Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN VAN DIJK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

jan van dijk

Periode

04-06-1918 - heden

Genre

31-toonsmuziek, hedendaags

Online

Officiële website

Jan van Dijk

Een grote productiviteit en een nog grotere nieuwsgierigheid naar onontgonnen muzikale horizonten. Componist Jan van Dijk heeft meer dan duizend composities op zijn naam staan, variërend van werken voor orkest en harmonieën tot strijkkwartetten en piano en orgel. Hij is een van de eerste componisten die werken schrijft voor het ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1964   Diderik Wagenaar

Biografie Jan van Dijk

Een grote productiviteit en een nog grotere nieuwsgierigheid naar onontgonnen muzikale horizonten. Componist Jan van Dijk heeft meer dan duizend composities op zijn naam staan, variërend van werken voor orkest en harmonieën tot strijkkwartetten en piano en orgel. Hij is een van de eerste componisten die werken schrijft voor het 31-toonsorgel in Haarlem. In de vroege jaren staat Van Dijk onder invloed van componist Willem Pijper en ontwikkelt hij een gematigd modern idioom waarin de impressionistische klankwereld van Claude Debussy, de onverwachte ritmiek van Béla Bartók en de melodische speurzin van Richard Wagner samenkomen. Van Dijk is een inventief componist die zijn muziek optuigt met speelse wendingen en klankkleurcombinaties. Daarbij zoekt hij geregeld naar bijzondere instrumentale combo's. Van een concerto voor pianola tot een symfonieorkest met beiaard. Van Dijk experimenteert ook met twaalftoonstechnieken, microtonaliteit en neo-klassieke vormen. Jan van Dijk is daarnaast actief als kerkorganist en dirigent bij verschillende amateurkoren en ensembles. Tevens is Van Dijk lid van de vrijmetselaarsloge De Waare Broedertrouw in Gouda en schrijft hij enkele werken voor de loge. Aan het eind van de twintigste eeuw is Van Dijks componeermethode meer introvert en streeft hij naar intimiteit en introspectie.

1918 - 1935

Jan van Dijk komt op 4 juni ter wereld in Oostzaan. Hij ontvangt zijn eerste piano- en vioollessen bij Henk Zanen en Joh. van de Woude.

1935

De eerste voltooide composities waaronder trio's en pianostukken worden door Jan van Dijk vernietigd. Hij gaat naar de muziekschool Toonkunst in Rotterdam waar hij pianoles krijgt van Emile Eberle en componist Willem Pijper ontmoet.

1936 - 1941

Jan van Dijk studeert aan het conservatorium in Rotterdam, piano bij Jan Callenbach, viool en altviool bij Johan Wamars en compositie bij Willem Pijper. Daarnaast studeert hij orgel bij Ferdinand Timmermans.

Ferdinand Timmermans Willem Pijper

1941 - 1946

Na zijn studie aan het conservatorium blijft Jan van Dijk compositielessen volgen bij Willem Pijper. Hij is vanaf 1942 twee jaar leraar aan de muziekschool Toonkunst in Rotterdam en in 1946 wordt hij benoemd tot leraar aan het Rotterdams Conservatorium, onder meer voor hoofdvak theorie en compositie.

1955

Bij het Brabants Conservatorium in Tilburg wordt Jan van Dijk aangesteld als docent muziektheorie, compositie en orkestratie.

1959 - 1961

Jan van Dijk ontvangt de Visser Neerlandia-prijs voor zijn 'Concertino I voor piano en orkest'. Bij het Algemeen Handelsblad werkt hij als muziekrecensent.

1962

Jan van Dijk vertrekt bij het conservatorium in Rotterdam en wordt docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

1969 - 1977

Jan van Dijk ontvangt de Visser Neerlandia-prijs voor zijn compositie 'Jardin public' voor fluit en orkest. In 1970 krijgt hij de Willem Pijper-prijs voor 'Musica Sacra II' voor orkest. Hij neemt afscheid als docent van het Koninklijk Conservatorium.

1981 - 1983

Van Dijk ontvangt de Cultuurprijs van Noord-Brabant en in 1983 gaat hij met pensioen als docent bij het Brabants Conservatorium.

1991 - 1999

Jan van Dijk wordt ereburger van de stad Gouda voor zijn muzikale verdiensten aan de Goudse gemeenschap. Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag ontvangt hij de Hertog Jan-prijs van de provincie Noord-Brabant.

2000 - 2001

De biografie 'Stille ontmoeting met Jan van Dijk', samengesteld door Jan den Ouden, verschijnt bij uitgeverij de Steensplinter in Gouda. De Stichting Jan van Dijk-Muziekwerken wordt in het leven geroepen met als doel het inventariseren, catalogiseren, (doen) bewaren en beheren van de muziekwerken en geschriften van Jan van Dijk. De meer dan duizend manuscripten worden bewaard bij het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag.

Discografie Jan van Dijk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jan van Dijk

Audio/Video Jan van Dijk

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer