Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN-PAUL VAN DER MEIJ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jan-Paul van der Meij

Periode

1987 - heden

Genre

gitaar, mondharmonica, Nederlandstalig, piano, pop, toetsinstrumenten, zang

Online

Officiële website

Jan-Paul van der Meij

Zanger, multi-instrumentalist en studiobaas uit Kennemerland, niet te verwarren met Jan van der Mey van Powerplay. Aanvankelijk brengt hij platen in eigen beheer uit. Later scoort hij enkele tipparade-noteringen op het Munich-label. Blijft ondanks een behoorlijke staat van dienst een eeuwig talent à la Jan Rot. Tussen 1990 en 1993 ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, mondharmonica, piano, toetsinstrumenten, zang

Overige muzikanten

Wout Folmer   basgitaar
Paul Bruijn   drums
Jaap Castricum   gitaar

Genoemd in de biografie van

1999   The Trembling Highburys
2000   Dopegezinde Gemeente
2006   Bob Fosko

Biografie Jan-Paul van der Meij

Zanger, multi-instrumentalist en studiobaas uit Kennemerland, niet te verwarren met Jan van der Mey van Powerplay. Aanvankelijk brengt hij platen in eigen beheer uit. Later scoort hij enkele tipparade-noteringen op het Munich-label. Blijft ondanks een behoorlijke staat van dienst een eeuwig talent à la Jan Rot. Tussen 1990 en 1993 heeft hij een vaste begeleidingsband bestaande uit Jaap Castricum (gitaar), Wout Folmer (bas) en Paul de Bruijn (drums). In 1993 vormt hij een duo met Leo Nijman (gitaar, zang).

In bezetting van

Bintangs   toetsinstrumenten
Gorelev   gitaar, mondharmonica, piano, zang

1980

Jan-Paul van der Meij Rond 1980 speelt Jan-Paul van der Meij in de groep Double Use, die te vinden is op de lp IJmond Pop (M&M), 1982. In 1982 speelt hij toetsen in één van de 41 bezettingen van de Bintangs, onder andere op de lp Live Time.

Bintangs

1981 - 1989

Hij neemt in Studio Jongensstad (het schuurtje achter zijn huis) in Wijk aan Zee popliedjes op die hij naar de VPRO stuurt. Gevraagd, voor de befaamde covercompetities van de Wilde Wereld en ongevraagd, zoals de fraaie ballade Sylvia.

1990

Naast een optreden op Noorderslag speelt Van der Meij met zijn band (die op dat moment bestaat uit Castricum, Bruijn en Folmer) op het singersongwriter festival in Zaandam en maakt hij opnamen voor de KRO en de VARA. De single De Tijd belandt in de Nederlandstalige top 20.

1992

Op Waterballet wordt Jan-Paul van der Meij begeleid door Jaap Castricum (gitaar), Wout Folmer (bas) en Paul de Bruijn (drums). Met de single Help Miranda, een vertaling van Help Me Rhonda van de Beach Boys, scoort hij een radiohit.

1993

Op MaliënKolder werkt hij samen met Leo Nijman (gitaar, zang). De cd bevat de bijna-hit Mooie Rijke Vrouw. Dit nummer wordt later gecoverd door de Dopegezinde Gemeente. Ook voor hen is het een succesvol live-nummer, maar geen hit.

1997

Van der Meij produceert in zijn eigen studio het album Laat De Kust Met Rust. Het album is een protest tegen de plannen om een vliegveld in zee aan te leggen. Het bevat bijdragen van o.a. Bob Fosko, Arthur Ebeling, White Wolf, Armand, Ro Krom, Nico Brandsen en Van der Meij zelf.

Armand Bob Fosko Nico Brandsen Ro Krom White Wolf

1998

De Raggende Manne covert op hun cd Omschudden het door van Van Der Meij geschreven nummer Denk Daar 'ns Over Na. Samen met Paul Fried brengt Jan-Paul onder de naam Van Der Meij En Fried het album Klimop uit.

De Raggende Manne

1999

Een aantal nummers van Van der Meij verschijnen op Het Grenzeloze Lied een verzamel cd met troubadours vanuit de hele wereld. Samen met The Smurrymen brengt hij een thema album uit over het leven in een dorp. Dit in het kader van Wijk Aan Zee Cultural Village Of Europe.

2000

Samen met leden van de Dopegezinde Gemeente en Bob Fosko (Raggende Manne) vormt Van der Meij de band De Gorelev.

De Raggende Manne Dopegezinde Gemeente Gorelev

2001

Van der Meij levert een bijdrage op de cd A tribute To Tim Hardin, uitgegeven door Lawaaizone uit Kennemerland.

2005 - 2006

Van der Meij voert met succes actie voor het behoud van Westerhout, het enige natuurgebied van Beverwijk. In zijn studio worden opnamen gemaakt door o.a. de Haarlemse groep Wilt Vleesch. De groep Pap en Pudding uit Oss zet Van der Meij's lied Gekke Gerritje op hun dialectpopplaat Wurrum? Durrum! Samen met Jacques Kloes, Luc Taekema (1960-2005) en Ab Winkel schrijft Jan-Paul van der Meij een heus volkslied voor Wijk aan Zee. Hij werkt mee aan het verkiezingslied van Bob Fosko voor de SP in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006. In studio De Lopende Band werkt hij samen met plaatsgenoten aan een album met liedjes over Wijk aan Zee.

2008 - 2009

Van der Meij werkt aan nieuw songmateriaal, onder meer ter voorbereiding voor een volgend studioalbum. In zijn studio neemt hij diverse artiesten op, waaronder cabaretier Vincent Bijlo (Met De Bijlo's) en Plan B uit Nijmegen (winnaar van de Artist X Recensie Prijs), Wave Zero uit Castricumse band (winnaar Regionaal Kabaal 2008), Het Ampzing Genootschap (de single Ik Ben Een Haarlemse Jongen) en Rarely Alive (winnaar IJmond Popprijs).

2010 - 2012

In de studio van Jan-Paul van der Meij vinden in 2010 opnamen plaats van onder anderen zanger/gitarist Menno Twisk (met een nieuwe versie van Bakkum Aan Zee van Trio Bier), de Haagse muzikant Paco Etusa en de band Linke Binke. Hij doet de opname, verzorgt de arrangementen en speelt meerdere instrumenten in voor de David Bowie-pastiche My Bowie Song van de Britse muziekkomiek Stevie Riks. In 2011 wordt zijn studio bezocht door onder meer Feestband Legend, Trio Drie Eilanden, Folkgroep Dockside en singer-songwriter Marco Nicola. Naast het opnemen van muziek van saxofoonkwartet Nova Zembla Plus, het debuutalbum Van Liefde En Andere Pijn van de folkgroep ’t Gevolg en kinderliedjes met Mariska Reijmerink en Vincent Bijlo, werkt Van der Meij in 2012 weer samen met Stevie Riks, ditmaal in het project Get Back Venus waarin zij Get Back van The Beatles vermengen met Venus van Shocking Blue. Hij doet de gedeeltelijke mix op het tweede album Interstellar Reunion van gothic duo Poets To Their Beloved (Marcel Schiborr en Saskia Dommisse) en werkt mee aan de opnames van zanger, gitarist, banjospeler en fluitist André Uitgeest (ex-Haddock, Dockside).

't Gevolg

Discografie Jan-Paul van der Meij

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jan-Paul van der Meij

Audio/Video Jan-Paul van der Meij

Video Jan-Paul van der Meij

BEE GEES UNSEEN..The Fibb...
BEE GEES UNSEEN..The Fibb Brothers
MY BOWIE SONG: Stevie Rik...
MY BOWIE SONG: Stevie Riks as David Bowie
THE DOO'S - WILD FLOWER C...
THE DOO'S - WILD FLOWER CHILD (BEATLES SPOOF)
THE DOO'S - Do You Know W...
THE DOO'S - Do You Know What You Mean To Me? (BEATLES SPOOF)
THE DOO'S - THE SILENT ON...
THE DOO'S - THE SILENT ONE (BEATLES SPOOF)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
THE DOO'S - THE SILENT ONE (BEATLES SPOOF)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer