Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JANINE JANSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Janine Jansen

Periode

07-01-1978 - heden

Genre

De Nederlandse Muziekprijs, klassiek, viool

Online

Officiële website

Janine Jansen

Janine Jansen is een Nederlandse violiste. Ze geniet een internationale carrière als soliste en houdt zich daarnaast bezig met kamermuziek. Tot haar muzikale partners behoren onder anderen Leif Ove Andsnes, Itamar Golan, Julian Rachlin, Martin Fröst en Torleif Thedéen. Janine Jansen is artistiek leider van het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

viool

Biografie Janine Jansen

Janine Jansen is een Nederlandse violiste. Ze geniet een internationale carrière als soliste en houdt zich daarnaast bezig met kamermuziek. Tot haar muzikale partners behoren onder anderen Leif Ove Andsnes, Itamar Golan, Julian Rachlin, Martin Fröst en Torleif Thedéen. Janine Jansen is artistiek leider van het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en ze staat exclusief onder contract bij Decca.

1978

Janine Jansen komt ter wereld bij een muzikale familie in Soest. Haar vader Jan speelt klavecimbel. Hij volgt zijn schoonvader Maarten Kooij op als organist van de Utrechtse Dom. Janines moeder Christine is zangeres en haar oudere broers David en Maarten spelen respectievelijk klavecimbel en cello.

1984

De eerste muzikale liefde van Janine betreft de cello. Haar ouders zien niets in nog zo'n instrument in huis en brengen Janine in contact met Coosje Wijzenbeek. Een vioolles bij haar geeft de doorslag. Later spreekt Janine over "liefde op het eerste gezicht".

1986

Janine Jansen maakt een concert mee van violiste Isabelle van Keulen. Ze bewondert niet alleen haar vioolspel, maar is ook weg van haar prachtige jurk en haar lange blonde haren. Ze besluit dat ze ook professioneel violiste wil worden.

Isabelle van Keulen

1988

Janine Jansen wint de eerste prijs tijdens de Iordense viooldagen.

1993 - 1995

Janine Jansen is met haar vijftien jaar een van de jongste finalisten ooit van het Nationaal Vioolconcours Oscar Back. Ze neemt het op tegen Wouter Vossen en Sonja van Beek. Jansen wordt derde, maar de jury voorspelt haar wel een grote toekomst. Een jaar later wint zij de eerste prijs op het Hennessy-Mozart Concours in Parijs. Zij vervolgt haar opleiding aan het Utrechts Conservatorium bij Philipp Hirschhorn en Charles-Andre Linale.

1997

Janine Jansen maakt haar officiële solistendebuut in het Concertgebouw in Amsterdam. Ze keert er jaarlijks terug voor een of meerdere optredens. Zij wint de Eerste prijs op het Concours International de Musique de Chimay.

1998

Janine Jansen studeert af aan het Utrechts Conservatorium. Ze behaalt haar UM-diploma met de hoogste onderscheiding. Ze krijgt de Philip Morris Kunstprijs, een geldprijs ze aan kan wenden ten bate van haar verdere carrière. De jury looft haar "gerijpte muzikaliteit waarmee ze met een groot gevoel voor stijl elk gevarieerd programma met een overtuigende intensiteit ten gehore brengt".

2000

Janine speelt voor het eerst met het Kirov Orkest onder leiding van Valery Gergiev. Op het programma staat het vioolconcert van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Ze gaat met het gezelschap naar Japan waar ze haar debuut maakt.

2001

Janine Jansen krijgt de 'Barrere' in bruikleen van het Elise Mathilde Fonds. De viool is in 1727 gebouwd door Antonio Stradivari. Een bijzonder exemplaar dat de stichting verwerft met hulp van de Stradivari Society in Chicago.

2002

De BBC verkiest Janine Jansen tot een van de New Generation Artists. Met haar debuut in de Royal Festival Hall in Londen in november, waar ze door het Philharmonia Orchestra en dirigent Vladimir Ashkenazy wordt begeleid, vestigt Janine Jansen wereldwijd de aandacht op zich. "Dat was achteraf gezien mijn gouden moment", vertelt ze later."Ik wist op dat moment niet dat er mensen van de platenmaatschappij in de zaal zaten." Ze is voor het eerst te gast bij Julian Rachlin and Friends, het kamerfestival van Dubrovnik, dat sinds 2001 dankzij haar collega en voormalige partner Julian Rachlin het historische Kroatische plaatsje ook muzikaal op de kaart zet. Ze keert er jaarlijks terug.

2003

De violiste ontvangt de Nederlandse Muziekprijs. Ze tekent een exclusief contract bij Decca. Haar debuut-cd, een handvol vaak opgenomen encores van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Camille Saint-Saëns en Dmitri Sjostakovitsj, het thema uit 'Schindler's List' van John Williams en 'The Lark Ascending' van Ralph Vaughan-Williams, is een groot succes. Het levert haar de Edison Publieksprijs op. Janine Jansen speelt de vioolpartij op de single 'Nu dat jij er bent' die John Ewbank schreef voor de geboorte van prinses Amalia. Ze voert het lied uit met Trijntje Oosterhuis en Carel Kraayenhof. Het lied staat acht weken lang in de Nederlandse Top 40. In december vindt de eerste editie plaats van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht in Muziekcentrum Vredenburg. Janine Jansen is artistiek leider en modelleert het festival naar het kamermuziekfestival van Dubrovnik. "Ik wilde graag" zegt ze over haar keuze voor een kamermuziekfestival. "Vooral vanwege de kamermuziek. Nu vinden de meeste kamermuziekfestivals in de zomer plaats, maar voor mij past de intimiteit van de kamermuziek perfect bij de laatste dagen van het jaar. Ik heb in die dagen ook meer privé- en familieleven dan gedurende de rest van het jaar, omdat ik mijn familie en vrienden gewoon om mij heen heb."

Carel Kraayenhof Trijntje Oosterhuis

2004

Op haar eigen verzoek neemt Janine Jansen 'De vier jaargetijden' van Antonio Vivaldi op met een klein ensemble van zeven musici op, onder wie haar broer Maarten als cellist en haar vader Jan achter de toetsen. Jansen is mede dankzij haar vader goed geschoold in de barokke gestiek en weet de bekende noten van Vivaldi voor velen in een nieuw licht te stellen. De opname is een van de eerste klassieke registraties die ook via iTunes gedownload kan worden. Het is vooral in de Verenigde Staten een groot succes en het levert haar de bijnaam 'Queen of Downloads' op.

2005

Janine Jansen krijgt voor de tweede achtereenvolgende keer de Edison Publieksprijs. Nu verkiest het stemmende publiek haar cd met Vivaldi's 'Vier jaargetijden' tot het beste album van het jaar.

2007

De cd met de 'Inventionen' en de 'Tweede Partita' van Johann Sebastian Bach verschijnt. De cd stijgt in de Verenigde Staten naar de eerste plaats in de iTuneslijst van meest gedownloade cd's. "Dit had ik echt nooit verwacht", luidt het commentaar van de violiste. "Met Vivaldi's 'Vier jaargetijden' kan ik mij nog iets voorstellen. Maar Bach… Dat betekent dat er toch verschuivingen plaatsvinden, dat mensen toch de moeite nemen om naar deze muziek te luisteren." In Duitsland krijgt Jansen de NDR Musikpreis.

2008

Op 27 oktober ontvangt Janine Jansen tijdens een optreden in het Concertgebouw de VSCD Klassieke Muziekprijs in de categorie individuele prestatie. Ze wordt verkozen boven andere genomineerden als Pierre Boulez, Ed Spanjaard en Mariss Jansons. De jury noemt haar een "ware ambassadeur voor het genre." Vanwege haar grote successen op iTunes neemt ze speciaal voor de iTunes Music Store een livesessie op met onder andere de 'Triosonate in G' van Bach. Haar cd met het 'Vioolconcert' van Tsjaikovski verschijnt. Het Mahler Chamber Orchestra verzorgt de begeleiding. Haar Bach-cd is wederom goed voor de Edison Publieksprijs en voor haar live-uitvoeringen in Engeland krijgt Janine Jansen de RPS Instrumentalist Award.

2010

In januari en februari toert Janine Jansen met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons door Spanje en de Verenigde Staten met het 'Vioolconcert' van Jean Sibelius. Ze wint de Edison Klassiek 2010 in de categorie Concerten voor haar cd met de vioolconcerten van Ludwig van Beethoven en Benjamin Britten. Vanwege een burn out zegt ze alle concerten in juli en augustus af. Onder andere een tournee met het Mahler Chamber Orchestra en haar gastoptreden bij het Symphonica in Rosso-concert, deze keer verzorgt door Sting, gaan niet door. Op 24 september gaat de documentaire 'Janine' van Paul Cohen in première tijdens het Nederlands Film Festival gelijk met de presentatie van haar cd 'Beau Soir'. Pas in november geeft ze weer haar eerste concert in Arnhem.

2012 - 2013

In oktober 2012 wordt bekend gemaakt dat Janine Jansen de Concertgebouwprijs krijgt. De prijsuitreiking staat gepland voor 14 januari 2013 tijdens een galadiner ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het Concertgebouw in Amsterdam.
In januari 2013 moet de violiste om gezondheidsredenen haar concerttournee met het Boedapest Festival Orkest afzeggen. Op doktersadvies houdt ze enkele weken rust wegens oververmoeidheid.

2018

Jansen krijgt de Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. Ze wordt door de jury een rolmodel voor jonge musici genoemd.

Discografie Janine Jansen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Janine Jansen

Audio/Video Janine Jansen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer