Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN VAN AMERONGEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1938 - heden

Genre

hedendaags

Biografie Jan van Amerongen

Jan van Amerongen werd geboren op 3 maart 1938 te Buurse. Opleiding Na het gymnasium begon hij zijn muziekstudie aan het Utrechts Conservatorium. Hij studeerde bij Stoffel van Viegen, Willem Mudde, Adriaan Schuurman en Cor Kee. Hij behaalde onderwijsakte A Orgel, het praktijkdiploma kerkelijk orgelspel en het praktijkdiploma kerkelijk koorleider. In die ...
Volledige biografie...

Biografie Jan van Amerongen

1938

Jan van Amerongen werd geboren op 3 maart 1938 te Buurse.


Opleiding

Na het gymnasium begon hij zijn muziekstudie aan het Utrechts Conservatorium. Hij studeerde bij Stoffel van Viegen, Willem Mudde, Adriaan Schuurman en Cor Kee. Hij behaalde onderwijsakte A Orgel, het praktijkdiploma kerkelijk orgelspel en het praktijkdiploma kerkelijk koorleider. In die tijd had hij speciale belangstelling voor analyse moderne muziek (Ton de Leeuw en Joep Straesser).Naast zijn studie aan het conservatorium studeerde hij twee jaar elektronische muziek bij de stichting Gaudeamus (Ir. Vonk) en deed hij een schriftelijke opleiding journalistiek.


Activiteiten

Van Amerongen was van 1962 tot 1970 privé-docent orgel en koordirigent in onder andere Almelo, Zoetermeer, Utrecht en Vianen en hij was cantor aan de Lucaskerk te Utrecht. Ook was hij zes jaar redacteur van het tijdschrift Koor en Kunstleven en schreef hij bijdragen voor Areopagus (blad van de Utrechtse Universiteit) en Samenklank. In het onderwijs was hij werkzaam als muziekdocent aan de Christelijke Lycea te Almelo en Enschede. Als opvolger van Adriaan Schuurman verzorgde hij de lessen hymnologie aan de theologische vooropleiding Nieuw Ruimzicht. Van 1973 tot 1984 was hij directeur van de streekmuziekschool Maarssen-Vleuten in De Meern en tot 1986 was hij dirigent bij het Maarssens Symphonie Orkest. Tevens heeft hij een groot aantal lezingen gehouden en concertinleidingen gegeven in het Nederlands, Duits en Frans.


Composities

Jan van Amerongen schreef onder andere koormuziek, liederen en muziek voor verschillende instrumentale bezettingen. De Willem van Leusden Stichting bracht een cd uit onder de titel Kamermuziek 1980-1998.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Jan van Amerongen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer