Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN-BAS BOLLEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1961 - heden

Genre

hedendaags, sampler, synthesizer, viool, zang

Online

www.xs4all.nl/~jbali

Biografie Jan-Bas Bollen

Jan-Bas Bollen werd geboren te Amsterdam in 1961. Opleiding Hij studeerde viool bij Jan Bor (1967-1972) en van 1972 tot 1979 bij Herman Krebbers en Jeannelotte Hertzberger aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. In 1987 studeerde hij compositie bij Joep Straesser in Utrecht en van 1989 tot 1993 studeerde hij compositie en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

sampler, synthesizer, viool, zang

Biografie Jan-Bas Bollen

1961

Jan-Bas Bollen werd geboren te Amsterdam in 1961.


Opleiding

Hij studeerde viool bij Jan Bor (1967-1972) en van 1972 tot 1979 bij Herman Krebbers en Jeannelotte Hertzberger aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. In 1987 studeerde hij compositie bij Joep Straesser in Utrecht en van 1989 tot 1993 studeerde hij compositie en elektronische muziek bij Theo Loevendie, Gilius van Bergeijk en Klaas de Vries aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarna volgde hij diverse cursussen en workshops in het buitenland.


Activiteiten

Bollen is componist, sound designer, performance kunstenaar, DJ, VJ en instrumentalist. Hij was medeoprichter en artistiek leider van HEX, een ensemble met een bijzondere bezetting, dat zich richtte op het spelen van nieuwe werken van jonge en minder bekende componisten. Hij is als docent compositie verbonden aan de Messiaen Academie te Enschede. Tevens is hij als uitvoerende actief op (elektrische) viool, basgitaar, live elektronica en video, o.a. als onderdeel van het multimediale performance duo SYNC (met Alison Isadora) en samen met de Australische slagwerker Steve Heather.


Composities

Hij schrijft muziek voor diverse solisten, ensembles en theaterproducties (o.a. ESTA-English Speaking Theatre Amsterdam). In veel van zijn werken maakt hij gebruik van elektronica, maar ook componeert hij computerstukken. Hij werkt veel samen met dansers en choreografen, zoals Ross Cooper (Edinburgh) en Daniel Belton(Nieuw Zeeland).
Tot zijn recente composities behoren onder meer werk voor het Python Saxofoon kwartet, het Matangi Strijkkwartet, Steamboat Switzerland, Ensemble Klang en een DVD-installatie voor het Vrije Ruimten Project (Zuidas Amsterdam).


Prijzen

Jongste deelnemer en 3e prijswinnaar van het Oscar Back Vioolconcours 1970.

Jan-Bas Bollen
2006

Discografie Jan-Bas Bollen

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Jan-Bas Bollen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer