aan bijna alle theaterprogramma's van het duo totdat dit uit elkaar valt.

Music Garden Neerlands Hoop Thé Lau

1975

Jan de Hont levert een gastbijdrage op het album Western Justice van het duo Jack Rieley en Machiel Botman. Andere bekende gastmuzikanten op deze plaat zijn Gerard Stellaard (arrangeur), Jan Hollestelle, Jos Hermeler en Nippy Noya.

Western Justice

1979

Jan de Hont gaat samen verder met Bram Vermeulen. Peter Warnier, Frans Hendriks, Erik Mooijman en Jakob Klaasse van De Specials sluiten zich aan bij het duo. Zo ontstaat Bram Vermeulen En De Toekomst. In twee jaar tijd worden drie platen opgenomen. In 1982 wordt de band opgeheven en gaat Bram Vermeulen zijn eigen weg.

Bram Vermeulen De Specials

1982

In 1982 werkt de gitarist samen met Jan Rot en Fay Lovsky. Het duo tourt samen door het land en Jan de Hont speelt in de band. Vanaf 1982 is hij als sessiemuzikant betrokken bij verschillende platen van Jan Rot.

Fay Lovsky Jan Rot

1987

In 1987 volgt hij een opleiding tot docent popmuziek aan het conservatorium van Rotterdam. Hij wordt lid van het filmorkest The Magnificent 7 met onder meer Henny Vrienten en Fay Lovsky in de gelederen. De band is meer een hobbyproject. De groep maakt drie programma's en er verschijnt een cd: The Best Of The Worst.

Henny Vrienten The Magnificent Seven

1996

In 1996 treedt Jan de Hont toe tot de begeleidingsband van Boudewijn de Groot. Hij tourt drie jaar lang door Nederland en België.

Boudewijn de Groot

2001

Jan de Hont tourt in 2001 wederom met Boudewijn de Groot.

2003 - 2008

In 2003 staat hij met De Maskers in Carré. Het reünieconcert verschijnt op DVD. Net als in 2003 tour hij ook in 2004 met De Maskers door heel Nederland. Jan de Hont werkt op 16 november 2004 mee aan de voorstellingenreeks De Vergrijzing van Freek de Jonge. Het twaalfde deel van deze reeks is Neerlands Hoop In Memoriam. Boris Blom/Bob Bouber eist via de rechter dat Jan de Hont met zijn band niet mogen spelen onder de naam ZZ en De Maskers. De rechter stelt hem in 2006 in het gelijk. De Maskers (zonder ZZ) treden met tussenpozen op. 27 mei 2008 valt het doek voor de band. De belangrijkste reden is de verhuizing naar Spanje van zanger/slaggitarist Ron Bijtelaar.

Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encyclopedie:
1970 - D.J. King (Jaap de Groot) ‘Lazy’ (7")
1971 - Nicky & Ricky ‘Bells Of Nabone’ (7")
1971 - The Shepherds ‘Voor Jou’ (7")
1971 - Speed 'Easy To Say' (7")
1972 - Go-Go ‘Sing Along’ (7")
1972 - Barbara & Bas ‘Terug Van De Reis’
1972 - Frans Van Bergen ‘Whispering Violin’
1974 - Lowland Trio ‘10 Jaar Lowland Triot’
1975 - Bunnik Boogie Band ‘Bunnik’
1975 - Jack Riely & Machiel Botman ‘Western Justice’
1975 - Jack Riely & Machiel Botman ‘Cry, Child, Cry’ (7")
1990 - Guido Belcanto ‘Plastic Rozen Verwelken Niet (Belgische uitgave)
1990 - Jan de Wilde ‘Hè Hè’ (Belgische uitgave)
1995 - Mieke + Isa + Maja ‘Mieke + Isa + Maja

Discografie Jan De Hont

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jan De Hont

Audio/Video Jan De Hont

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer