Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JANNES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jannes

Periode

26-06-1973 - heden

Genre

amusementsmuziek, levenslied, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Jannes

Jannes is een zanger uit Emmen die in korte tijd van regionale bekendheid uitgroeit tot een nationaal bekende zanger van het Nederlandse levenslied.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

2004   Arne Jansen
2004   Johnny Hoes
2004   René Becker
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Jannes

Jannes is een zanger uit Emmen die in korte tijd van regionale bekendheid uitgroeit tot een nationaal bekende zanger van het Nederlandse levenslied.

1973 - 1998

Dankzij muzikale ouders en het accordeonspel van zijn opa Geert raakt woonwagenbewoner Jannes Wolters (26 juni 1973) in het Drentse Emmen geïntrigeerd door muziek. Hij speelt diverse instrumenten voordat hij op aanraden van vrienden kiest voor het zingen. Als hij voor de grap zingt tijdens een feestje van zijn schoonmoeder stelt Jannes' vader, eigenaar van een platenzaak, voor een single op te nemen.

1999 - 2001

De zanger neemt in eigen beheer het liedje Ben Jij Bij Me op in studio Douwe Buiter te Klazienaveen. Het plaatje vindt zijn weg naar de luisteraar via piratenzenders. Met Martin Sterken uit Nieuw-Weerdinge neemt Jannes het debuutalbum Bella Bianca op.

2002

Jannes' tweede album Van Casablanca Naar Napoli komt uit bij de kleine platenmaatschappij CD-Hal Ruinen. Op de plaat wordt medewerking verleend door zangeressen Wiesje Westerlaken en Jolanda van de Wetering uit het koor van Frans Bauer en accordeonist Rolus Karssen. De plaat betekent voor Jannes de doorbraak. Er worden ongeveer 30.000 exemplaren verkocht. Vanaf oktober heeft Jannes een eigen fanclub.

Frans Bauer

2003

De cd Met Jou Kan Ik Het Leven Aan komt uit bij CNR. De plaat verkoopt rond de 15.000 exemplaren en maakt van Jannes een nationale ster. Bijna tegelijkertijd met het album komt de dvd Alles Of Niets uit. Vanaf december verzorgt Jannes enkele gastoptredens tijdens de concerten van Marianne Weber. Via Weber komt hij in contact met producer Emile Hartkamp.

Marianne Weber

2004

Jannes doet mee tijdens het Concert des Levens op 10 april in de Heineken Music Hall ter ere van Johnny Hoes. Op 30 augustus verschijnt het album Gewoon Jannes, met veertien nummers die zijn geproduceerd door Emile Hartkamp en Norus Padidar. Het album is begin september de hoogste nieuwe binnenkomer op 6 in de Nederlandse Album Top 100. Jannes is ambassadeur van het Nationaal Fonds Sport Gehandicapten (NFSG) dat jaarlijkse vele sportprojecten en evenementen ondersteunt voor mensen met een handicap.

Emile Hartkamp Johnny Hoes

2005

Jannes Vanaf half april krijgt Jannes een eigen televisiesoap. In het programma Gewoon Jannes volgt RTV Oost de zanger dertien weken door het hele land, bij zijn dagelijkse bezigheden en tijdens de opnamesessies voor zijn vijfde album. De serie is een groot succes. SBS6 zendt vanaf augustus acht weken lang elke vrijdag een ingekorte aflevering uit in SBS6 Shownieuws. Voorafgaand aan de SBS6-uitzendingen komt de single Een Beetje Meer uit. Op het album Als Het Zonnetje Schijnt, dat 22 augustus uitkomt, staan vijftien tracks waaronder het door George Baker geschreven nummer Ik Kan Met Jou De Hele Wereld Aan. De plaat komt direct binnen op de eerste plaats van de albumlijst. De tv-serie Gewoon Jannes verschijnt als dubbele dvd inclusief een registratie van het optreden van de zanger tijdens het Mega Piraten Festijn Nieuwleusden.

2006

Jannes krijgt in februari uit handen van zangeres Marianne Weber een gouden plaat voor zijn album Als Het Zonnetje Schijnt. Er zijn op dat moment meer dan 35.000 exemplaren van de cd verkocht. In België behaalt de plaat de Album Top 20. Eind februari gaat zijn nationale concerttournee van start. De zanger is op 17 maart een van de optredende artiesten tijdens het Giga Piraten Festijn in het Gelredome te Arnhem. Hij presenteert samen met Willie Oosterhuis voor SBS6 de serie Het Piratenfestijn en is gast in diverse televisieprogramma's waaronder tijdens alle TROS Muziekfeesten, Te Land Ter Zee En In De Lucht en Darten Met Sterren. De single Oh La La L'Amour (juli) is een voorproefje van het album Laat Me Vrij dat in augustus verschijnt. Het nummer is een bewerking van het door Tomislav Mustac en Franz Brachner geschreven Mademoiselle Mirelle. Laat Me Vrij behaalt de eerste plaats van de Albumlijst. Tijdens Jannes' theatertournee Theaterpiraten zijn er gastoptredens van Arne Jansen, de Groningse zingende melkboer Burdy en Charlène.

Arne Jansen

2007

Jannes krijgt in februari twee gouden platen. Van de albums Van Casablanca Naar Napoli en Laat Me Vrij zijn elk meer dan 35.000 exemplaren verkocht. Naast de vele opgewekte liedjes bevat het album Mijn Naam Is… Jannes (augustus) ook Als Jij Er Morgen Niet Meer Bent, een oude aan Jannes' opa. De door Emile Hartkamp en Norus Padidar geproduceerde cd bevat liedjes geschreven door o.a. Jan Keizer van BZN (In Vuur En Vlam) en George Baker (Rosa Blanca). Jannes doet mee aan Toppers Te Paard, een amusementsprogramma van TV Oost waarin bekende Nederlanders binnen enkele weken de fijne kneepjes van het ruitervak onder de knie proberen te krijgen. De zanger prijkt in augustus op de cover van de Nieuwe Revu. Nog voordat het nieuwe album op 24 augustus officieel verschijnt heeft de plaat met 35.000 bestelde exemplaren al de gouden status. Naar aanleiding van het album onderneemt de zanger in het najaar een uitgebreide tournee.

2008

Naast optredens in het hele land is Jannes ook op televisie te zien, onder meer als starter en jurylid bij Te Land, Ter Zee En In De Lucht. In juni overlijdt Jannes' manager en goede vriend Dick Oosting op vijftigjarige leeftijd aan een hartaanval. De zanger staakt om die reden meteen alle promotionele activiteiten rondom het verschijnen van zijn single Ga Dan. Op zijn achtste, aan Oosting opgedragen album Meer Dan Een Vriend toont Jannes een nieuwe kant van zichzelf: serieuzer en met iets meer diepgang. De plaat is wederom geproduceerd door Emile Hartkamp en Norus Padidar en bevat met Liefde een songbijdrage van Jan Keizer. In het najaar gaat de zanger opnieuw op tournee met Jannes Live In Concert.

Jan Keizer

2009

Eind juli ligt het negende studioalbum De Nieuwe Van… in de winkels. De plaat is opnieuw een productie van Emile Hartkamp en Norus Padidar die ook verantwoordelijk zijn voor de composities.

2010

Jannes viert zijn tienjarige artiestenjubileum met De Jannes Collectie, een box met alle albums van de zanger. Ieder album is voorzien van nieuw artwork en elke cd bevat nieuw bonusmateriaal in de vorm van extra tracks en/of videoclips. Naast de box verschijnt ook de verzamelaar Het Beste Van Jannes. De zanger wil genoeg tijd voor zijn gezin overhouden en doet per jaar niet meer dan 200 optredens.

2011

De zanger houdt zijn twaalfde, zomerse album Lach, Leef En Geniet ten doop in Walibi Holland. De plaat is opnieuw opgenomen met songschrijvers en producers Emile Hartkamp en Norus Padidar. Voor de opnames van de videoclip bij het nummer De Hele Nacht Aan Jou Gedacht resit Jannes de bergen van Tirol. Op 8 december presenteert hij zijn dvd Door De Jaren Heen met daarop videoclips en twee specials, opgenomen tijdens enkele piratenfestivals en een promotioneel uitstapje naar Oostenrijk.

2012

Tijdens een fanclubavond, op 15 juni in de Bonte Wever te Assen, presenteert Jannes zijn nieuwe album Op Volle Kracht. Op 8 september staat hij met een zestienkoppige band en speciale gasten in een uitverkocht Ahoy’ Rotterdam. In de aanloop naar het optreden wordt de zanger door camera’s van sterren.nl op de voet gevolgd in de realitysoap Jannes, Op Weg Naar Ahoy. In Ahoy’ wordt Jannes begeleid door een zestienkoppige band en verwelkomt hij muzikale collega’s zoals George Baker, Koos Alberts, Sieneke, Grad Damen, Willem Barth en Stef Ekkel. De TROS zendt op 10 november een registratie van het concert uit op Nederland 1.

2013

Jannes’ twaalfde studioalbum Wij Vieren Het Leven Mee wordt in september uitgebracht op het opnieuw gestarte platenlabel Dino Music. Op het album werkt hij opnieuw samen met Hartkamp en Padidar.

2014

Jannes doet mee aan de cd Sterren Zingen Voor Oranje van Emile Hartkamp,. In december doet hij mee aan Sterren On Tour, een 'kerstshopping' reis door Duitsland.

Emile Hartkamp

Discografie Jannes

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jannes

Audio/Video Jannes

Video Jannes

Jannes - George Baker Med...
Jannes - George Baker Medley (Live in Ahoy)
Jannes - De Hele Nacht Aa...
Jannes - De Hele Nacht Aan Jou Gedacht
Jannes - 'n Paradijs op a...
Jannes - 'n Paradijs op aarde
Jannes - Na na na
Jannes - Na na na
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Jannes - 'n Paradijs op aarde

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer